Yolcu360 Blog

11 Adımda Doğru Araç Temizliği

Özellikle şehirde yaşayanların yaşam alanlarından bir tanesi haline gelen arabaları sürekli temiz tutmak da zor olabiliyor bu sebeple doğru araç temizliği önemli. Peki araç temizliği nasıl yapılır? Araba iç temizliği nasıl yapılmalı? Araç kiralama yapıldığında araç nasıl teslim edilir ve araç  temizliği hakkında birçok detayı bu yazıda bir araya getirdik.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Araç Temizliği

Şehir hayatında pek çok kişinin sürekli kullandığı araçlar haliyle hızlıca kirlenirken çok sık kullanılmayan araçlar da zaman içinde tozlanıp kirlenebiliyor. Bu yüzden dönem dönem hem detaylı araç iç temizliği hem de detaylı araç dış temizliği yapılmalı. Araç temizliği sadece aracı yıkamak olarak görülmemeli aynı zamanda araç temizliği için pasta ve cila yaptırmak da önemli. Aracın hem temiz hem de uzun ömürlü olması açısından paspasların, camların ve daha birçok bölümünü doğru temizlemek gerekiyor. Doğru araç temizliği için kullanılan malzemeler de çok önemli. Aracı yıkayacağınız şampuan mutlaka oto şampuanı olmalıdır. Otomobiller için özel üretilen bu şampuanların cilalı olanlarından kullanırsanız aracınız adeta vitrindeki yeni bir araç gibi görünebilir.

Araç Dış Temizliği

Araçlar ne kadar az kullanılırsa kullanılsın hem içi hem de dışı için düzenli araç temizleme işlemine mutlaka ihtiyaç vardır. Fakat bunu sadece araç yıkama olarak algılamamakta fayda var. Öyle ki pasta ciladan, koltuk temizliğine kadar her şeyi düşünmek gerekir. Unutmayın ki, rutin bakımlar sadece otomobilinizin temiz olması için değil, daha uzun süreli kullanabilmeniz için de çok önemlidir.Araç iç temizliği kadar önemli olan bir diğer konu araç dış temizliği. Aracın dışını temizlemeye başlamadan önce tazyikli suyla yıkamak gerekiyor. Tazyikli su işleminin ardından özellikle mikro fiber özelliği bulunan süngerlerle köpüklü suyla detaylı silmek gerekli. Süngerle köpüklenen aracı yukarıdan aşağı gidecek şekilde durulamak da önemli. Böylece kirler doğrudan aşağıya akacaktır. Köpüklü suyla temizleyip kuruladığınız aracı sonrasında yine mikro fiber özellikli bezlerle kurulamalısınız.

Araç İç Temizliği

Yağışlar, kuş pislemeleri ve daha birçok dış etkene maruz alan aracın dış temizliği kadar iç temizliği de çok önemli. Zira birçok insan trafikte kalarak araçta vakit geçirdiğinden aracın içi hemen tozlanıp kirlenebiliyor. Araç içi temizleme spreyi ve yumuşak kumaşlarla yapılan araç iç temizliği önemli. Peki araç iç temizliği yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Araç Koltuk Temizleme

Arabanızda koltuk temizliği yapılırken özellikle dikkat edilmesi gereken koltuğun kumaş yapısıdır. Araç koltuğu deriden yapılmışsa farklı tekstil ürünüyse farklı işlemler uygulanmalıdır. Örneğin araç koltuğu deriyse deri koltuklar için yapılmış özel ürünleri kullanmalısınız. Deri koltuk temizlenirken sert bir bez yerine daha yumuşak dokulu bir bez tercih etmeli ve daha hassas davranmalısınız. Araç deri koltuk temizleme malzemeleri bu konuda çok önemli. Eğer koltuk kumaş ise de bu koltuklara özel olarak üretilen spreyleri tercih edebilirsiniz. Kumaş araç koltuklarına bu spreyi sıkarak bir süre bekledikten sonra uygun bir bez ile veya tercihe göre sünger ile temizleyebilirsiniz.

Araba Paspas Temizleme

Araç iç temizliğinde paspaslar önemli bir yer tutar. Araçlarda bulunan paspaslar genellikle ikiye ayılır. Bunlar kauçuk ve halıdır. Her iki paspas türüne göre uygun temizleme ürünleri seçmeniz gerekir. Örneğin kauçuk paspaslar için köpüklü su ve fırça gerekirken halı olan paspaslar biraz daha hassas temizlik ister. Öncelikle süpürmeli ve daha sert bir uygulama ile sabunla temizlenmelidir. Araba paspası temizlemeden önce mutlaka tozlarından arındırılmalı ve öyle su temas ettirilmelidir. Aksi halde tozla buluşan su paspasın daha çok kirlenmesine sebep olabilir.

Araba Konsol Temizleme

Arabanın en çok görünen yerlerinden biri olan ön konsol bölümü ve kapılarında bulunan plastik kısımlar bu bölümler için özel satılan temizlik malzemeleri ile güzelce silinmelidir. Uygun temizleme ürünü bu alanlara sıkıldıktan sonra çok sert olmayan bir bez ile silinmeli ve temizlik malzemesinin aracın havalandırmasına gelmemesine özen gösterilmelidir.

Araba Kalorifer Peteği Temizleme

Özellikle klima kullanılırken aracın havalandırma bölümünde hava giriş çıkışı olduğundan tozlanma yapabiliyor. Aracın havalandırma bölümleri temizlenirken ince bir temizlik gerekiyor. Bunun için havalandırma bölümünü temizlemeye başlamadan önce klimayı yüksek ayarda çalıştırarak ince bir fırça ile içini temizleyebilirsiniz.

Araç Klima Temizleme

arac-temizligi.jpg

Araç temizliği denilince akla hep dış temizlik gelir. Pırıl pırıl bir kaparto ile temizliğin sağlanacağı sanılsa da araç içi temizlik konusu çok önemli. Aracın dışının temiz olması genel anlamda görsel bir temizlik etkisi sunar. Camlar ve yan aynaların temizliği ise sürüş güvenliğine etki eder. Ancak aracın içinin temiz olması, insan sağlığına etki edecektir. Özellikle de klimanın periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Çünkü oto klima temizliği, sıradan bir temizlikten çok daha fazla önemsenmesi gereken bir işlemdir. Peki, araç kliması nasıl temizlenir ve neden bu kadar önemlidir?

Yazın serinlemek ve kışın ısınmak için yani araç içi iklimlendirme için oto klima, gerekli bir mekanizmadır. Konfor için gerekli olan bu araç, aynı zamanda uzun seyahatlerde sürücünün dikkatini yola vermesini de kolaylaştırabilir. Araba klimasının çalışma prensibi ise temelde şöyledir: Klima motoru çalıştığında dışarıdaki havayı polen filtresinden süzer ve içeri alır. İçerdeki havayı da dışarı atar. Bu sirkülasyon sayesinde hem içerdeki hava temizlenir hem de iklimlendirme sağlanır. Peki, polen filtresi kirli ise ne olur?

Araç klima polen filtresi kirli ise araç içine sürekli olarak virüs, bakteri, toz ve partikül püskürtülür. Aracı kullanan kişi başta olmak üzere araç içindeki insanlar ve varsa evcil hayvanlar için tehlikeli bir hava sirkülasyonu söz konusu olur. Bulaşıcı hastalıklar kolayca bir kişiden diğerine geçer. Virüs ve bakteriler hızla yayılır. Ayrıca insan solunum yollarında son derece tahrip edici bir etkisi olan hava kirliliği ile sağlık olumsuz etkilenir. Uzun süre temizlenmemiş veya yenilenmemiş oto klima polen filtresi, özellikle bebek ve çocuklar için son derece tehlikelidir. Klima dezenfeksiyonu için uzman bir ekipten destek alabilirsiniz. Periyodik olarak oto klima polen filtresinin yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Alacağınız bu önlemlerle araç içinde temiz hava soluyabilirsiniz. Yine kendi elinizle yapabileceğiniz bir işlem de polen filtresini çıkarıp temizlemektir. Klima polen filtresini çıkarmak ve temizlemek, oldukça kolaydır. 

Araç Bagajı Temizliği

arac-temizligi-.jpg

Araç bagajlarının temizliği, genellikle çok önemsenmez. Bagaja atılan eşyalar, süpermarket poşetleri, bir yerden diğerine taşınan gıdalar sonucunda oluşan kirlilik fark edilmez. Oysa temizliği sağlanmayan bagaj, zamanla önemli bir hijyen sorununa neden olabilir. Bagajı boşaltmakla işe başlayın. Varsa bagaj paspası ve bagaj havuzunu da çıkarın. Şimdi bir kovaya temiz su koyun ve temiz bezle silin. Kovadaki suyun epeyce kirlendiğini fark edeceksiniz. Kovadaki suyu yenileyin ve bir kez daha silin. Araç içine zarar vermeyecek deterjanlardan da yararlanabilirsiniz. Beyaz sirkenin hem doğal hem de hijyenik gücünden de faydalanabilirsiniz. Ardından durulayın ve kurulama yapın. Şimdi bagaj havuzu ve bagaj paspaslarını yıkamalısınız. Yine uygun deterjanlarla bu parçaları akan su altında güzelce yıkayabilirsiniz. Güneşe serin ve iyice kurumalarını bekleyin. Bagajın ağzını da biraz açık bırakıp havalandırma yapabilirsiniz. Artık bagajınız, tertemiz. 

Temiz bagaj kullanımı için birkaç ipucu da verelim: Bagajda temiz poşet bulundurun. Bazı akma ihtimali olan gıdalar ve kirli eşyalar için kullanabilirsiniz. Bagajda anlık pratik temizlik için küçük bir paket ıslak mendil de olsun. Bir şeyler akar ya da dökülürse anında silebilirsiniz. 

Araç Camları Nasıl Temizlenir?

arac-temizligi-1.jpg

Araç camlarının temizliği; estetik görünüm, insan sağlığı gibi etkenlerden de öte bir anlam taşır. Çünkü oto camlar temiz değilse, sürücünün görüşü azalabilir! İşte bu konu çok önemli. Ön cam, arka cam ve yan camların sürekli olarak temiz olması gerekir. Bu amaçla sürüş halindeyken silecek suyu ve sileceklerden yararlanabilirsiniz. Bunun için de silecek suyunu ve sileceklerin durumunu düzenli olarak kontrol edin. Uzun yola çıkacaksanı mutlaka kontrol edin. Ama bazen camlar o kadar çok kirlidir ki silecek suyu ve silecekler sadece çamursu bir bulamaca neden olur. Bu duruma da izin vermemek gerek. Aracınızı dönem dönem yıkayın. En azından camları temiz su ile silip kurulayın. Bu işlem, toz birikimini önlemeye yardım eder. 

Araç Far ve Aydınlatma Temizliği

arac-temizligi-2.jpg

Araç aydınlatma araçları dayanıklı cam ya da camsı plastik ile kaplıdır. Bu malzeme zamanla toz ve egzoz nedeniyle kirlenir. Basınçlı su ile yapılan temizlik, uzun süre daha kullanım sağlayabilir. Elbette bu temizlik için uzmanlardan destek gerek almak ya da bir oto servise gitmek gerekir. Bazen de far ve aydınlatma araçlarının kapsülleri basınçlı su ile de temizlenemeyecek durumdadır. Böyle bir durumda da yenileme yapılmalıdır. Çünkü bu parçalar, görüş ve güvenli sürüş için önemlidir. Aracınız henüz yeni ise periyodik olarak temiz su ile yapacağınız temizlik de söz konusu süreci uzatabilir. Far kapağı temizliği için far temizleme ürünleri var. Bunlardan yararlanarak etkili sonuç alabilirsiniz. 

Motor Filtrelerinin Temiz Olması

arac-temizligi-3.jpg

Temizlik, demişken aracın performansını, yakıt tüketimini ve motorun ömrünü doğrudan etkileyen iki parçanın temizliğinden de bahsetmek gerekir. Motorlu araçlarda motorun sağlıklı bir şekilde çalışması filtreler bulunur. Motor yağ filtresi ve motor hava filtresi gibi. Bu iki filtrenin görevi de istenmeyen maddeleri süzmek ve dolayısıyla motorun sorunsuz çalışmasını sağlamaktır. Ancak sürücüler bu parçaları gözle görmedikleri için onların da temiz olması gerektiğini düşünmezler. Elbette bu temizlik için oto servisten destek almak gerekiyor. Ama düzenli aralıklar motor yağ filtresi ve motor hava filtresi kontrol edilmelidir. Kirli olan filtreler uygun yöntemlerle temizlenebilir. Bu temizlik, hem filtrenin ömrünü uzatır hem de motorun çalışma performansını olumlu etkiler. Filtreler kötü durumda ise yenilenmelidir. Bu masraftan kaçınmamanızı öneririz. Çünkü filtreler, nispeten uygun fiyatlı parçalardır. Onların tıkanması halinde ise motor bloğunda çok büyük maliyetli sorunlar ortaya çıkabilir. 

 

Yorum ekle