Ziya Gökalp Müzesi nerededir, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? Ziya Gökalp Müzesi ziyaret saatleri gibi tüm bilgileri sizler için hazırladık.
Ziya Gökalp Müzesi Hakkında Bilgiler
Türk milliyetçiliğinin babası olarak bilinen Ziya Gökalp, hayatı boyunca pek çok esere imza atıyor. 1876 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Gökalp, memur bir babanın evladı. Hayatı boyunca özgürlükçü düşünceyi savunarak bu konuda birçok şiir ve yazı kaleme alıyor. Ailesiyle birlikte çocukluğunun geçtiği ev Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak müzeye dönüştürülüyor. Aynı zamanda Ziya Gökalp’e ait pek çok eser ve özel eşya da burada sergileniyor.
2014 yılında şehirde çıkan eylemlerde yangına maruz bırakılan müze, TÜRKSAB tarafından restore edilmiştir. Gelelim şimdi Ziya Gökalp Müzesi’yle ilgili merak edilenlere…
Ziya Gökalp Müzesi Nerede?
Ziya Gökalp Müzesi, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Diyarbakır ilimizde bulunmaktadır. Şehrin Sur ilçesinde yer alan müze, gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Diyarbakır’a gitmeden önce listenize burayı da eklemenizi öneriyoruz.
Ziya Gökalp Müzesi Nasıl Gidilir?
Diyarbakır ilimizde yer alan Ziya Gökalp Müzesini, Sur ilçesinden kalkan dolmuşlar vasıtasıyla ziyaret edebilirsiniz. Şehre şahsi aracınızla gitmeniz durumunda da Sur ilçesinden kısa bir sürede noktaya ulaşabilirsiniz.
Diyarbakır’a havayoluyla gelmeniz durumunda havaalanından servislerle Sur ilçesine aktarma yaparak, ilçede bulunan dolmuşlarla müzeye gidebilirsiniz. Ayrıca daha konforlu bir yöntem için araç kiralamayı düşünebilirsiniz.
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 1 dakikadan kısa sürede istediğiniz yerde istediğiniz zaman aracını kiralayabilirsiniz. Üstelik ücretsiz iptal ve iade garantisiyle! Bunun yanı sıra ödüllü Misafir Merkezimizden 7/24 destek alabilirsiniz.
En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Ziya Gökalp Müzesi Ziyaret Saatleri 2022
Ziya Gökalp Müzesi ziyaret saatleri yaz ve kış saatlerine göre değişiklik gösteriyor. Müze, yaz sezonunda saat 09.00-19.00 arasında, kış sezonunda ise saat 08.00-17.00 arasında ziyarete açık.
Ziya Gökalp Müzesi Giriş Ücreti 2022
Türk milliyetçiliğinin babası olarak tanınan Ziya Gökalp’in müzesini ziyaret etmek ücretsiz. Diyarbakır gezinizde vaktinizi ayırıp bu özel müzeyi keşfetmelisiniz.
Ziya Gökalp Kimdir?
Ziya Gökalp, 1876 yılında Diyarbakır’da dünyaya geliyor. Zaza ya da Kürt olduğuna yönelik kaynaklarda geçen bilgiler mevcut. Babası, kaynaklardan edinilen bilgilere göre Suriye Türkmeni Mehmet Tevfik Efendi’dir. Annesi ise Zeliha Hanım’dır. Dayısı da dönemin Diyarbakır Belediye Başkanı Arif Efendi’dir.
Öğrencilik Yılları
Ziya Gökalp’in eğitime Diyarbakır’da başlıyor. Ardından 1886 yılında askeri ortaokula giriyor. Özgürlük düşüncesi de ilk defa bu okulda karşısına çıkıyor. İsmi İsmail Hakkı Bey’dir. Bu arada askeri okulun son sınıfındayken babasını kaybeder.
Gökalp, eğitimi devam ederken amcasından da İslam ilimleriyle ilgili ders almaya başlar. Lise eğitiminde her ne kadar İstanbul’da devam etmek istese de maddi durumları el vermez. Diyarbakır’da sivil liseye kaydolur.
Lise son sınıf zamanlarında okul çıkışında karıştığı gösterilerden dolayı soruşturmaya tabii tutulur. Bu sıralarda okul süresinin beş yıldan 7 yıla çıkmasıyla birlikte okuldan ayrılmaya karar verir.
Okuldan ayrılması o derslerden alıkoymaz. Amcasından Arapça ve Farsça dersleri alır Gökalp… Ancak maddi nedenlerden dolayı eğitimine İstanbul’a devam edememesi ve ailesinin evlilik baskısı üzerinde psikolojik travma oluşturur. Bu nedenlerden dolayı intiharı dener.
İntihar girişiminin sebebini bazı kaynaklar da farklı şekilde öne sürmektedir. Ziya Gökalp, hocası Dr. Yorgi’den aldığı felsefe eğitimi alır. Ailesinden de dini eğitimler… Bu ikisi arasında iç çatışma yaşar. Bu da onu intihara sürükler.
Geçirdiği ameliyat sonrası başına isabet eden kurşun çıkarılır. Gökalp, okumaktan asla vazgeçmez ve özgürlüğe düşman olanlara pek çok da şiir yazar.
1896 yılında kardeşinin eğitimi sayesinde İstanbul’a gider ve ücretsiz olan Baytar Mektebi’ne kaydolur. Bu sıralarda Jön Türkler’den etkilenir. Ardından İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılır. 1898 yılında tutuklanır ve bir yıl cezaevinde kalır.
Diyarbakır Yılları
Cezaevinden serbest kaldıktan sonra Diyarbakır’a sürgün gider. Vefat eden amcasının vasiyeti üzere amcasının kızıyla evlenir. Ayrıca dört çocuğa sahiptir.
Evlendikten sonra şehirde memuriyetler yapmıştır. Bu sırada hürriyet çalışmalarına da ara vermez. Dönemin Diyarbakır Gazetesinde yazıları ve şiirleri yayımlanır. İttihat ve Terakki’nin bulunduğu şehirde şubesini kurar ve temsilcisi olur.
Ziya Gökalp, 1909’da Selanik’te toplanan İttihat ve Terakki Kongresi’nde delege görevinde çalışır. Sonrasında örgütün Selanik’teki merkez yönetim kurulunda görev alır. Lise okullarına sosyal bilimler dersi koydurtur. Gençlere, felsefe ve toplumbilimi dersleri verir.
Ziya Gökalp, İstanbul Üniversitesi’ndeki ilk sosyoloji profesörüdür. Onun sayesinde üniversitelerimize toplumbilimi girmiştir. Türk Ocağı’nın kurucuları arasında yer almıştır.
Son Yılları
Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin yenilmesinin ardından bütün görevlerinden alınmıştır. 1919’da İngilizler tarafından tutuklanır. Yargılama sonucu Malta’ya sürgüne gider.
1924’te hastalığa yakalanan Gökalp, dinlenme amacıyla gittiği İstanbul’da hayatını kaybeder.
Ziya Gökalp Hangi Düşünceyi Savunur?
Ziya Gökalp, toplumcu düşünce adamı olmasıyla dikkat çekmiştir. Bunun yanında Milliyetçilik düşüncesini Turancı ideolojisiyle desteklemiştir. Bununla da kalmayıp eserlerine bu fikirlerini işlemiştir.
Ziya Gökalp Hangi Türde Yazar?
Saray edebiyatına alternatif olarak halk edebiyatını koymuştur. Batı’nın bilimsel ve teknolojik anlamda gelişmesine de katkı sunan pozitif bilim anlayışını yazılarında benimsemiştir.
Ziya Gökalp Neyin Temsilcisi?
Birinci Meşrutiyetten itibaren Türkçülük akımının en büyük temsilcisidir. Bu sıfatıyla Türk siyaset ve düşünce hayatını etkilemiştir.
Ziya Gökalp’in Eserleri
- Limni ve Malta Mektupları
- Kızıl Elma (1914)
- Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muasırlaşmak (1929)
- Yeni Hayat (1930)
- Altın Işık (1927)
- Türk Töresi (1923)
- Doğru Yol (1923)
- Türkçülüğün Esasları (1923)
- Türk Medeniyet Tarihi (ölümünden sonra)
- Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler (ölümünden sonra)
- Altın Destan
- Üç Cereyan
- Hars ve Medeniyet
- Kuğular
Yorum ekle