Yolcu360 Blog
Alexander Nevsky Katedrali Hakkında Bilgiler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Alexander Nevsky Katedrali Hakkında Bilgiler

Alexander Nevsky Katedrali Hakkında Bilgiler

Alexander Nevsky Katedrali, Sofya’nın tam kalbinde yer alıyor. Burayı ziyaret etmeniz için size pek çok sebep söyleyebiliriz. Balkan havasını ruhumuzun derinliklerinde hissedeceğimiz yolculuğumuz başlıyor, işte Alexander Nevsky Katedrali hakkında bilgiler!

Balkan Esintisi: Sofya

Balkanların hep bir cazibesi olmuştur. Aklımızın bir köşesinde daima Balkanları şöyle bir gezip görme planımız vardır. Havası, insanları, tarihi bambaşkadır.  Hani derler ya “Anlata anlata bitiremedik!” İşte öylesine dolu dolu bir memlekettir.  Memleket diyoruz evet. Gerek yemekleri gerek kültürüyle birbirimize aşinayızdır. Yıllarca aynı topraklar üzerinde kardeşçe yaşamış farklı milletten komşulardık.  Balkanlar’da mutlaka görmeniz gereken ülkeler vardır. Bulgaristan başta olmak üzere buralara ilk fırsatta uğramanızı tavsiye ediyoruz. Bizans’tan kalma tarihi eserler ve Osmanlı’dan gelen lezzetler eşliğinde unutulmaz bir tatil geçireceğinize eminiz.

Alexander Nevsky Katedrali

Sofya’yı gezmeye nereden başlasak diye hiç düşünmeyin. Alexander Nevsky Katedrali uğramanız gereken ilk adreslerden olmalı. Hani bazı tarihi eserler vardır, daha ilk bakışta sizi büyüler. Galata Kulesi gibi Sultanahmet Cami gibi. İşte Alexander Nevsky Katedrali de göz kamaştıran bir eserdir. Yapıyı gördüğünüz an şunu diyeceğinize eminiz: “Ne kadar da büyük! Tek başına tüm Sofya’yı kucaklayabilir.”  Abarttığınızı düşünmeyin sakın. Çünkü katedrale aynı anda tam tamına 10.000 kişi sığabiliyor. Evet, yanlış duymadınız: 10.000 kişi!   3170 metrekare alana kurulan, 53 metre yüksekliğe sahip katedral sizi heybetli duruşuyla karşılıyor.  Kafanızı kaldırıp, baktığınız zaman tam tepede parıldayan bir haç göreceksiniz. Çan kulesinin üzerinde yer alan bu haç altın kaplamadır. Orada, öylece tıpkı katedralin gerdanlığı gibi ışık saçıyor.

Katedralin elbette dışı kadar içerisi de büyüleyici. İnce mozaik işçiliği ve çeşitli işlemeler, buraya ne kadar çok emek harcandığını sizlere gösteriyor. Böylesine değerli eserin tarihe meydan okuması tüylerinizi diken diken yapıyor. Ayrıca Alexander Nevsky Katedrali hakkında bilgilerden biri de bu tarihi mekan içerisinde fotoğraf çekmenin yasak olduğu. Ziyarete gidecek olanları şimdiden uyaralım. 😊

Alexander Nevsky Katedrali Nerede

Katedral hakkında bilgiler dediğimizde belki de akla ilk gelen sorulardan biri “Peki Alexander Nevsky Katedrali nerede?”. Aslında oldukça yakınımızda yer alıyor desek yanılmayız.  Kıpır kıpır havanın hakim olduğu Sofya’da yer alıyor. Eğer yolunuz Bulgaristan’a düşerse, uğramanız için adresini sizlerle paylaşalım “Sveti Aleksandar Nevski”, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

Alexander Nevsky Katedrali Tarihi

1882 yılında yapımına başlanan Alexander Nevsky Katedrali, Neo-Bizans mimarisi örnek alınarak tasarlanmıştır.  1877-78 yıllarında yapılan Osmanlı Rus savaşı sırasında ölen Rus askerlerinin anısına yapılmıştır. Yani kültürel değerinin yanı sıra tarihi öneme de sahip bir eserdir.  1912 yılında açılan katedral şimdilerde Bulgaristan Patriği’ne ev sahipliği yapıyor. 

Alexander Nevsky Katedrali Önemi

Alexander Nevsky Katedrali, en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda Sofya’nın kalbinde yer alması onu, şehrin simgesi haline getiriyor.  Balkanlardaki ikinci büyük katedral olması da ziyaretinizin önemini artıran bir diğer özelliğidir. 

Alexander Nevsky Kimdir?

Katedrale ismi verilen Alexander Nevsky, bir Rus Prensi.  Ruslar uzun süren yenilgilerinin ardından nihayet zafer kazanmışlar. Prensin de bu zaferde payı varmış. Bu yüzden ona, Rusça’da muzaffer anlamına gelen “Nevsky” soyadını vermişler.  Hatta askeri başarıları filmlere bile konu olmuştur. Kendisi Rus savaş kahramanı, Ortodoks bir aziz.  Eğer Sofya seyahatinizden dönünce “Sofya’nın kalbini ziyarete gittim!” demek istiyorsanız; Alexander Nevsky Katedrali’ne mutlaka uğramalısınız. 😊

Sofya’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Sofya’ya direkt uçuş seferleri mevcut. Türkiye üzerinden Sofya gezilecek yerler için uçak bileti satın alırken Sofya Havalimanı’nı tercih etmelisiniz.

Sofya gezilecek yerler listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Sofya turu kapsamında detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Bulgaristan gezisi için seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

 

Yorum ekle