Yolcu360 Blog
DCIM100GOPRO
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Yukarı Kavron Yaylası | Rize Gezilecek Yerler | Karadeniz Turu

Yukarı Kavron Yaylası | Rize Gezilecek Yerler | Karadeniz Turu

Karadeniz yaylalarındaki yeni durağımız Yukarı Kavron Yaylası. Yeşilin içinde kaybolup gitme hissi uyandıran bu güzel seyahat rotasını yazarımız Elif Omput sizler için gezdi gördü ve yazdı. İşte tüm güzellikleriyle Yukarı Kavron Yaylası…

Bir annenin eteğinde salınmak gibi Yukarı Kavron Yaylası’nda uyanmak. Kaçkarların eteğinde uyanmak işte o denli huzurlu ve masum… Bu yolculuğa çıkmadan önce Yolcu360‘tan araç kiralama seçeneklerine göz atıp Kaçkar Dağları’na en hızlı şekilde ulaşmanın planını yapabilirsiniz.

Yukarı Kavron Yaylası’na nasıl gidilir?

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yukarı Kavron Yaylası oldukça kalabalık ve ziyaretçisi bol bir yayladır kendisi Ayder yaylasının hem üst bölgelerinde bulunur. Ayder Yaylası kadar tanıtımı yapılmamıştır. Bu yaylaya gerçekten doğaya ve dağlara gönül vermiş doğaseverler gelmektedir.

Yayladan yürüyüş hızınıza bağlı 3 veya 4 saat süren bir doğa yürüyüşü ile görkemli Büyük Deniz krater gölüne ulaşabilirsiniz. Bu yürüyüşte yanınıza mutlaka alanı bilen birini almanızı tavsiye ediyorum. Sisli hava da oldukça tehlikeli olabilir.

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü

Dağcıların soluk noktası: Yukarı Kavron Yaylası

Dağcıların ve tırmanışçıların adeta soluk noktası gibidir Kavron Yaylası. Halkının çoğu kışın gurbette yaşamaktadır. Yazları 2 ya da 3 aylığına yaylaya gelmekte kışları Ankara İstanbul İzmir gibi büyük şehirlerde yaşarlar.

Yayla halkı topraklarına oldukça bağlıdır artık hayvancılık faaliyetlerini fazla yapmasalar da yaylaya gelip yazı geçirmek bir neyi ataları ile olan bağı koparmamak, onlar için büyük anlam taşımaktadır.

Rize gezi rehberi için tıklayınız.

Yukarı Kavron Yaylası’nda nerede kalınır?

Yaylada pansiyon ve fırın bulunmaktadır. Konaklamayı kamp atarak veya pansiyonda kalarak sağlayabilirsiniz. Yaylaya gelen hemen hemen herkes Yalçın abi ve Firdevs abla ile tanışır yayladaki en eski konuk ağırlayan tesis onlara aittir.

Şahin Kafe Pansiyon, içine girdiğinizde yaşanmışlık hissi ve anılar sizi kucaklıyor; Türkiye de ki bir çok dağcılık kulübünün armaları flamaları duvarlarını süslüyor.

 Detaylı Karadeniz gezilecek yerler / Karadeniz turu için yazımıza tıklayınız.

Tırmanışa devam

Kavron,  Ayder  yaylasına ortalama 40 dakika sürmekte. Yolda sizi yönlendiren tabelalar bulunmaktadır. İlk olarak Galler Düzü dedikleri ve her yıl haziran ayının ortasında boğa güreşleri şenliklerinin düzenlendiği alana varıyorsunuz. Tatlı bir mola vermek için doğru noktadasınız ardından Aşağı Kavron yaylasının yamacından süzülüp Yukarı Kavron Yaylası’na varırsınız.

Yanakları al al olmuş yayla çocukları keçilerin peşinde kayaların üzerinde yayladan aşağı yukarı süzülüp giden arabaları meraklı gözlerle takip ederler; durup bir şey söyleyecek olsanız al olan yanakları daha da allanıp kızarır. Ayder Yaylası’na kadar yol gayet düzgün ve bakımlıdır fakat yayla yol ayrımından itibaren yerini bozuk bir yol alır iyi bir sürücü iseniz bu yolun hakkından gelebilirsiniz.

Rize araç kiralama için tıklayınız.

Yukarı Kavron Yaylası’nda ne yenir?

Yaylada temiz hava da muhlama yemeği ihmal etmeyin lütfen. Yayla havası sizi oldukça acıktırıyor zaten yöreye has tahinli keteyi de denemenizi tavsiye ederim. Sabah saat 5-6 sularında uyanıp yaylada bulunan fırından sıcacık bir şekilde alıp yaylanın tertemiz suları ile demlenmiş çayı ile  afiyetle yiyip içebilirsiniz. Eğer lüksten ödün verip gerçek mutluluğa odaklanırsanız sizden zengini asla yoktur. Haydi Karadeniz’e haydi dağların eteklerine…

Rize’ye nasıl gidilir?

İstanbul Rize kaç km? İki şehir arası mesafe 1.141,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4, E80 ve D010/E70 üzerinden 13 saat 09 dakika’da Rize’ye varılabilir.

Ankara Rize kaç km? Ankara ve Rize arasındaki mesafe 813,6  kilometre. Ankara’dan Rize için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 10 saat 04 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Trabzon Rize arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Rize’ye D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 79,8 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Yorum ekle