Yolcu360 Blog
kocaeli gezilecek yerler, körfez limanı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kocaeli Gezilecek Yerler: En İyi 9!  

Kocaeli Gezilecek Yerler: En İyi 9!  

Kocaeli gezilecek yerler konusunda keşfe çıkıyoruz. Bu şehri merak ediyorsanız, tüm detayları sizin için derledik. 

Kocaeli, İstanbul’a Bursa’ya yakınlığı sayesinde günübirlik seyahatlerin değişmez rotalarından biri. Kocaeli hem sanayi hem de turizm açısından gelişmiş bir yer. Eşsiz körfez manzaraları, Kartepe Kayak Merkezi ve tabii ki doğal güzellikleri, Kocaeli’yi özel yapan etmenler. 

Kocaeli, Türkiye’nin görülmeye değer şehirleri arasında. Burada yol üzeri birçok keşif yapabilirsiniz. Burada ayrıca kamp alanları ve bisiklet parkurları sayesinde hobilerinizi gerçekleştirmeniz mümkün.

körfez limanı, izmit, kocaeliKocaeli Nerede?

Marmara Bölgesi’nin 3. büyük ili olan Kocaeli, 9° 22’—30° 21′ doğu boylamı, 40° 31’—41° 13′ kuzey enlemi arasında yer alıyor. Kocaeli’nin komşu illerini merak ediyorsanız; güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa, batısında Yalova, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul bulunuyor. 

Aramalara baktığımızda şöyle sorularla karşılaştık:

  • Kocaeli hangi ilde?
  • Kocaeli İzmit’in ilçesi mi?
  • İzmit Kocaeli’nin ilçesi mi?
  • Kocaeli tam olarak nerede?
  • Kocaeli neresi oluyor?

Öncelikle bu konuyu aydınlatmamıza izin verin. Kocaeli bir idari bölgedir ve ildir. İl ve şehri çoğunlukla aynı anlamda kullanırız fakat ikisi farklı kavramlardır. Kocaeli bir ildir, İzmit ise onun ilçesi ve yönetim merkezidir ve aynı zamanda bir şehirdir. 

Gebze, İzmit ve Darıca gibi devasa ilçelerin bağlı bulunduğu idari yönetim merkezine Kocaeli diyoruz. 

kocaeli gezilecek yerler, kocaeli neredeKocaeli’ne Nasıl Gidilir?

Kocaeli yol tarifi bakınıyorsanız, seçenekleriniz sınırsız. Türkiye’nin büyükşehirlerinden Kocaeli’ne hava yolu, deniz yolu ve kara yoluyla ulaşabilirsiniz. Kocaeli’ne gitmenin en kolay yolu kara yolu. Organize sanayi bölgesi olması sayesinde yollar hem bakımlı hem de geniş. 

Kocaeli İstanbul Arası Ne Kadar?

Kocaeli İstanbul arası ortalama 1 buçuk saat sürüyor. Bunun için üç yolu tercih edebilirsiniz. 

  • Birincisi toplamda 104 kilometrelik mesafesiyle ücretli O-4 yolu.
  • İkincisi 103 km mesafesiyle D100 ve Anadolu Otoyolu/O-4/E80 rotası. Bu rotada trafikle karşılaşmanız çok olası.
  • Üçüncüsü 115 km mesafeli Kuzey Marmara Otoyolu/O-7. Bu yol da ücretli. 

Kocaeli Gebze Arası Ne Kadar? 

Çayırova Yolu üzerinden giderseniz Kocaeli Gebze arası 48 km. Kuzey Marmara Otoyolu’nu tercih ederseniz, aradaki mesafe 62,2 km oluyor. 

Kocaeli Araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. 

yolcu360 blog arama bannerKocaeli’nde Ne Yapılır: Doğa Keşifleri İçin Kocaeli’nde Gezilecek Yerler

Kocaeli devasa ilçeleriyle tam anlamıyla bir büyükşehir. Doğal olarak, burada yapabileceğiniz birçok şey, gezip görebileceğiniz birçok yer var. Şimdi bunlara kısaca göz atalım.

kartepe, kayak yapan sporcu1 – Kartepe Kayak Merkezi – Samanlı Dağları

Kartepe Kayak Merkezi, bir kış turizmi merkezi konumunda. Samanlı Dağları’nın en yüksek tepelerini kapsıyor. Armutlu Yarımadası ve Düzce arasında uzanan Samanlı Dağları, doğasıyla pek meşhur. Burada yayla, göl, kanyon vb birçok doğal güzellik bulunuyor. 

Kışın kayak sporu için uğrak yerlerden biri olan Kartepe’yi kar bisikleti ile gezebilirsiniz. Kayak yaptıktan sonra mangal keyfi yapabilirsiniz. Sapanca Gölü manzarasına sahip olan Kartepe’de birçok konaklama merkezi var. Kartepe, civarında birçok otel bulunduğu için, hafta sonu şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler için ideal bir durak. 

Kartepe, Maşukiye, Kocaeli Gezilecek Yerler2 – Maşukiye: Kocaeli Gezilecek Yerler 

Kartepe ilçesinde bulabileceğiniz Maşukiye, doğasıyla tam anlamıyla bir cennet. Kartepe ilçesine bağlı Maşukiye, özellikle İstanbul’a yakın doğal ortamlar arayanlar için ideal. Maşukiye’de bungalov tarzı tesisler var. Göl manzarası ve Kirazlı yaylası eşliğinde tatil yapmaya hazırsanız, Kocaeli gezinizde buraya mutlaka 1-2 gün ayırın.

kirazlı yaylası, şelalesi, kocaeli gezilecek yerler3 – Kirazlı Yaylası

Hafta sonu için kahvaltı için Kirazlı Yaylası‘na gitmeye ne dersiniz? Kuş sesleri içerisinde, doğanın göbeğinde aileniz veya arkadaşlarınızla kaliteli bir vakit geçirmek için tercih edebilirsiniz. 

4- Soğuksu Mesire Alanı: Kocaeli Gezilecek Yerler 

Sapanca Gölü manzarasına sahip bir başka adres ise Soğuksu Mesire Alanı. Piknik yaparken, tadını çıkarabileceğiniz temiz hava ve ağaçlarla çevrili huzurlu bir ortam fırsatını size sunuyor. Çocuklarınız toprakla buluşurken, sizde şehir karmaşasından uzak bir şekilde nefes alabilirsiniz. 

5 – Kovanağzı ve Kumcağız Plajları

Kocaeli’nin sahil kasabalarından biri olan Kefken’in Kovanağzı ve Kumcağız plajları yaz ayları için uğrak tatil noktalarından biri. Kefken‘e uğramışken Pembe Kayalıkları da listenize eklemenizi öneririz. 

yuvacık barajı, kocaeli gezilecek yerler6 – Yuvacık: Kocaeli Gezilecek Yerler

İzmit’e bağlı Yuvacık, zengin su kaynakları, yaylaları ve ormanlık alanlarıyla Kocaeli’nde gezilmesi gereken yerlerden bir diğeri. Özellikle Yuvacık Barajı’nda pikniğe giderek harika manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. 

ballıkayalar tabiat parkı, kocaeli gezilecek yerler7 – Ballıkayalar Tabiat Parkı: Kocaeli Gezilecek Yerler 

Gebze’yi post apokaliptik manzaralarıyla biliyoruz. Organize sanayi bölgesi nedeniyle hava kirliliği yüksek olan bu bölgede gizli kalmış bir cennet var: Ballıkayalar Tabiat Parkı. Burası yemyeşil bir kamyon. 

İstanbul’dan 1 saatlik bir araç yolculuğuyla Ballıkayalar Tabiat Parkı’na varmak mümkün. Burada dere kenarında piknik ve yemyeşil ağaçların altında siesta yapabilirsiniz. Ayrıca kendinizi zorlamak isterseniz, burada kaya tırmanışı merkezi var. 

seka park, liman, kocaeli gezilecek yerler8 – Seka Park: Kocaeli’nde Gezilecek Yerler

Dünyanın en büyük kent parklarından biri olan Seka Park, toplamda 580 dönümlük alanı kaplıyor. İzmit sahilindeki Seka Park içinde dinlenme tesisleri, büfeler, yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve daha fazlası var. Kesinlikle görülmeye değer! 

9 – Ormanya Doğal Yaşam Parkı / Kocaeli Hobbit Evleri

Kocaeli’nde ailenizle keyifli bir gezi yapmak isterseniz, Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı mutlaka ziyaret edin. Hayvanları doğal ortamlarında izleyebileceğiniz bir hayvanat bahçesi olan Ormanya, doğayı keşfetmek için bire bir. 

Kocaeli Turu için Kültürel ve Tarihi Noktalar

Kocaeli, sadece doğal ortamlarıyla değil aynı zamanda tarihi zenginlikleriyle de pek ünlü. Şimdi onlara bir göz atalım. 

osman hamdi bey köşkü, beyaz köşk, villa, malikaneOsman Hamdi Bey Köşkü

En ünlü Türk ressamlardan Osman Hamdi Bey, Kocaeli’nde yaşamış. Kaplumbağa Terbiyecisi, Vazo gibi ünlü resimlerini yaptığı Osman Hamdi Bey Köşkünü mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Köşk eşsiz bir deniz manzarasına ve muhteşem bir bahçeye sahip. Osman Hamdi Bey’in balmumu heykeli de köşk içerisinde yer alıyor. 

İzmir Saat Kulesi

Şehrin simgesi haline gelen dört katlı İzmit Saat Kulesi her katındaki farklı mimari özellikleri ile ön plana çıkıyor. İzmit Saat Kulesi çevresindeki yerlerde çay ve kahve keyfi yapabilirsiniz. Böylece gezinize dinlenme molası verebilirsiniz. 

Sultan Abdülaziz Av Köşkü

Hemen İzmit Saat Kulesi’nin yanında bulunan Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü’nü pazartesi hariç her gün gezebilirsiniz. İzmit Sarayı olarak adlandırılan av köşkü, 2007 yılından beri kamuya açık. 

Kocaeli Müzesi / Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

2007 yılından beri Roma, Osmanlı ve Bizans dönemine ait eserleri halk ile buluşturan müze oldukça ilgi çekici eserlere sahip. Kocaeli Müzesi’nde neler var diye soruyorsanız, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan 5 bin 250 eser bulunmakta. Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi hakkında bilgi olarak, Alman Mimar Otto Ritter tarafından tasarlandığını söyleyebiliriz. 

Müzenin içerisinde Tamir Atölyesi, Lojman Binası ve Su Deposu kısımları yer almakta. Kocaeli arkeoloji müzesi mevsim heykelleri ise müzenin bahçesi içerisinde yer alan ve en çok ilgi çeken nokta diyebiliriz. Yaz, kış ve sonbaharı yansıtan üçlü heykeller, tek gövdeye sahip. 

Kocaeli Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ne kadar?

Müzenin giriş ücreti 2021 itibarıyla 12,5 TL. Müze her gün açık. Yaz döneminde 10-17 arası, kış döneminde ise 09:00-17:30 saatleri arasında gezebilirsiniz. Yaz döneminde bilet gişeleri saat 16:00’da kapanıyor. 

Yorum ekle