Yolcu360 Blog
araba-yatirim-araci
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Araba Yatırım Aracı Olur mu?

Araba Yatırım Aracı Olur mu?

Araba yatırım aracı olur mu, sorusuna yanıt arayanlar için teknik bir analiz yaptık. Arabadan yatırım olur mu ekseninde ekonomik verileri değerlendirdik. Bir araba alıp yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerimiz var. Parasını arabaya yatırmak isteyenler için madde madde veriler sunuyoruz. 

Arabaların Yatırım Değeri Var mı?

Bir taşınmazda yatırım yaparken birden çok detayı göz önüne almak gerek. Bazı taşınmazlar, zamanla değerlenir. Buna en iyi örnek de arsa ve bahçe gibi toprak yatırımıdır. İlgili alan, zamanla imara açılabilir ya da bölgede yerleşim başlayabilir. Bu da aldığınız arazinin yatırım değeri olduğunu gösterir. Ev almak da güçlü bir yatırım aracıdır. Aldığınız ev, zamanla değerlenir ve yatırımınızı güçlendirmiş olursunuz. Konu, araba olunca detaylar biraz karmaşık hale geliyor. Çünkü araba, değer kazanabilir ama kaybedebilir de. Peki, arabanın bir yatırım aracı olması yani zamanla değer kazanması nelere bağlı?

Araba Sahibi Olmak Yerine Alternatifler yazımızı okumak için tıklayın.

Yeni Olması

Yeni yani km’si düşük bir araç alırsanız yatırım değeri daha fazla olabilir. Sonuçta ikinci el pazarında herkes, mümkün olan en yeni aracı almak istiyor. 

Kazasız Olması

“Kazasız hatasız ikinci el araba” ilanlarını bilirsiniz. Araç için kaza ve hasar kaydı ne kadar az ise onun ikindi elde “kapış kapış” gitme olasılığı o kadar fazladır. 

Araba Yatırım Aracı Olur mu?: Çok Tercih Edilen Model Olması

Çok tercih edilen araba modelleri, ikinci elde daha kolay alıcı bulur. Bu nedenle niş bir kitlenin ilgilendiği modeller yerine çok tercih edilen modellere yönelmek, aracın yatırım değerini artırabilir. 

Bakımlı Olması

Aracınıza iyi bakarsanız bunun meyvesini yersiniz. Hem kullanımınız boyunca daha konforlu bir süreç deneyimlersiniz hem de satmanız daha kolay olur. Bu amaçla periyodik bakımları aksatmamak, klima polen filtresi, motor yağ filtresi gibi parçaları temiz tutmak önemli. Ayrıca yağlar ve sıvılar da sürekli kontrol edilmesi gereken parçalar. 

Araba Yatırım Aracı Olur mu?: Yeniliklerin Sağlanması

Aracınızdaki bazı parçaların vakti gelince yenilenmesi gerekiyor. Bu yenilikler, oto ekspertiz raporunda iyi sonuç almanızı sağlıyor. Bu nedenle bazı parçaları düzenli yapılacak oto check-up ve periyodik bakımlarla kontrol etmek gerekiyor. Bu kontrollerle gereken parçaları vakti gelince yenilemek gerekir. Yeni parçalar, aracın bütünü için temiz ve yeni etkisi sağlar. 

Arabanın Yatırım Değerine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Arabanızın iyi bir yatırım aracına dönüşmesini sağlamak için sizinle ilgili kısımlar bunlar. Bir de sizinle ilgili olmayan detaylar var. Ülke ekonomisi, yakın zamanda deneyimlediğimiz pandemi, mevsim ve sezon, döviz kuru gibi etkenleri ele alalım. 

Geçmiş yıllarda “arabadan yatırım olmaz” sözü yaygındı ve kabul edilirdi. Gerçekten de stabil bir ekonomide aldığınızda bir süre sonra km ile beraber aracın değeri düşer. Dolayısıyla aldığımız fiyattan daha azına gider. Bu da arabayı yatırım aracı olmaktan çıkarır. Ancak çok radikal durumlarda işler değişebilir. 

2017’den beri Türk lirası karşısında yükselen döviz kuru, otomobil pazarını derinden etkiledi. Sadece bir ya da iki ay içinde otomobil fiyatlarının değiştiğine şahit olduk. Bu da otomobil alanın kaybetmediği bir piyasa ortaya çıkardı. 

Arabanızı hızlı ve değerinde satabilmeniz, onun yatırım değeri olduğuna işaret eder. Diğer yandan bazı özel dönemlerde aracı aldıktan birkaç sonra aldığınız fiyattan çok daha fazlasına satmanız söz konusu olabilir. Geçtiğimiz dönemde döviz kuru dalgalanmaları ile bunun çok sayıda örneğini gördük. Böyle dönemlerde süreci iyi izler, analiz eder ve ekonomistlerin tavsiyesini dikkate alırsanız karlı bir alım satım süreci yaşayabilirsiniz. 

Sonuç olarak söylenecek ana tema şu ki; otomobili yatırım aracı olarak değil ulaşım aracı olarak görünüz. Aracınızla keyifle seyahat etmek, ihtiyacınızı karşılamak üzere ilerlemeniz önemli. Aracınıza iyi bakarak ve acele etmeden satış sürecini yöneterek ilerlemek en kazançlı sonucu sunacaktır. 

Tüm bunlarla beraber bir aracın masrafını göğüslemek istemiyorsanız araç kiralamak da çok avantajlı olabilir. Araca sadece bir ay için ihtiyacınız varsa ya da yılın belirli bir döneminde size araba lazımsa vergi, bakım gibi masrafları neden yüklenesiniz ki? Burada aylık araç kiralama ile hem hayalinizdeki otomobili kiralayabilirsiniz hem de yıl boyunca ödeyeceğiniz masraflara girmemiş olursunuz. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle