Yolcu360 Blog

Aşırı Hız Cezası 2024

Trafik kazlarının çoğu, güvenlik maksadıyla konulan ve herkesin uymaya mecbur olduğu kuralların ihlali sonucu meydana gelmektedir. Hız sınırı ihlallerinden kaynaklanan cezalar trafikte sürücülerin beklide en çok karşılaştığı cezalardandır. Bunun başlıca sebebi hız sınırı ihlallerinin trafikteki risklerin oluşumunun en büyük sebeplerinden biri olması ve farklı şekillerde en sıkı denetlenen ihlallerin başında gelmesidir.

Alkollü araç kullanma, dikkatsizlik, uykusuzluk, aşırı hız gibi trafik kurallarına riayetsizlik yüzünden meydana gelen trafik kazlarında her yıl binlerce insan ölmekte pek çok insan sakat kalmakta, trilyonlarca liralık maddi hasar oluşmaktadır.Trafik kazalarının oluşumunda gerek sürücü, gerekse yaya olsun insan faktörü %97’lik bir orana sahiptir. Kişilerin trafik konusunda eğitimsiz ve bilinçsiz olmaları, trafik kurallarını yeterince öğrenmemeleri, öğrenilse bile uygulanmaması trafik problemini iyice zor bir hale getirmektedir.

Hız sınırı ihlalleri otoyollara kurulan radar sistemleri ve elektronik denetleme sistemleri gibi farklı yöntemlerle denetlenmektedir. Peki, 2024 yılı hız sınırı ihlali trafik cezaları ne kadar? Hız cezası ne zaman belli olur? Radar cezası ne zaman gelir? gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

asiri-hiz-cezasi-2

Radar Cezası Sorgulama

Aracınıza kesilen radar cezalarını sorgulamak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Özellikle elektronik denetleme sistemleriyle kesilen trafik cezalarından haberiniz olmayabilir. Bunun için araç plakanıza kesilmiş bir ceza bulunup bulunmadığını rutin olarak kontrol etmek gözden kaçırdığınız bir ceza ile karşılaşmamak adına faydalı olacaktır. Özellikle hız sınırı ihlali, kırmızı ışık ihlali, emniyet şeridi ihlali gibi elektronik denetleme sistemleri tarafından sıkça kontrol edilen ihlallerden kaynaklı cezaların kontrol edilmesi önemlidir.

Hız Cezası Ne Zaman Belli Olur?

Hız cezasının kesinleşip tebliğ edilmesi cezanın hangi araçlarla kesildiğine göre değişebilir. Trafikte, memurlar tarafından yapılan uygulamalar sırasında radar ile hız limitinin aşıldığı tespit edilen sürücüler uygulama esnasında yazılı olarak ceza makbuzlarını teslim alırlar. Bu ceza makbuzları ile cezanız sisteme işlenmese dahi ödeme yapabilirsiniz. Cezanın sisteme işlenmesi 3 ila 7 iş günü arasında sürmektedir.

Radar cezalarını sorgulamak için internet üzerindeki farklı seçenekleri kullanabilirsiniz. Radar cezalarını sorgulayabileceğiniz seçeneklerden bir tanesi PTT’nin sorgulama adresidir. Bir diğer sorgulama seçeneği ise Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Bu alternatifler haricinde radar cezalarını e-devlet üzerinden de sorgulayabilirsiniz.

Radar Cezası Ne Zaman Gelir?

asiri-hiz-cezasi

Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.

2024 Hız Cezası Ne Kadar?

2024 yılında tüm trafik cezalarıyla birlikte hız cezalarına da caydırıcılığı korumak adına artışlar yapıldı. Buna göre bulunduğunuz yolun hız sınırının ne kadar üzerinde olduğunuza göre değişiklik gösteren cezalar şu şekilde hesaplanmaktadır;

2024 yılında uygulanan hız sınırı ihlali cezaları aşağıdaki gibidir: Hız limitini %10 ila %30 arasında aşarak hız yapmanın cezası 1.508,50 TL’dir. Hız sınırını %30 ile %50 arasında geçmenin cezası 3.136 TL olarak belirlenmiştir. Eğer hız sınırı %50’den daha fazla aşılmışsa, bu durumun cezası 6.440 TL’dir.

Trafik Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

asiri-hiz-cezasi-1

Trafik cezaları, Kabahatler Kanunu kapsamındadır. İdari para cezası statüsündedir. Bu nedenle cezanın tebliğ edildikten 15 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Ancak ceza polis çevirmesinde, kişinin yüzüne karşı uygulandı ise uygulama tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilir. Hakkında cezai işlem uygulanan kişi bu süre içinde radara itiraz etmediği takdirde ceza, kesinleşir.

Trafik Radar Cezasına İtiraz Nereden Yapılır?

Trafik radar cezasına itiraz e-devlet üzerinden ve cezanın uygulandığı yerde bulunan sulh ceza hâkimliğine de yapılmaktadır. Ayrıca trafik cezasına itirazı UYAP vatandaş portal girişini kullanarak itiraz etmek mümkündür. Bunun için elektronik imzanızın olması gerekmektedir. Sistemde itirazınızı yaparken yine cezanın uygulandığı yerin sulh ceza hâkimliğine başvuru yapmalısınız.

Trafik cezası, seyahat sırasında ikamet ettiğiniz şehirden farklı bir şehirde yazılmış olabilir. E-devlet, UYAP vatandaş portal gibi internet sitelerini de kullanamıyor olabilirsiniz. Bu durumda itiraz için bu şehre gitmenize gerek yoktur. İtirazınızı herhangi bir adliyeden muharebe kanalıyla ilgili yer sulh ceza hâkimliğine gönderebilirsiniz.

Radar Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Trafik radar cezasının haksız olduğunu düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz. Radar cezasına itiraz etmek istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken başlıca konular şunlardır; İlk olarak itirazınızı ücretsiz yapabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra kaybetmeniz halinde size mahkeme masrafı çıkartılabileceğini unutmayınız.

Radara İtiraz İçin Dikkat Edilecekler Noktalar

  •  Radar cezasının düzenlendiği yolda hız sınırı ne kadar?
  •  Hız sınırı levhalarla gösterilmiş mi?
  •  Radar uygulaması yapılan yolda, radar uygulaması yapıldığını gösterir levha var mı?
  •  Aracınızın hızı ceza tutanağına yazılmış mı?
  •  Araca ait bilgiler, tarih ve yer bilgileri tutanağa doğru yazılmış mı?

Trafik Cezasına İtirazda Gereken Belgeler Neler?

Trafik radar cezasına itiraz için hazırlanması gereken belgelerin başında itiraz dilekçesi var. Dilekçede tarafınızdan istenilen bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta ise tarafınıza gelen ceza tutanağının tebliğ tarihidir. Yani sizin teslim aldığınız tarih trafik ceza tutanağı zarfının üzerindedir. Ayrıca TC kimlik numaranız ve adres bilgilerinizi doğru olarak doldurmalısınız.

Radar cezası itiraz dilekçesi hazırlarken itiraz sebeplerinizi neden iptal edilmesi gerektiğini açık ve somut bilgilerle belirtmelisiniz. Ayrıca istenilen belgeleri eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir. Dilekçenizde durumunuza uygun emsal kararları da mutlaka yer almalıdır.

Trafik Radar Cezası İndirimleri

Diğer tüm trafik cezaları gibi, trafik radar cezalarında indirim uygulanabilir. Cezaların tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılmasıyla ceza tutarında %25 indirim uygulanır. Cezanızın haksız olduğunu düşündüğünüz halde yine de ödeme yapabilirsiniz. Mahkeme sonucunda ceza iptali yaptığında ödemenizi geri alabilirsiniz. Radar cezasına itiraz edecekseniz, ceza ödemesi yaptıysanız dilekçenizin ekine ödemenin dekontunu da eklemeniz gerekmektedir.

Radar Cezası Hangi Durumlarda İptal Edilir?

  • Cezanın yazılmış olduğu bölgede herhangi bir uyarı işaret ve hız levhası bulunmuyorsa itiraz edilebilir.
  • Sabit olarak yerleştirilen radar aracı, araçların geldikleri yönün tersinde durmalıdır. Ayrıca radar aracı gizlenmiş de olmamalıdır. Yani bir kavşaktan döndüğünüzde köşeyi döndüğünüz sırada karşınıza radar aracı çıkıyorsa da cezayı iptal ettirebilirsiniz.
  • Bu karara göre, radar uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez.  Çünkü amaç yol kullanıcılarına ceza vermek değildir. Sabit denetim yapılması durumunda radar aracı kara yolunun her iki yönünden kolayca görülebilmelidir.
  • Radarla hız denetiminin kara yolunun hangi kesiminde, hangi sürelerde yapılacağı hususunda yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi gerekir. Örneğin bu konuda Yargıtay 7. Ceza Dairesi emsal kararı var. Böylece trafik denetimi hakkında bilgi vermeden cezai işlem yapılamayacağı nettir, diyebiliriz.
  • Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz.
  • Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.

 

Yorum ekle