Yolcu360 Blog
bulgaristan plovdiv filibe şehri yukarından görünüm
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Filibe (Plovdiv) Gezilecek Yerler: Filibe’de Gezilecek En İyi 15 Yer!

Filibe (Plovdiv) Gezilecek Yerler: Filibe’de Gezilecek En İyi 15 Yer!

Filibe gezilecek yerler neleler? Merak edenler için yazdık!

Filibe ya da Bulgarca ismiyle Plovdiv, Türkiye sınırına en yakın konumdaki Bulgaristan şehirlerindendir. Dolayısıyla eğer Schengen vizeniz varsa Filibe, hafta sonu kaçamağı yapmanız için mükemmel bir seçim.

İstanbul’a 421 km uzaklıkta olan Bulgaristan Filibe’ye aracınızla yaklaşık 4-5 saatte ulaşabilirsiniz. Diğer yandan eğer otobüs yolculuğu tercih edecekseniz, 7-8 saat gibi bir sürede Plovdiv şehrine varabilirsiniz.

Ayrıca tren yolculuğu ilginizi çekiyorsa bu seçeneği de tercih edebilirsiniz. Sirkeci garına giderek Cuma gidiş ve Pazar dönüş bileti satın alabilirsiniz. Böylece pazartesi sabahı direkt işe gidecek şekilde Filibe gezisi planlayabilirsiniz.

Sizler de Bulgaristan Filibe neresidir merak ediyor ve bu güzel şehri gezi rehberinize eklemek istiyorsanız, yazımızda ayrıntılı bilgiler bulacaksınız. Keyifli okumalar. 😊

Diğer yandan bu güzel Balkan ülkesi Bulgaristan hakkında detaylı bilgi edinmek için Bulgaristan Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.

filibe plovdiv sokaklarında gezen genç gezgin kadınlar

Bulgaristan Filibe (Plovdiv) Şehri Tarihi

Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri olan Plovdiv, Meriç nehri kenarında. Bunun yanı sıra şehir Filibe ismini, Makedonya kralı II.Filip`ten alıyor.

Uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde kalan Plovdiv, günümüzde hala I. Murat’ın bölgeye yerleştirdiği Yörük Türkmenlere ev sahipliği yapıyor. Filibe`de büyük bir Türk mahallesi var. Dolayısıyla şehirde dolaşırken sıkça rastlayacağınız Türkler ve Türk restoranları, sizleri şaşırtmasın.

Bölge 4 bin yıllık geçmişe sahip. Coğrafyada Makedonya krallığı, Trakya krallığı, Bizanslılar ve Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllarca hüküm sürmüş. Böylece her millet Plovdiv şehrine kendinden bir iz bırakmış.

Bunun yanı sıra Bulgaristan Filibe şehri, 2014’te yapılan seçimlerle 2019 Avrupa kültür başkenti seçildi. Dolayısıyla şehir, Bulgaristan’ın en önemli ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezlerinden biridir.

Bulgaristan Plovdiv’e Gitmek İçin Vize Gerekli mi?

Bulgaristan’a seyahat etmek istiyorsanız Bulgaristan vizesi almak zorundasınız. Fakat gri ya da siyah pasaport sahibiyseniz 30 güne kadar olan seyahatlerde vizeden muaf oluyorsunuz.

Bunun yanı sıra yeşil pasaport sahibiyseniz 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan sürelerle Plovdiv’i ziyaret edebilirsiniz.

Bulgaristan, 2007’den beri AB üyesidir. Fakat Bulgaristan henüz Schengen üyesi ülkeler arasında bulunmadığı için Bulgaristan vizesi aldığınızda diğer Avrupa ülkelerine seyahat edemiyorsunuz. Diğer yandan Schengen vizesi aldıysanız Bulgaristan’ı vizesiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Son olarak ülkeye girişte sorun yaşama ihtimalinize karşı öncelikle vizeyi aldığınız ülkeye giriş yaparsanız daha sağlıklı olabilir.

Filibe’ye Nasıl Gidilir?

Bulgaristan Plovdiv şehrine gitmenin pek çok alternatifi var. Bu alternatiflerden ilki ve belki de en kolay seçeneklerinden biri kendi aracınızı kullanmaktır. Kapıkule sınır kapısından çıktığınızda ve otobandan 170 km gittiğinizde Filibe şehrine kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Dilerseniz hem yurtiçi hem de yurt dışı yolculuklarınız için Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 aracılığıyla aracınızı seçebilirsiniz.

Diğer yandan otobüs kullanarak ise 7 saatte Filibe şehrine ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Sofya`ya giden trene ise kullanabileceğiniz diğer alternatiftir. İstanbul’dan Plovdiv’e, yaklaşık 6 saat süren Sofya Ekspresi tren yolculuğuyla gidebilirsiniz.

Son olarak Filibe Havaalanı’na İstanbul’dan aktarmalı uçuş kullanarak yaklaşık 10-11 saat süren bir yolculuk sonrasında Plovdiv’e ulaşabilirsiniz.

 

Havalimanına Giderken Araç mı Lazım? Yolcu360 ile Akıllıca Kiralayın!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ile 1 dakikadan kısa sürede hayalinizdeki aracı kiralayabilirsiniz. En iyi araç kiralama fiyatları için yolcu360.com,  ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

filibe plovdiv roma antik tiyatrosu

Bulgaristan Plovdiv’de Gezilecek En İyi 15 Yer

  1. Filibe Antik Roma Tiyatrosu

Filibe şehrinin simgesi olarak da bilinen Antik Roma Tiyatrosu, 3000 yıllık tarihe sahip. Yapı ayrıca dünyanın en iyi haldeki antik tiyatrolarından biri.

3 bin 500 kişi kapasiteli tiyatroda çeşitli oyunlar, konserler ve ayrıca festivaller var. Filibe Antik Roma Tiyatrosu girişi ücretsizdir ve ayrıca yapıyı günün her saati gezebilirsiniz.

Filibe Gezilecek Yerler: 2. Roma Stadyumu

Roma Stadyumu, Plovdiv şehir merkezinde ve şehrin en ünlü yürüyüş caddesinin başlangıç noktasında.

İkinci yüzyıldan beri ayakta olan yapıyı ziyaret ederken sizin için hazırlanan 3 boyutlu filmi izleyebilirsiniz. Böylece stadyumun görkemli geçmişini de öğrenebilirsiniz.

filibe plovdiv cuma camii, bulgaristan

3. Cuma Camii

Bulunduğu meydana ismini veren camii 1369-1389 yılları arasında Osmanlı Devleti yaptırmış. İbadete açık olan yapı, şehirdeki en büyük ve süslü cami olma özelliğine sahip.

İsmi Cuma namazından gelen yapıyı ziyaret ettikten sonra dilerseniz yanındaki restoranda Türk yemekleri yiyebilirsiniz. Ayrıca burada Türk kahvesi içebilirsiniz.

filibe gezilecek yerler, bulgaristan plovdiv

4. Kynaz Aleksandır Caddesi

Caddede karşılıklı olarak mağazalar, kafeler, restoranlar ve sokak sanatçıları var. Ayrıca araç trafiğine kapalı olan Kynaz Aleksandır Caddesi, Avrupa’daki en uzun yaya caddelerinden birisi.

Filibe Gezilecek Yerler: 5. Etnoğrafya Müzesi

Etnografya Müzesi, Filibe’nin Eski Kent bölgesinin merkezinde ve 150 yıllık bir binada yer alıyor. Müzede Bulgaristan, özellikle de Plovdiv ve yakın çevresine ait yaklaşık 40 bin eser var.

Müzeye giriş ücretleri

  • Turistler için: 6 Leva
  • Öğrenci grupları için: 1 Leva
  • Bulgarca rehberli tur: 10 Leva
  • İngilizce rehberli tur: 20,00 Leva

Müze için giriş fiyatları değişiklik gösteriyor. Dilerseniz ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

6. Nebet Tepe

Plovdiv şehri toplamda 7 adet tepe üzerine kurulu. Fakat günümüzde bunlardan bir tanesi olan Markovo Tepesi ortadan kalkmış. Tepelere ise Nöbet, Cehennem, Saat, Taksim, Bunarcık ve Cambaz olmak üzere Türkçe isimlere sahip. Nebet Tepe’den tüm Filibe’yi kuş bakışı olarak izleyebilirsiniz.

filibe plovdiv roman forum, bulgaristan

Filibe Gezilecek Yerler: 7. Roman Forum

Şehir postanesinin yanında bulunan yapı, bir açık hava müzesi özelliğine sahip. Kynaz Aleksandır Caddesi’nde dolaşırken dahi antik kalıntılarla karşılaşabiliyorsunuz.

8. Tsar Simyon Bahçesi ve Singing Fountains

Burası Plovdiv’de doğanın kokusunu içinize çekebileceğiniz bir mekân. Alanda sayısız yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanları ve şarkı söyleyen su fıskiyeleri var.

Evet yanlış duymadınız, şarkı söyleyen fıskiyeler.  Ancak en güzel performansları görmek istiyorsanız akşamı beklemeniz gerekiyor. Yerin haritasını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

9. Hisar Kapı

Hisar Kapia , Plovdiv’in eski kentinde yer alan bir Ortaçağ kapısıdır. Kapının üzerinde yer alan cumbalı evler ise göz alıcı ihtişamlarıyla günümüzde hala ayakta. Dilerseniz Hisar Kapı’nın olduğu sokağın her iki tarafından mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Filibe Gezilecek Yerler: 10. Kamenitsa Su Merdivenleri

Kynaz Aleksandır Caddesi üzerinde ilerlediğinizde Kamenitsa Su Merdivenleri ile mutlaka karşılaşacaksınız. Merdivenin yanında yer alan ve birini dinliyormuş gibi inşa edilen heykel ise meşhur yapı Milyo’dan başkası değil.

Ayrıca burada Plovdiv’in Avrupa Kültür Başkentliği yaptığı 2019 yılında monte edilen ve şu an kentin simgesi konumundaki Together panosu da var.

11. Nayden Gerov Caddesi ve Bulgaristan Filibe Resimleri

Kamenitsa Su Merdivenleri’ni çıkarak ulaşabileceğiniz Nayden Gerov Caddesi’nde sizleri renkli güzellikler karşılayacak. Cadde üzerindeki binalara çizilen rengarenk resimler, Filibe’deki sokak sanatını yansıtıyor.

Kynaz Aleksandar Caddesi’nde kuzeye doğru yürürken solda “Together” tabelası olan bir sokak göreceksiniz. Çünkü Together logosu, Plovdiv’in 2019 Kültür Başkenti sloganı olma özelliğini taşıyor.

Aziz Konstantin ve Aziz Elena Kilisesi filibe gezilecek yerler

12. Aziz Konstantin ve Aziz Elena Kilisesi

İçi ve dışı ayrı ayrı süslemelerle işlenmiş Aziz Konstantin ve Aziz Elena Kilisesi, gerçekten görülmeye değer. Ayrıca 4. yüzyılda Pagan bir tapınağın kalıntıları üzerinde. Burası Plovdiv’in en eski Hristiyan dini mekânı olma özelliğine de sahip.

Filibe Gezilecek Yerler: 13. Lamartin Evi

İsmini 1833’te burada konaklayan Fransız siyasetçi Lamartin’den alan bu eve, Antik Roma Tiyatrosu’ndan kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Bu yapı Plovdiv’de simetrisi en güzel müze ev olma özelliği taşıyor.

14. Mevlevihane

Günümüzde lüks bir restoran olan Osmanlı Mevlevihanesi’nde eskiden Müslüman Dervişler eğitim görüyordu. Ayrıca bazı kaynaklar, geçmişte Mevlana’nın da buraya geldiğini söylüyor.

15. Kapana

Kapana, kapan yani tuzak anlamına geliyor. Modern tarzda ve günümüz mimarisine uygun şekilde inşa ve dekor edilen binada kafe ve restoranlar var.

Bulgaristan’da Üniversite Eğitimi: Filibe Üniversitesi

1961’de kurulan ve ülkedeki ikinci büyük okul olan Filibe Üniversitesi, 40’ın üzerinde branşta eğitim veriyor. Üniversitede 900’den fazla öğretim görevlisi çalışıyor. Ayrıca Filibe Üniversitesi’nde 8000 devamlı ve 5000 açık öğretim öğrencisi okuyor.

Üniversitenin ABD, Türkiye de dahil hemen hemen bütün Avrupa ve pek çok Asya ve Afrika ülkesiyle anlaşmaları var.

1 yorum