Muradiye Camii ülkemizin tarihinde önemli bir yere sahip olmasına karşın hemen yanı başındaki bir başka büyük kültürel mirasımız olan Selimiye Camii gölgesinde kalan bir değerimiz. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Edirne gezilecek yerler ve Muradiye Camii için yola çıkmaya ne dersiniz? Edirne‘ye gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken bu özel noktayı Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizler için gezdi gördü ve kaleme aldı…
Muradiye Camii Gezi Rehberi
İsminin az bilinmesine ve hatta ziyaretçisinin az olmasına şaşırdığım bir yerdir Muradiye Camii. Edirne’de bulunan, tarihi Mevlevihane geçmişi, yüzyıllardır duvarlarında bulunan işlemeler ve zarar görse de nadir görebileceğiniz çiniler bence hala bu ibadethanenin değerini yaşatmaya yetiyor. Buranın en sevdiğim yönlerinden birisi de Selimiye camiinin eşsiz manzarasıdır.
Edirne Gezi Rehberi için tıklayınız.
Muradiye Camii Tarihi
Osmanlı zamanında Padişah II. Murat’ın Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi caminin bugünkü yerinde görmesiyle etkilenip buraya Mevlevihane yapılması için ferman yazdırmış. Yapılan Mevlivihane, Mevlevi dervişleri arasında çıkan kavga sebebiyle Padişah II. Murat bir süre sonra burayı camiye dönüştürtmüş. Camiyle birlikte aynı zamanda mektep, tekke ve aşevi gibi sebeplerle kullanılan bu yer tarihi kaynaklara göre 1436 yılında maalesef adını bilmediğimiz bir mimar tarafından yapılmış.
Edirne Darüşşifa Gezisi için tıklayınız.
Muradiye Camii’nde Gözden Kaçmayacak Bir Detay: Kabe Taşı
Dışarıdan bakıldığında çok sade gözüken bu camii içeresinde barındırdığı zengin kalem işçilikleri ve çinilerle göz kamaştırıyor. Ön kubbenin altındaki mihrap bölümünün duvarlarındaki zengin çini bezemeleri ahşap işçiliğiyle yapılmış geometrik süslemeli pencere kapakları, ahşap minberi ve vaaz kürsürü bizlere adeta Osmanlı sanatının görkemini gösteriyor. Halk tarafından Kabe taşı olarak tanımlanan o değerli taş ise mihrabın batısında üstte çerçevede yer alıyor.
Tarihi açıdan bir diğer önemi ise Osmanlı zamanında ibadetlerden sonra cemaate ikram edilmek üzere şerbet dağıtma geleneği ilk defa burada başlamış.
Muradiye Camii: Mevlana’nın İzleri
Ayrıca Tek şerefeli camiinin bahçesinde Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 4. ve 5. kuşak torunları Celalettin ve Cemalettin Efendi, Edirne şairlerinden Enis Recep Dede, şair Neşati, Hacı Eşrefin ve bir çok Mevlevi’nin mezarları burada bulunmaktadır. Sırf bu sebepten kaynaklı olarak bile senelerce ziyaret edilecek bir camii olarak varlığını devam ettirecektir.
Edirne’ye İstanbul’dan gideceklerin Yolcu360’tan İstanbul araç kiralama fiyatlarına göz atmalarını tavsiye ederim. Ya da Edirne araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bir sonraki kültür durağında buluşmak üzere…
Add comment