Arpabükü Koyu, doğal güzellikleriyle sakin ve huzurlu bir tatili mümkün kılıyor. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çökertme Köyü (mahalle diye de geçiyor) ’ndeki bu koy, aynı zamanda Mandıra Filozofu’nun çekildiği yer. Çökertme Koyu olarak da kaynaklarda görebileceğiniz bu koya ulaşmak biraz zor olsa da, kesinlikle değiyor.
Çökertme koyunun ya da asıl ismiyle Arpabükü Koyu’nun en önemli özelliği, ormanın denizle birleştiği alan olması, diyebiliriz. Böylece burada doğayı tam anlamıyla hissetmek mümkün. Üstelik Çökertme koyu boyunca deniz dalgalıyken, burada çarşaf gibi. Ayrıca bölge kamp yapmak için ideal.
Arpabükü Koyu Nerede?
Arpabükü koyu, Muğla ilinin Çökertme mahallesine bağlı ve Çökertme merkezden yaklaşık 7 km uzaklıkta. Bodrum merkeze 54 km uzaklıktaki koy, Milas’a ise yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta. Mahallenin Ege denizine kıyıları var.
Bu arada belirtmek isteriz, aynı zamanda bir de Balıkesir’de Arpabükü var ama orası bir köy. Muğla’daki ise bir koy.
Arpabükü Koyu’na Nasıl Gidilir?
Arpabükü Koyu’na gitmek için önce Çökertme’ye varmanız gerekiyor.
Milas-Bodrum Havalimanı’na yaklaşık olarak 43 km uzaklıkta bulunan Çökertme’ye, Bodrum-Milas Havalimanı’ndan yapacağınız ortalama 30 dakikalık araba yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca buraya Milas’tan toplu taşıma araçları da ulaşım sağlıyor.
Arpabükü Koyu’na araçla gitmek için birçok alternatif rotanız var. Bizim önerimiz Milas Beçin Kalesi yolunu takip etmeniz. Bu yolda daha az viraj var ve yollar oldukça bakımlı. Bu yollar sizi Çökertme’ye götürecek.
Çökertme’ye vardıktan sonra İhtiyar Balıkçı isimli restoranı bulun, arkasındaki patikayı takip ettiğinizde Arpabükü koyuna ulaşacaksınız.
Çökertme Mahallesi Hakkında
Milas’ın en güney ucunda yer alan Çökertme, marinaları ve yemek restoranlarının yanı sıra butik otelleri ve kamp alanları ile pek meşhur. Milas Çökertme gezilecek yerler konusunda zengin seçenek sunuyor. Mahalle, Mazı, Kargı Koyu ve Orak Adası’na çok yakın.
Çökertme mahallesi boyunca keşfedilecek pekçok doğa harikası rota var. Burası aynı zamanda birçok plaja sahip. Konaklama açısından butik oteller, ahşap oteller ve pansiyon tarzı apartlar var. Mahalleye birkaç km uzaklıkta tatil merkezleri de var, her şey dahil tatili tercih ediyorsanız, burayı keşfetmeye 1 gün ayırabilirsiniz.
Çökertme mahallesi balık restoranlarıyla pek ünlü. Mahallenin bir de marinası var. Burası aynı zamanda Mandıra Filozofu filminin çekildiği yer. Filmdeki doğal ortamlar hoşunuza gittiyse, gerçeğini yaşamaya hazırlanın…
Arpabükü Koyu’nda Yapılacak Şeyler
Arpabükü koyunda yapılacak şeylere geçelim. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki buraya ulaşım o kadar da kolay değil. Sizi 7 kilometrelik kayalık bir patika yolu bekliyor. Yani biraz zorlayıcı bir doğa yürüyüşü olarak düşünebilirsiniz.
Arpabükü koyu, gezilecek yerler konusunda doğal güzellikler sunuyor. Burada hiç işletme yok. Ormanın denizle, kaynak sularının deniz suyuyla birleştiği bu yer kesinlikle büyülü. Koya doğru patika yolunu takip ederken önce tepeye çıkıp daha sonrasında sahile ineceksiniz.
Yürüme yaklaşık 10 dakika sürecek ve harika manzaralarla karşılaşacaksınız. Yani fotoğraf makineleriniz hazır olsun! Tepede sonsuzluğun maviliklere karıştığı manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Koya indiğinizde ise tertemiz ve şifalı bir deniz sizi bekliyor olacak.
Arpabükü koyundaki sahil ve deniz taşlık. Yalnız buradaki taşlar, binlerce yıl boyunca su tarafından şekillenmiş ve tam anlamıyla “kaymak gibi” olmuşlar.
Arpabükü’nde hiçbir işletme yok. Yalnız buradaki ormanların yangında zarar gördüğünü belirtmek de fayda var. Fakat yerli halkın çabalarıyla yeniden ormana dönüşeceği muhakkak.
Koyda deniz çarşaf gibi. Çökertme denizini dalgalı bulduysanız, burası tam size göre. Fakat şöyle bir durum var, burada deniz kaynak suyuyla karışıyor. Yani denizin belli yerleri oldukça soğuk, dibi ise sıcak. Kaynak suyunun bir etkisi ise yenileyici olması.
Arpabükü Koyu Hakkında
Çevrede hiçbir işletme yok. Böylece buradaki deniz ve hava inanılmaz temiz. Burada kamp yapmayı düşünüyorsanız, doğaya saygı duymanızı ve arkanızda hiçbir çöp bırakmamanızı rica ediyoruz.
Arpabükü koyunun hemen yanı başında Liman koyu var. İşte burası Mandıra Filozofu’nun çekildiği yer. Filmin konusu ve detaylar için alt başlıklara göz atabilirsiniz.
Çökertme mahallesinin tam karşısındaki Liman Koyu, ormanın denizle birleştiği başka bir yer. Arpabükü koyundan 10-15 dakikalık yürüyüşle buraya varabilirsiniz. Patika yolunu devam edin, iskeleyi görünce vardınız demektir.
Çevrede Mandıra Filozofu’nun yaşadığı ev ve taş bir ocak var. Ayrıca filmin burada çekildiğini onaylayan ahşap bir tabela! İsmi de Mandıra Filozofu Mustafa Ali’nin Cennet Köşesi olarak geçiyor. Ne yazık ki buradaki taş ev, ocak ve diğer öğeler yangında zarar gördü.
Burada konaklayabilecek bir otel vb. yapı yok ama kamp yapabilirsiniz. Çevrede zaman zaman balıkçılar oluyor. İskele çevresinde onlarla karşılaşabilirsiniz.
Arpabükü Koyu Kamp Olanakları
Arpabükü el değmemiş doğasıyla kamp yapmak için ideal ama yine de bölgedeki yerlilerden bu konuda bilgi almanızı öneriyoruz. Bölge ulaşım açısından biraz sapa olduğu için, yeterli bilginiz yoksa ormanlık arazide yolunuzu bulmanız zor olabilir.
Yaz sezonunda buradaki ağaçlık alanlarda kamp yapanlarla karşılaşabilirsiniz. Burası temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz noktalara uzak. Yani kamp yapmaya giderken tam teşekküllü olmanız faydalı olur.
Mandıra Filozofu Filmi Nerede Çekildi?
Mandıra Filozofu nerede çekildi diye merak ediyorsanız, hemen yanıtlayalım. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çökertme mahallesinde çekildi. Arpabükü yakınlarında ıssız bir kulübede yaşayan karakteri anlatan filmde geçen doğa harikası yerler, bu bölgede.
Mandıra Filozofu’nun Konusu Nedir?
Müfit Can Saçıntı, Rasim Öztekin ve Birol Güven gibi isimlerden oluşan ekibin yeni projesi için Çökertme mahallesi tercih edilmişti. Komedi filmi seviyorsanız, bu filmi sevebilirsiniz.
Filmin konusu ve oyuncuları ise şöyle. Mustafa Ali, yaşamaya doğanın yeterli olduğu kanısındadır, çalışmaya ise kesinkes karşıdır. Çökertme’de kendine ait bir arazide ıssız bir kulübede yaşamaya devam etmektedir.
Cavit ise İstanbullu bir iş adamıdır. Cavit, Mustafa Ali’nin arazisini satın almak ve buraya bir otel yapmak istemektedir. Mandıra filozofu filmi konusu burada başlar. Bu ikili arasındaki iletişim üzerinden senaryo devam eder.
Filmin oyuncuları ise şöyle, Müfit Can Saçıntı, Rasim Öztekin, Ayda Aksel ve Gülnihal Demir. Filmin senaryosu ise Birol Güven’e ait.
Yorum ekle