Yolcu360 Blog
kıyıköy
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kırklareli Kıyıköy Gezisi: Trakya’nın Şirin Balıkçı Kasabası

Kırklareli Kıyıköy Gezisi: Trakya’nın Şirin Balıkçı Kasabası

Kırklareli’nin Vize ilçesinde yer alan Kıyıköy hem yapıları hem de doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin odak noktası. Kırklareli Kıyıköy, İstanbul’a yakın olması nedeni ile bir hafta sonu kaçamağı olarak da görülebilir. Bunun dışındaki günlerde de buraya gitmek ve pek çok aktivite için imkan bulmak mümkün. Aynı zamanda Karadeniz’e de egemen olan bu bölgede yapılabilecek aktiviteler keyifli. 

Burada iki doğal sit alanı bulunmaktadır. Her iki sit alanı da 1.Dereceden sit alanı olması nedeni ile oldukça önemlidir. Burada motor, araç veya kayık ile seyahat etmek mümkündür. Özellikle araç kiralamak için oldukça uygun bir bölgedir. Burası günübirlik vakit geçirmek için de tercih edilmektedir. Balık çeşitlerini deneyebilir, mezeler tadabilir ve burada yer alan kafelerde keyifli vakitler de geçirebilirsiniz. Kıyıköy gezisi oldukça kapsamlı olup herkesin zevkine hitap eden unsurları bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle birçok farklı rota imkanı da sunmaktadır. Kıyıköy nerede sorusu yoğun bir biçimde sorulmaktadır. Çünkü bu şirin köy son yıllarda sakin ve yakın bir yerler arayanların ihtiyacını karşılamaktadır. İstanbul’a yaklaşık 3 saat mesafede olan bu bölge yılın her dönemi yoğun ilgi görmektedir.

kıyıköy-2

İstanbul’a yakın tatil noktaları yazımız için tıklayın.

Kırklareli Kıyıköy Hakkında

1986 yılında belediye statüsüne sahip olmuştur. Toplam nüfusu 2000 civarında olan belde oldukça az yapıya sahiptir. Hem Karadeniz’e kıyısı olması hem de Marmara Bölgesinde olması nedeni ile birçok farklı yerden ilgi görmektedir. Burada birçok balık çeşidini tatmak mümkündür çünkü Karadeniz’de yetişen balıkların bir kısmı burada da yer almaktadır. Aynı zamanda burası tarihi açıdan da önem arz etmektedir. Farklı dönemlere ait yapı kalıntıları ile bölge tarihinin izlerini bulmak mümkündür. Buradaki kasaba hakkında en net belgeye 1892 yılında ulaşılmaktadır. Bölgede yaşayan insanlar ile birlikte hayvanların sayısı, bahçelerin bilgisi gibi pek çok ayrıntıdan söz edilmiştir. Ancak elbette uzun yüzyıllardır bir yaşam alanı olarak kullanılmıştır. 

Milattan önce 400 ler civarında Helenlerin “bal yiyenler yurdu” olarak nitelendirdiği bu bölge dönem dönem pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Trakların yoğun olarak egemen olduğu bölgede Persler ve ardından İskitler etkili olmuştur. Medlerin ve bir dönem de Ceneviz kolonilerinin görüldüğü Kıyıköy civarında Roma, Bizans ve Osmanlı yönetiminden de söz etmek mümkündür. İstanbul’a yakın deniz kenarları arasında yer alan bu yer bu nedenle İstanbul ile yakın ve benzer bir kaderi yüzyıllar boyu yaşamıştır. 

Kırklareli Kıyıköy Konumu

Kıyıköy, Kırklareli’nin en önemli bölgeleri arasında olmaktadır. Özellikle Karadeniz’e bakan sakin denizi ile oldukça gözde bir bölge haline gelmiştir. Burada sahil şeridinde yemek yemek, balı restoranlarında yeni lezzetler tatmak, sahilde manzara eşliğinde oturmak, bölgeyi keşfetmek e sit alanlarını incelemek gibi yapılacak aktiviteler oldukça fazladır. Bunun yanında Kıyıköy ’de tarihi yapılar da bulunmaktadır ve kültürel bir seyahat da mümkün olmaktadır. Konum itibari ile Kırklareli’nde yer almaktadır. Vize ilçesine bağlı gelişen bir köydür ve 40 kilometre mesafede yer almaktadır. Kırklareli’ne 96 kilometre mesafede olan bu köyün iki yanında dere yer almaktadır. Bir yönde Kazandere akarken diğer yönde Pabuçdere akmaktadır. İkisinin arasında yer alan alan, denize kıyısı ile de bilinmektedir. 

İstanbul’dan hafta sonu gidilecek yerler yazımız için tıklayın.

Kırklareli Kıyıköy ‘de Neler Yapılır?

Kıyıköy ‘de gezilecek yerler merak edilmektedir. Çünkü genellikle şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için Kıyıköy’ü tercih eden insanlar burada yapılacak aktiviteler de aramaktadır. Bunlar arasında tarihi yapılar ile birlikte doğal alanlar da olmaktadır. 

kıyıköy-1

Aya Nikola Manastırı önemli bir tarihi alandır. Aya Nikola Manastırı, 6.yüzyıla tarihlenmektedir. Bizans devrinde 6.Jüstinyen zamanında yapılan bu yapı kayaya oyularak yapılmıştır. Zemin katta bir ayazma ve şapel bulunmaktadır. Üst katında ise burada yaşayan keşişler kalmaktadır. Bunun dışında Kıyıköy Kalesi de yer almaktadır. Kıyıköy Kalesi de Jüstinyen devrinde yapılmıştır ve birçok malzeme kullanılmıştır. Kesme taş, tuğla ve moloz malzemeden yapılan Kıyıköy kalesi surlarının yüksekliği 5 metreye kadar çıkabilmektedir. Ancak kalınlık 2.5 metre civarında olmaktadır. Köyün merkezine girişi de bu kapılar yer almaktadır. Bunun dışında Liman Hamamı da bölgede yer almaktadır. Geç Osmanlı devrinde yapıldığı düşünülen bu yapı, bugün kullanılamaz vaziyettedir. Buradaki bir diğer tarihi eser ise Kıyıköy Camii olmaktadır. Yine geç Osmanlı devrine ait olan bu yapı sade özellikler yansıtmaktadır. 

kıyıköy

Kıyıköy ‘de yapılacaklar sadece bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Kıyıköy ‘de pek çok doğal alan da bulunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlardan biri mağara olmaktadır. Kıyıköy Mağarası içerisinde yarasalar ve kelebekler görmek mümkündür. Bir akarsu yatağının yamacında yer almaktadır. Kazan ve Pabuç Dereleri de bölgenin en gözde yerleri arasındadır. Burada pek çok hayvan yaşamaktadır ve burası 1.derece sit alanı içerisinde kalmaktadır. Elbette bölgenin plaj ve kumsalları da ilgi görmektedir. Yoğun kalabalığa sahip olmayan bu plajlar Karadeniz’e bakmaktadır. 

Kırklareli Kıyıköy’e Nasıl Gidilmeli?

En sık tercih edilen rota İstanbul üzerinden olmaktadır. İstanbul üzerinden 200 kilometre mesafede olan Kıyıköy’e otobüsle ya da kendi aracınızla gidebilirsiniz. Aracınız yoksa araç kiralama fiyatları için yolcu360.com üzerinden araştırma yapabilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle