Yolcu360 Blog
cadir-tatili-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Çadır Tatili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çadır Tatili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamp, doğayla iç içe olduğumuz, gittiğimiz her yeri evimiz haline getiren, dilediğimiz yerde soluklanıp bize tatil yapma imkanı sunan ve oldukça ekonomik bir tatil opsiyonudur. Çadırda kalmak ve tatili kampta geçirmek bazen çok iyi bir alternatif gibi görünmeyebilir. Fakat günümüzde kamp alanları ve çadırlar için geliştirilmiş malzemeler sayesinde tatilinizi unutulmaz anlarla süsleyebilirsiniz. Üstelik çadır kamplarında konaklamak isterseniz kendi çadırınızı götürebilir veya kamp işletmelerinin sunduğu hazır çadırlarda kalabilirsiniz. Hepimizin bildiği, kimimizin vazgeçemediği; kimimizin de henüz denemediği çadır tatili hakkında merak edilenler ve önemli noktaları sizler için derledik. Ayrıca çadır tatili konusunda aklınızda soru işaretleri varsa ve nasıl kamp yapılır öğrenmek istiyorsanız gelin hep birlikte bu sorulara verdiğimiz yanıtları birlikte inceleyelim.

Kamp alanınızı henüz seçmediyseniz Türkiye’nin En İyi 40 Kamp Alanı başlıklı yazımıza göz atarak rotanızı oluşturabilirsiniz. 

Mevsimine Göre Kamp Hazırlığı Yapmak

Öncelikle daha önce kamp yapmadıysanız ve doğru ekipmanınız yoksa ilk olarak kış kampı yapmak sizin için uygun olmayabilir. Doğru ekipman, rota seçimi ve kurulum yeri kış kampının en önemli detayları arasındadır. 

Diğer yandan yaz mevsimi için uzun soluklu bir kamp tatili planlıyorsanız yine aynı şekilde doğru çadır, doğru tulum ve doğru kıyafet kuralları geçerlidir.

Kullandığınız çadır, mevsimsel olarak değişkenlik göstermese de tulumunuzu ve kıyafetinizi mevsim koşullarına göre belirleyerek hazırlık yapmalısınız. Aksi takdirde kamp yapmak sizin için bir işkenceye dönüşebilir.

Çadırda Kalmak İçin Doğru Alan Seçimi Nasıl Yapılmalı?

cadir-tatili

Çadırda kalmak için göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktörlerden bir diğeri de zemin seçimidir. Çadırınızı doğru bir zemine konumlandırmamak konforsuz ve sorunlu bir kamp geçirmenize neden olabilir.

Kış veya yaz mevsiminde kendine uygun zemini oluşturabilmek için portatif bir kamp küreği kullanabilirsiniz. Kamp küreği aracılığıyla çadırda kalmak istediğiniz alanı temizleyebilir ve çadırınızın altına bir karton parçası sererek sert cisimlerin çadırınıza zarar vermesini engelleyebilirsiniz.

Çukur alanlar yağmur yağdığında çadırınıza su dolmasına sebep olabilir. Mümkünse çadırınızı zeminden birkaç cm yukarı, yani tümsek düz bir zemine kurmalısınız.

Dere ve göl kenarları manzara açısından elverişli olsalar da ne yazık ki çadır kurmak için doğru bir seçim olmayabilir. Çünkü sulak alanlar genellikle sivrisineklerin yoğunlukta olduğu alanlardır.

Ayrıca yabani hayvanlar gündüz su kaynaklarından rahat faydalanamadıkları için gece buralara inerek su içebilirler. Dolayısıyla çadırınızı su kenarlarına kurarken önce alanın güvenli olduğundan emin olmalısınız.

Diğer yandan çadırınızı yayla, dağ gibi yüksek bölgelere kuracaksanız kapı yönünü doğu istikametine getirebilirsiniz. Böylelikle güneş doğarken gece oluşan soğuk havayı sabaha karşı kırarak çadırınızın içini ısıtacaktır.

Son olarak çadırda kalmak istediğiniz yerde kamp yapmaya izin verildiğinden emin olmalısınız.

Çadır Tatili: Çadır Nasıl Kurulur?

Nasıl kamp yapılır sorusuna gelmeden önce kamp çadırınızı doğru şekilde seçtiğinizden emin olmalısınız. Çadırınızı seçerken öncelikle hafifliğine, dayanıklılığına, su geçirip geçirmeyeceğine, kaç kişilik olacağına, hangi mevsime uygun olacağına karar vermelisiniz.

Eğer genellikle yaz mevsiminde sahillerde kamp yapacaksanız ince kumaşlar yeterli olacaktır. Ancak kışın karda da kamp yapmak istiyorsanız 4 mevsime uygun bir çadır satın alabilirsiniz.

Çadır kurarken izlemeniz gereken adımlar çadırınızın modeline göre değişebilir. Örneğin; anında açılır çadır satın aldıysanız kurulum yaparken fazla uğraşmanıza gerek kalmaz. Çünkü bu çadırı açtığınızda çadırınız direkt olarak kurulacaktır.

Diğer yandan kurulumunu sizin yapmanız gereken çadırları nasıl kurabilirsiniz şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Öncelikle kamp kuracağınız alanı belirleyerek işe başlamalısınız. Çadırınızın altına gelebilecek taş, tahta gibi sert maddeleri alandan temizlemelisiniz. 
  • Eğer elinizde varsa çadırınızın zeminine muşamba serebilirsiniz. Ayrıca bu muşamba, zemindeki ıslaklığın çadırınıza geçmesini de önleyecektir.
  • Çadır zeminini hazırladıktan sonra çadırınızın iç ve dış tentesinin ayrı olduğu yerler varsa bu alanları birleştirin.
  • Çadır çıtalarınızı (destek çubukları) dış tentenin zemine yakın olan bölümlerindeki boşluklardan geçirin. Ardından bu çubukların uçlarını çadırın uç köşelerindeki çivilere geçirin.
  • Çadır direklerini X olacak şekilde üst bölümlere geçirerek yay gibi gerin. Bu aşamaya geldiğinizde çadırınız asıl şeklini alır.
  • Çadırınızın köşelerini çivi bölümlerinden geçireceğiniz kazıklarla yere sabitleyin. Daha sonrasında çadırınızın iplerini de bu şekilde çivilerle toprağa gömün.
  • Çivileri toprağa çaktıktan sonra çadırınızın yağmurluğunu üzerine geçirin ve içlerinde bulunan ek kısımlarından çadır çubuklarına bağlayın. Eğer varsa diğer aksesuarları da takın.

Çadır kurmak aslında bu kadar basit. Ancak her çadır modeli kendi bünyesinde farkı özelliklere sahip olabilir. Dolayısıyla çadır kurulumunuzu yapmadan önce daha sağlıklı ve detaylı bilgi alabilmek için ürünün kullanım kılavuzunu okumalısınız.

Çadır Nasıl Toplanır?

Çadırınızı toplamaya başlarken öncelikle zemine çaktığınız çivileri çıkarmalısınız. Ardından çadırınızın yağmurluğunu sökün ve güzelce katlayın. Bu aşamada eğer çaktıysanız zemindeki çadır çubuklarını da çıkarın. Sonra çadırın dış tavan kısmındaki çadır direklerini yavaşça çıkarın.

Şimdi ise çadırı katlama zamanı! Peki, çadır nasıl katlanır? Eğer çadırınızın zemini nemliyse bu alanı güzelce kurulamalı ve üst tentenin iç kısmına değdirmemelisiniz. Eğer zamanınız yoksa eve gittiğinizde çadırınızı açarak güzelce kurulayın aksi takdirde çadırınız nemli kaldığı için çürüyebilir.

Nemli bırakacaksanız çadırın alt kısmı dışa gelecek şekilde çadırın karşılıklı iki ucunu birleştirebilirsiniz. Ardından çadırınızı rulo halinde sararak katlayabilir ve kabının içine koyabilirsiniz.

İlk Kez Çadır Tatili Yapacaklara Tavsiyeler

İlk kez çadır kampı yapacaksanız, İlk Defa Kamp Yapacakların Alması Gerekenler hakkında hazırladığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca Youtube’dan videolar izleyerek kampçılık hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Çadırınızı bir kez de olsa evde kurabilirsiniz. Gaz ocağı, şişme yatak gibi ekipmanlarınızı kamptan önce evde deneyerek oluşacak problemleri önleyebilirsiniz.

Tatil boyunca yaşayabileceğiniz her türlü hava şartını göz önünde bulundurarak uygun kıyafetleri seçmelisiniz. Eşyalarınızı su geçirmez bir çantada muhafaza etmelisiniz.

Kamp yapmak istediğiniz alana erkenden ulaşmakta fayda vardır. Ne de olsa karanlık çöktükten sonra el feneri yardımıyla çadır kurmak yorucu bir süreç olabilir.

Bulaşıklarınızı günlük olarak yıkayabilmek için yanınıza sünger, fırça, deterjan ve kurulama bezi gibi ekipmanlar almayı unutmayın.

Son olarak öğünlerinizi önceden planlamak yanınızda yeterli miktarda yiyecek ve içecek bulundurabilmenizi sağlayabilir.

Keyifli bir kamp tatili için kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle