Balkanlarda yer alan Bulgaristan, Türkiye ile sınırdaş olan ülkelerden biri. Özellikle tatil yapmak için uygun fiyatlı yerlerden biri olması ve döviz kurunun çok yüksek olmaması ile tercih edilen ülkeler arasında olan Bulgaristan, tarihi yerleri ve mimari yapıları ile sizi kendisine hayran bıraktırıyor. Tabi ki bir ülkenin kalbine inmek istiyorsanız o ülkenin başkentini gezmelisiniz. Çünkü ülkenin kalbi tam olarak orada atıyordur. 😊 Bu yüzden Bulgaristan’ı da en iyi tanıyabileceğiniz yer olan Sofya’ya gitmeye ne dersiniz? Bu sene tatil planlarınız arasına Sofya gezilecek yerler listesini de ekleyerek, tatilinizi renklendirebilirsiniz.
Sofya Gezisi
Sofya yüzlerce yıl boyunca Osmanlı’nın hüküm sürdüğü Avrupa başkentleri arasında yer alıyor. Peki bir Bulgaristan gezisinde Sofya’da gezilecek yerler nereler? Sofya görülecek yerler bakımından Bulgaristan en güzel şehirlerinden. Muhteşem parkları, tarihi alanları, geniş caddeleri ve kiliseleriyle dikkat çeken bir şehir. İstanbul’dan başlayan yolculuğumun ilk durağı bu güzel başkent oldu. Düzenli sayılabilecek trafik karmaşası olmayan güzel şehri rahatlıkla gezebilmek için Yolcu360‘tan Sofia Sofya Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Sofya Gezilecek Yerler
Sabahın 6’sına doğru vardığım şehrin dinginliğinde ve sıcaklar bastırmadan dolaşmaya başladım. Maria Luiza caddesinden yürüyerek önce aslanlı köprüye sonrasında ise kent merkezine ulaştım. Burada kısa bir gezintiden sonra yolumun üzerinde Osmanlı’nın bu topraklarda kaldığı uzun süreden günümüzde ayakta kalmayı başarabilen tek yapısı Kadı Seyfullah Camii’ni ziyaret ettim. Cami 1567 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmış fakat, sadece ibadet zamanında açık olduğu için, o yüzden içini görebilme imkanım olmadı. Caminin hemen karşısında tarihi sinagog ve hemen alt sokağında ise Katolik katedral bulunmakta. Haritaya baktığınızda bu üç farklı ibadethane bir üçgeni oluşturmakta.
- St. George Kilisesi
Bu arada Sofya’nın merkezi olarak Hotel Balkan’ı düşünebilirsiniz. Buranın hemen arkasındaki büyük binaların içine gizlenmiş St. George kilisesini ziyaret ettim. Buraya girişlerden biri Başbakanlık binasıdır, yanındaki kemerden giriş yapabilirsiniz. Kilise 4. yüzyılda inşa edilmesi ile birlikte Sofya’nın en eski tarihi yapısı özelliğini taşımaktaymış. İçine girdiğimde ise karşılaştığım ortaçağ freskleri karşısında etkilendim, gerçekten tarih kokuyordu. Şehre geldiğinizde dolaşabileceğiniz ilk sıralarda yerlerden St. George kilisesi. Buradaki meydanda ise Saint Sofia’nın bronz ve altından yapılan heykelini görebilirsiniz.
- Konaklama Tüyosu
Buradan ise ise otelime yerleşmek için kent merkezinde olan büyük bina görünümü komünizm dönemine benzeyen Rila hotelde kaldım (yıldızına kanmayın ama konaklamak için fiyat ederinde), bir gecelik 42 TL ödedim.
- Alexandar Nevski Katedrali
Eşyalarımı bırakıp kısa bir dinlenmeden sonra istikamet şehrin en fotojenik mekanı Tsar Osvobodit caddesi üzerindeki Alexandar Nevski Katedrali. Harika bir Neo-Bizans mimarisinde yapılan katedral Ortodoks’ların en büyük ibadethanelerinden biri olarak bilinmekte. İçersinin yaklaşık 5.000 kişi aldığını öğrenince şaşırmamak mümkün değil. Özellikle dış taraftan mimarisinin güzel fotolarını çekebilmeniz mümkün, bu konuda size bir çok fotoğraf açısı sunmakta meydan. 1877-1878 yılında Osmanlı Rus savaşında ölen Rus askerlerin anısına yapılan katedralin açılış zamanı ise 1912 yılı. Şehrin bana göre St. George kilisesi ile beraber öncelikle görülecek en güzel yapısı.
- Sofya Etnografya Müzesi ve Aziz Nikolay Rus Kilisesi
Dönüşte ise aynı cadde üzerinde olan uluslararası etnografya müzesini ziyaret ettim, burada geçmişte yaşamış hayvanların iskeletlerini görebiliyorsunuz giriş ise 5 Leva ( yaklaşık 7,80 TL ) Hemen yakınında mimarisi ile ilgi çeken Aziz Nikolay Rus kilisesini ziyaret ettim. İçerisi ilginç freskler ve tablolar ile muhteşem bir şekilde yapılmış.
- Vitoşa Caddesi
Buradan biraz dinlenmek için şehrin trafiğe kapalı alanı Vitoşa caddesine geldim. Vitoşa caddesi diğer adıyla alışveriş caddesi olarak biliniyor. Caddede sağlı sollu kafelerin oluşması ile güzel bir yürüyüş alanı yaratmışlar, keyifle vakit geçirebileceğiniz bir yer. Etrafındaki kafelerde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Akşam üstü tekrar otel etrafına dönerken kilisede bir düğün arabası görünce katılmak istedim. Kısa bir beklemenin ardında ise yaklaşık 15 dakika kilisenin din adamları tarafından yönetildiği merasimi gözlemleyip bolca fotoğraf çektim.
- Central Park
Son olarak ise günümü Central Park’ta geçirdim. Sofya’nın en güzel yönlerinden biri diğer Avrupa şehirleri gibi büyük yeşil parkları olması. İnsanlar keyifle bu parklarda benim gibi vakit geçiriyorlardı.
Sofya’da Ne Yenir?
Akşam ise yemek için alışveriş caddesi üzerindeki Happy Restauranta gittim, masa bulmakta zorlandığım restaurantta siparişim wedges (patates kızarması üstüne eritilmiş kaşkaval peyniri), splendor (tavuklu salata) yiyip ve Bulgar birası Kamenitza içtim. Yemeğin fiyatı ise 19 Leva (yaklaşık 29,5 TL). Gün içinde deneyimlediğim diğer bir yiyecek havaların sıcaklığı ile dondurmaydı. Hemen hemen her köşe başında dondurmacılar görebilirsiniz. 100 gr dondurma 3 Leva (yaklaşık 4.60 TL) bir çok çeşidini deneyimleyebilirsiniz.
Sofya Otelleri
Sofya konaklama açısından oldukça çok seçeneğe sahip. Özellikle yabancı bir ülkeye gidiyorsanız, iyi bir yerde konaklamak istersiniz. Bu kadar çok seçeneğe sahip bir şehirde de iyi bir otel bulmak biraz zor olabilir. O yüzden bizde sizler için en çok tercih edilen ve beğenilen otelleri listeledik.
- Holiday Inn Sofia
- Sofia Hotel Balkan
- Rosslyn Central Park Hotel Sofia
- InterContinental Sofia
- Maison Sofia Hotel
- Hotel Anel
Bulgaristan Tatili
Sofya bize yakınlığı ile bir çok Türk’ün yaşadığı bir yer. Geniş ve temiz caddeleri, kolay ulaşılabilir merkezi ile az gelişmiş ama keyifli bir yer. Fakat bir günde şehrin temel görülebilecek alanları ziyaret edebilirsiniz. Büyük bir şehir olmasına rağmen hemen hemen tüm tarihi yapıları merkeze yakın bir konumda toplanmış. Dünyanın her ülkesi, her şehri gibi Bulgaristan ve Sofya’da görülebilecek yerleri ama dediğim gibi dolu dolu 1-2 gün yeterli şehre derim. Bir hafta sonu tatilinde bile burada keyifle vakit geçirebilirsiniz. Destinasyon olarak ülkemize yakınlığıyla da iyi bir tercih nedenlerinden birisi olabilir.
Bulgaristan Vize
Bulgaristan, Avrupa Birliği’ne üye olduğu için Sofya gezilecek yerler için Schengen vizesi almanız gerektiği düşünebilirsiniz. Ancak Bulgaristan her ne kadar Avrupa Birliği’ne üye olsa da Schengen devletleri arasında değil. Sofya gezilecek yerler için almanız gereken vize, Bulgaristan vizesi. Peki, Bulgaristan vizesi için nereye başvurulmalı?
Vize başvuruları için Bulgaristan bulunduğunuz ilde bulunan başkonsolosluk ya da büyükelçiliğe başvurabileceğiniz gibi bu kurumlar tarafından yetkilendirilmiş vize hizmet merkezlerine de başvurabilirsiniz. Resmi kurumların bulunduğu iller:
- Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği
- Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu
- Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu
- Bulgaristan Bursa Konsolosluğu
Sofya’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Sofya’ya direkt uçuş seferleri mevcut. Türkiye üzerinden Sofya gezilecek yerler için uçak bileti satın alırken Sofya Havalimanı’nı tercih etmelisiniz.
Sofya gezilecek yerler listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.
Sofya turu kapsamında detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.
Sofya gezisi için seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.
Add comment