Yolcu360 Blog

Edirne’de Ne Yenir? | Edirne Yemekleri

İş için ya da gezmek amacıyla Edirne’ye yolunuz düşerse; bu şehirde gezilip görülecek çok şey var. Ancak şehrin esas cazibesi, Trakya yemeklerinin Balkan ve Anadolu karışımı tariflerinde gizli. Peki Edirne’nin nesi meşhur diyorsanız, araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Edirne yemekleri listesini kendiniz denemeye ne dersiniz? 🙂 Edirne’de ne yenir sorusunun cevabı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Edirne Hakkında…

Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin başkentlerinden olan Edirne, eşsiz bir kültürel zenginliğe ve oldukça geniş bir mutfağa sahip. “geniş” diyoruz çünkü bu mutfakta pişen yemekler, hem Anadolu hem Balkan hem de ortadoğu mutfağının izlerini taşıyor. Yani Balkanların bol sütlü, peynirli hafifliğini, Anadolu’nun yeşilliklerini, Akdenizin tazeliğini ve ortadoğu yemeklerinin baharatını aynı tencerede eşsiz bir uyumla tadabileceğiniz özel bir yemek kültürü var karşınızda.

Edirne ve genel olarak Trakya mutfağı Türk mutfağı içinde özel ve unik bir dokuya sahiptir. Sadece Edirne yemeklerini tatmak için bile bu şehre doğru bir geziye çıkabilirsiniz. Ülkenin hemen her yerinden otobüs seferleri ve uçak seferleriyle Edirne’ye ulaşmanız mümkün. Edirne gezinizi konforlu kılmak için bir araca ihtiyacınız olacaktır. Zira, şehir merkezinden çok kasaba ve köylerde görülecek çok şey var. Eğer kendi aracınız yoksa ya da araçla gelmediyseniz Edirne araç kiralama seçeneklerini deneyebilirsiniz.

Edirne Yemekleri

Edirne mutfağı her damak zevkine uygun ama kendine özgü ve oldukça çeşitli bir mutfak. Dolayısıyla Edirne’nin meşhur yemekleri listesi de bir hayli uzun. Mutancana, Edirne tava ciğeri, Mamzana, Kadınbudu Köfte, Bakla Çorbası, Bohça böreği, Büryan, Dilber Dudağı, Keşan Köftesi Akıtma, Etli Marul Sarması, Edirne Usulü Nohutlu Ekmek bu listenin başında yer alan lezzetlerden sadece birkaçı. Arasta Çarşısı ve Edirne’nin hemen hemen her sokağında bu yemekleri deneyebilirsiniz.

Edirne’de Ne Yenir?

  • Edirne’nin nesi meşhur sorusuna cevap olarak Edirne Tava Ciğeri

İçerisinde piştiği sini şeklindeki tava sebebiyle bu ismi almış olup, yaprak ciğeri olarak da bilinir. Edirne ciğerini meşhur eden en önemli özellik ustaların mutlaka süt dananın ciğerini tercih etmesi. Peki, Edirne tava ciğeri nasıl yapılıyor? Ciğer, ilk önce una bulanır ve ardından kızgın yağda kızartılıp tuz atılır. Tuz asla kızarmadan önce atılmaz. Ustaların verdiği bilgiye göre çiğden tuz eklemek, ciğeri sertleştiriyor. Edirne/Karaağaç mahsulü olan kurutulmuş kırmızı biber ve buz gibi ayran ile servis edilir. Pratik bir aparatif gibi görünse de lezzeti basitliğinde gizli bir menü sunar.

  • Edirne Deva-i Misk Helvası

Rivayete göre ilk misk helvası,  Osmanlı döneminde bir sulatanın hastalığına deva olsun diye yapılmış.  Bu nedenle de hep bir çeşit şifa kaynağı olarak görülmüş. Bugün, bir tatlının şifa niyetine tüketilmesi kulağa tuhaf geliyor. Zira, şekeri çok tehlikeli buluyoruz. Ancak bundan bir kaç yüz yıl önce gılükoz şurubu hayatımızda yoktu. Doğada yetişen saf şeker pancarının damıtılmasıyla elde edilen şeker hatta bazen bal ve meyve şekerleri tatlandırıcı olarak kullanılıyordu. Durum böyle olunca da oldukça tatlı olmasına rağmen hastalıklara şifa niyetine tüketilen Manisa Mesir macunu ya da Edirne Deva-i Misk Helvası ortaya çıkmış olmalı. Peki, Deva-i Misk Helvası neden yapılıyor? Yumurta akı, şeker, bal, badem ve 41 çeşit baharat karıştırıldıktan sonra dinlendiriliyor. Ortaya tatlı ve doygun bir lezzet çıkıyor.

  • Mutancana

Farklı tatlar denemeyi sevenler için et ile meyveyi buluşturan Mutancana Edirne mutfağının Osmanlı’ya dayanan özel tariflerinden biri. Kuru üzüm, erik, kayısı kuruları, bal, haşlanmış badem ve etin birleşmesi ile ortaya çıkan bu leziz yemek taze kekik ile servis ediliyor.

Edirne Gezi Rehberi için tıklayınız.

Yolcu360 Blog

Add comment