Yolcu360 Blog
araba-yarislari-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > En Popüler 8 Araba Yarışı Türü

En Popüler 8 Araba Yarışı Türü

İlk yatışların tarihi milattan önceki tarihlere kadar uzanır. Antik Mısır hiyerogliflerinde yarışan artlı arabalar, çok etkileyicidir. İstanbul’da Bizans dönemine ait olan At Meydanında vaktiyle İmparatorun da katıldığı atlı araba yarışları ile ünlüydü. Motorlu araba yarışları ise ilk kez 22 Temmuz 1984 yılında gerçekleşmiştir. Dünyada çeşitli ülkelerde motor spor dalları altında popüler araba yarışı türleri düzenleniyor. Birçok yarışseverin ilgi ve merak duyduğu bu yarışlar, oldukça rekabetli geçer. Peki, araba yarış türleri neler? 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Aşırı Hız Cezası 2023

Motor Sporları 

Motor sporlarının ilk uygulandığı ülke Fransa’dır. Bisiklet yarışlarında da dünyaya örnek olan Fransızlar, otomobil yarışlarında büyük bir etki yarattı. İlk yarış organizasyonu, Paris-Rounen arasındaki 126 kilometre uzunluğunda bir asfalt bölgede gerçekleşmiştir. 21 adet aracın katıldığı bu yarışı diğer ülkelerdeki farklı yarışlar izledi. Petrol enerji kaynaklarının araçlarda kullanılmaya başlandığı bu yıllarda yarışlar birçok kişinin ilgisini çekmiş ve büyük bir topluluğun oluşmasını sağlamıştır. Zamanla yarışlar çeşitlendi. Farklı dallarda çok sayıda organizasyon yapılmaya başlandı. Gelin, şimdi adrenalin dolu araba yarış türlerini hep birlikte inceleyelim.

Formula 1 Takvimi ve Pist Özellikleri 2023

  • Ralli Yarışları

araba-yarislari.jpg

Otomobil sporları arasında en popüler olanlarından biri Ralli Yarışlarıdır. Ralliler çeşitli alanlarda yapılabilmektedir. Aslında trafiğe kapalı orman yollarında tekli çıkışlar halinde yapılan bir otomobil sporudur. Pistlerde yapılan türü de var. Bu türe asfalt rallisi denir.  Ralli yarışlarında bir yarış arabası bir başka yarış arabası ile yan yana yarışmaz, bireysel olarak yol alır. Amaç yolu en kısa sürede tamamlayan yarışçı olmaktır. Bu yarışlarda esas alınan hız ve dayanıklılıktır. Çünkü güzergahlar, tahmin edilenden daha zorlayıcıdır. Ralli yarışlarında otomobilin içinde pilotun yanında yardımcı bir pilot yer alır. Yardımcı pilotun asıl görevi yarış pilotuna yol notlarını okumak ve pilotu doğru bir şekilde yönlendirmektir. Etabı en kısa sürede bitiren pilot birinci ilan edilir. Ralli yarışları haftada bir ya da iki yarışma düzenlenerek bazen aylarca devam edebilir. Bazen de sık bir yarış programı belirlenerek birkaç haftada sona erer. Diğer branşlara göre daha zor ve maliyeti yüksek pahalı bir branş olsa da en heyecanlı araba yarışı çeşitlerindendir.

  • Otokros Yarışları

araba-yarislari-.jpg

Her otomobilin başlangıç çizgisinden, teker teker ve belirli zaman aralığı ile başlayarak, aynı parkurda belirlenen toplam mesafeyi bitirmesiyle sonuçlanan yarışlardır. Ralliye benzeyen hatta rallinin küçük kardeşidir. Toprak pistte, süre tutma usulü ve tekli çıkışlar halinde yapılan bir yarış çeşididir.

  • Pist Yarışları

araba-yarislari-1

Pist yarışları kapalı bir alanda özel olarak çizilmiş ve inşa edilmiş pistlerde yapılır. Asfalt zeminde yapılan yarışlar olan pist yarışlarında bir sorun yaşanmaması için yolların bakımları devamlı yapılır. Belli bir tur sayısı belirlenir ve aynı çizgide yan yana bulunan arabalar aynı anda yarışa başlar. Aynı yol ve güzergahı takip ederek pistin etrafında turlarlar. Pist yarışlarında çoklu turlar olur. Dolayısıyla tek turu tamamlamış olmak pek bir şey ifade etmez.

Pist yarışlarına touring de denilmektedir. Bu yarışlarda amaç tüm turları, en kısa sürede tamamlayan araba olmaktır. Eğer hala pist yarışlarının ne olduğu hakkında kararsız kaldıysanız Formula 1 yarışlarını şöyle bir gözünüzde canlandırın. Zira en popüler olan pist yarışı Formula 1’dir.

Pist yarışlarında kullanılan araçlar ve pistler tasarım olarak farklılık gösterebiliyor. Örneğin bazı arabalar tam bir yarış arabası görünümündeyken kimi yarışlar için binek arabası görünümde arabalar kullanılmakta. Pistler de benzerlik gösteriyor. Örneğin fazla aksiyonlu tasarlanabileceği gibi gerçekten tamamen tur atmaya odaklanmış pistler de kullanılabiliyor.

  • Off-Road Yarışları

araba-yarislari-2.jpg

Arazi araçlarının yarış çeşidi olan Off-Road yarışlarında 4×4 arazi araçları ile doğada zor koşullarda yol alınır. Kelime anlamı yol dışı demektir. Dolayısıyla yol olarak inşa edilmiş yerlerde Off-Road yarışı yapılmaz. Kişisel hobi olarak yapılabileceği gibi profesyonel bir spor olarak da icra edilebilir.

Off-Road yarışlarında çamur ve bataklık parkurları, derin su geçişleri, dik rampalar ve inişler gibi zor engelleri aşmaya yönelik parkurlar mevcuttur. Zevkli seyir imkânı da sağlayan bu yarış türü oldukça ilgi görmektedir.  

Off Road yarışlarının arabaları da farklı özelliklere sahiptir. Sadece 4×4 arazi arabaları ve özel yapılan araçlar bu parkurlarda yarışırlar. Parkur boyunca yarışçıların karşılarına yapay veya doğal engeller çıkar. Yarışların düzenlendiği bu özellikteki yerler genellikle doğa ile iç içedir. Yollarda dizilmiş tekerlekler, su birikintileri, tahtadan köprüler, ağaç kütükleri gibi ekstra engeller vardır. Araç sürücüleri bir ekiple hareket eder ve yarışma boyunca birçok engelle mücadele ederler.

Özel parkurlarda profesyonellerin yarıştığı Off Road organizasyonları da vardır. Tüm motor sporlarında olduğu gibi Off Road yarışlarında da alınması gereken güvenlik önlemleri vardır. Örneğin yan yatma ihtimali yüksek olan bu sporda güvenlik kafesi denilen Roll-Cage çok önemli bir faktördür. Bunun yanında yarış koltuğu, sabit yangın söndürücü, 4 noktalı emniyet kemeri bu güvenlik önlemlerinden bazılarıdır. Isuzu D-Max, Lada Niva, Toyota Land Cruiser gibi araçlar Off-Road yarışlarında kullanılan araçların bazılarıdır.

Ülkemizde Rize ve Artvin Yaylaları Off-Road tutkunlarının her zaman ilgisini çekmiştir. Son yıllarda buradaki tesisleşmenin artmasıyla oldukça tercih edilen bir yer haline gelmiştir.

  • Karting Yarışları

araba-yarislari-3.jpg

Go-Kart veya Kart olarak da bilinen karting yarışlarına fikir olarak eğlence alanlarından aşinayız aslında. Her ne kadar eğlence alanlarından aşina olsak da oldukça fazla sayıda pilotun buradan yetiştiğini söyleyebiliriz. İki zamanlı, benzinli motorlara sahip olan karting araçları tek kişiliktir. Sprint, Endurance ve Speedway olarak 3 formattan oluşmakta. Sprint yarışları, virajlı pistlerden oluşur ve uzunlukları 400- 1600 m arasında değişir. Yaklaşık 15 dakika süren bu karting türü için en önemli olanı demek mümkün çünkü Karting Dünya Şampiyonası da Sprint olarak yapılıyor.

  • Tırmanma Yarışları

araba-yarislari-4

Tırmanma tarışları motor sporlarının en eskilerinden biridir. İlk kez 31 Ocak 1897’de Fransa, Nice yakınlarında La Turbie’de düzenlenmiştir. Bir de İngiltere Worcestershire, Shelsley Walsh’de yapılan tırmanma yarışları vardır. Bu yarış da ilk kez 1905’te düzenlenmiş ve en eski yarışlardan biridir.

Tırmanma yarışları zamana karşı yapılan ve belli bir yokuşu tırmanma temeline dayanan bir motor sporu dalıdır. Oldukça değişik türleri vardır. Genellikle doğa ile iç içe yerlerde yapılır. Bu yarışlarda arabalar eğimli rampaları aşarak tepenin zirvesine çıkmaya çalışır. Bu yarış türü dünyada bilinen en eski yarış türlerindendir. Ralli ile benzerlik gösterir.

Arazi motosikletleriyle oldukça sarp tepelere yapılan tırmanma yarış türü de vardır. Yarışın galibi en yükseğe çıkabilen ya da en yükseğe birden fazla çıkan olursa, en hızlı çıkandır. Bu tür motor sporları cesaret, deneyim ve beceri gerektirir. ABD’de uzun süreden beri geleneksel olarak gerçekleşmektedir. Fransa ve Avusturya’da ise 1980’lerden beri popülerleşmiştir.

  • Drag Yarışları

araba-yarislari-5.jpg

Kalkış yarışı olarak da bilinir. Tek seferde yan yana aynı çizgide duran iki aracın asfalt zemin üzerine kalkış gerçekleştirmesidir. Bitiş çizgisini ilk geçen kazanır. Yarış, otomobilin durağan halden en kısa sürede bitiş çizgisine ulaştırılması amacını taşır. Vites geçirmek, patinaja düşmemek dikkat edilen noktalardır. 

Drag yarışlarında araçlar, çeşitli kriterlere göre sınıflandırılır. Bu kriterler araç tipi, motor boyutu gibi otomobilin gücünü artıran yakıtın kullanılması veya kullanılmaması gibi kısıtlamalardır.

Bu yarışta sürücüler çiftler hâlinde birbirine karşı yarışır. Kazananlar, en son kalanın elendiği başka yarışlarda yarışmaya devam eder. Sürücü başlangıçta kural hatası yaparak karşı şeride geçerse elenir. “Christmas tree” (yılbaşı ağacı) olarak adlandırılan trafik lambası benzeri özel bir işaret sistemi vardır. Yeşil ışık yandığında taktik, ilk araç bitiş çizgisini geçene kadar, olabildiğince hızlı bir şekilde en yüksek hıza ulaşmaktır.

  • Drift Yarışları

araba-yarislari-6.jpg

Drift yarışlarında araçlar diğer yarışlardan farklı olarak düz ilerlemez. Genellikle virajlı olan pistlerde araçlar bu virajlardan kayarak geçer. Arabalarda kaydırma işlemi, arka tekerlerden ya da 4 tekerlerden gerçekleşir. İzleme cihazları sayesinde drift açısına ve şekline göre puanlama gerçekleştirilir. Drift yarışında ilginç olan şeylerden biri önde bulunan rakibini düz bir şekilde geçerse yarışı kaybeder. Bir araba bu yarışta diğer yarış çeşitlerinden farklı olarak öndeki rakibini drift yaparak geçmek zorundadır. Drift yarışlarını Hızlı ve Öfkeli Tokyo filminden hatırlayabilirsiniz. Hatta aksiyon sinemasının en sevdiği sahneler drift sahneleridir, dersek yanlış olmaz. 

Araba yarış türlerini bu içeriğimizde açıklamaya çalıştık.  Gerekli işlemleri yaparak, ilgili branş için lisans alan herkes yarışlara katılabilir. Ancak hangi branşta yarışmayı düşünüyorsanız, o konuda eğitim alarak başlamanız ve önce gözlem yapmanız en doğru yol olacaktır.

Drift ve Spin Atma Cezası 2023

Yorum ekle