Geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkarak yüzyıllar öncesinden günümüze miras kalan ihtişamlı yapıları keşfetmeye ne dersiniz? Her biri gerek mimarisi gerek dekorasyonu ile hayranlık uyandıran saraylar ülkemizin de en önemli zenginlikleri arasında. Sarayları gezmeye başlamadan önce küçük bir hatırlatma: Müzekart’ınız varsa Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı tüm sarayları ücretsiz gezebilirsiniz.
Mutlaka Görmeniz Gereken İhtişamlı Saraylar
- Topkapı Sarayı
400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı ülkemizin en değerli hazinelerinden biri. Yüzyıllar boyunca padişahların ve sultanların ikamet ettiği Topkapı Sarayı aynı zamanda imparatorluğun yönetim merkeziydi. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yapımına başlanan saray 1478 yılında tamamlansa da yıllar boyunca pek çok yapı eklenmeye devam etmiş. 300.000 metrekarelik bir alana sahip olan Topkapı Sarayı köşkleri, meydanları, avluları, bahçeleri ve sayısız odasıyla dünyanın en büyük saray müzelerinden biri. Topkapı Sarayı’nı müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Harem bölümü ve Aya Irini’de ise Müzekart geçerli değil.
Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri: Hafta içi 10.00-17.30, hafta sonu 10.30-17.30. Salı günü kapalı.
Topkapı Sarayı yazısı için tıklayınız.
- Dolmabahçe Sarayı
Boğaz’da adeta bir mücevher gibi parlayan Dolmabahçe Sarayı Batılılaşma ve modernleşmenin etkisinin yoğun olarak kendisini gösterdiği 19. Yüzyılda Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirildi. Kısa süreli de olsa Osmanlı padişahlarının ikamet ettiği Dolmabahçe Sarayı Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılmaya başlandı. 1927-1938 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün hem yaşadığı hem çalışmalarını sürdürdüğü saray bu bakımdan ayrı bir önem taşıyor. 1984 yılında müze olarak ziyaretçilere kapılarını açan Dolmabahçe Sarayı’nda 285 oda, 46 salon, 6 hamam bulunuyor. Atatürk’ün hayatını kaybettiği oda ise şüphesiz sarayın en özel yeri. Dolmabahçe Sarayı’nı Selamlık bölümü hariç Müzekart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri: Hafta içi 10.00-17.30, hafta sonu 10.30-17.30. Pazartesi günü kapalı.
Dolmabahçe Sarayı yazısı için tıklayınız.
Türkiye’nin En Güzel Sarayları
- İshak Paşa Sarayı
Türkiye’nin en etkileyici saraylarından bir diğeri ise Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alan İshak Paşa Sarayı. 1685 yılında yapımına başlanan saray 99 yılda tamamlamış. Osmanlı Dönemi’nde Ağrı’da yapılan en önemli eser olma özelliği taşıyan İshak Paşa Sarayı görkemli mimarisiyle ziyaretçilerde hayranlık uyandırmayı başarıyor. Dünyada ilk kalorifer tesisatının bulunduğu saray olarak bilinen İshak Paşa Sarayı’nda 116 oda bulunuyor. Osmanlı, Fars ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan saraya giriş ücreti 10 TL, Müzekart ile ücretsiz.
İshak Paşa Sarayı Ziyaret Saatleri: Yaz dönemi 08.00-19.30, kış dönemi 08.30-17.00.
İshak Paşa Sarayı yazısı için tıklayınız.
- Beylerbeyi Sarayı
19.yüzyıldan günümüze miras kalan en zarif saraylardan bir diğeri ise Beylerbeyi Sarayı. Sultan Abdülaziz tarafından mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan Beylerbeyi Sarayı çoğunlukla devlet konukevi ve yazlık saray olarak kullanılmış. Kuzguncuk-Çengelköy arasında yer alan Beylerbeyi Sarayı’nda 23 oda, 6 salon bulunuyor. Sultan Abdülaziz’in denize olan tutkusu nedeniyle saray dekorasyonunda gemi motiflerini sıkça görmek mümkün. Sarayın içerisini gezdikten sonra peyzajı ile hayranlık uyandıran bahçelerinde kısa bir yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Beylerbeyi Sarayı’na giriş ücreti 50 TL, Müzekart ile ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
Beylerbeyi Sarayı Ziyaret Saatleri: Hafta içi 10.00-17.30, hafta sonu 10.30-17.30. Pazartesi günü kapalı.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Add comment