Yolcu360 Blog
Das Parthenon im Zentrum der Tempelanlage ist der monumentale und säulenbewährte Haupttempel der Akropolis, Athen, Griechenland

Yunanistan Akropolis Gezisi

Yunanistan, Homeros’un ilham kaynağı, Romalıların kalbi olan şehir. Medeniyetiyle Batı’ya örnek olan, mitolojiden miras kalan büyüleyici şehir. Yunanistan’ın tozlu tarih sayfalarını aralıyoruz ve sizin için Akropolis’i mercek altına alıyoruz, karşınızda Yunanistan Akropolis gezisi.

Yunanistan Apollon Gezisi yazımızı okumak için tıklayın.

Akropolis 

yunanistan-akropolis

Daha önce sizi kendine aşık eden bir şehir oldu mu? Eğer olmadıysa henüz Akropolis’i ziyaret etmemişsiniz demektir. Göz alıcı tarihi geçmişi, nefes kesen gökyüzü manzarasıyla Yunanistan Akropolis aklınızı başınızdan almaya hazır.

Aslında bu bölge M.Ö. 510 ile 400 yılları arasında inşa edilen pek çok anıt ve kalıntıdan meydana geliyor. 

Atina’da bulunan Akropolis, Antik Yunan ruhunu yansıtan eserlerin en güzel örneği. Nitekim 1987 yılından bu yana “UNESCO Dünya Mirası” listesinde yer alıyor.

Romantizm ve mitolojiyi bir arada bulunduran tarihi şehrin ruhuna hayran kalacaksınız. Yunanistan’ın turistik gezileri arasında vazgeçilmez bir rota. Kelime anlamı “Yüksek Şehir” olan Akropolis gerçekten de adının hakkını veriyor. Atina’nın tam kalbine yerleşen, şehri kuş bakışı görebilen bir konuma sahip. 

Akropol Nedir?

Geçmiş çağlarda akropoller, antik şehir anlayışıyla inşa edilirmiş. Şehri dış tehditlere karşı savunmak adına en tepeye kurulan akropoller, surlarla çevrilirmiş. İçerisinde saray, tapınak gibi devlet yönetimine ve dini inançlara ait binalar yapılırmış. 

Antik Yunan’da da çok Tanrılı din hakim olduğu için şehri kontrol altına alabilmek epey zormuş. Bu yüzden akropollere Tanrılar da yerleştirilirmiş. Akropolleri Tanrıların ve şehrin güvenliğini sağlamak adına tasarlanmış kale gibi düşünebiliriz.  

Akropolis Görmeniz Gereken Yerler

Akropolis’in birkaç anıt ve kalıntıdan oluştuğunu biliyoruz. Bu yüzden tüm bu değerli eserleri tek tek ele alıp inceliyoruz. Parthenon Tapınağı kimin için inşa edilmiş? Athena Tapınağı neyi simgeliyor? Gelin bu soruları birlikte cevaplayalım.

  • Heredos Attikus Odeonu

Yunanistan Akropolis gezisi sırasında en dikkat çeken yerlerden biridir. Heredos Attikus Odeonu, Romalıların vazgeçilmez mirası tiyatrolarından biridir. M.S. 161 yılında inşa edilmesine rağmen hala kullanılmaya devam ediyor. Akropolis’e girişte yer alan sütunlarla neredeyse birebir yüksekliğe sahip. Bize sorarsanız Antik Yunan tiyatroları arasında en büyüleyicisi. 

  • Parthenon Tapınağı

M.Ö. 5.YY’dan bu yana ayakta kalmayı başarabilen Akropolis anıtlarındandır. Antik Yunan mimarisine ait bilinen en büyük eserdir. Nitekim heybetli duruşuyla Atina’ya hakim izlenimi verir. Athena’nın sıfatı olan “Parthenos”tan adını alır. Parthenon Tapınağı, Tanrıça’nın bereketini simgeleyen bir eserdir. Aynı zamanda yüce Atina demokrasinin de sembolü kabul ediliyor. 

  •  Artemis Brauronia Mabedi

Mitolojide gebe kadınları ve lohusa anneleri koruduğuna inanılan Tanrıça adına yapılmış bir eserdir. Artemis Brauronia Mabedi, M.Ö. 6.YY’da Akropolis’e eklenmiş kalıntılardan biridir. 

  • Erechtheion Tapınağı

Antik Yunan tapınaklarından biridir. M.Ö. 406 yılında inşa edildiği bilinen bu tapınak Akropolis görmeniz gereken yerler arasındadır. Yunan mitolojisinde denizler Tanrısı olarak bilinen Poseidon ve Athena adına yapılmıştır. Bazı kısımları hasar almış olsa da kalın sütunları ve duvarları ayakta kalmayı başarmış.

Erechtheion sadece bir tapınak değil. Bizans Dönemi’nde kilise, Venedikliler yönetiminde ise saray olarak kullanılmıştır. 

  • Dionysos Tiyatrosu

Tarihteki ilk tragedyanın Dionysos Tiyatrosu’nda sahnelendiğini biliyor muydunuz? Antik Yunan’ın kült eserlerinden biri olan bu tiyatro Akropolis’in güney kısmında yer alır. Yaklaşık 17.000 kişilik kapasiteye sahip olan tiyatro Dionysos anısına inşa edilmiştir. Dionysos’u, mitolojide “Şarap Tanrısı” olarak biliyoruz. Fakat kendisi sadece şarabın zevk veren sarhoş ediciliğini temsil etmez. Aslında o, kendisine mutluluk veren, halka fayda sağlayan her türlü güzelliği simgeler. Medeniyeti ve ilerlemeyi destekler. Halkın barış ve refah içerisinde yaşamasını ister. Bu yüzden kendisine “barış aşığı” da denir. 

  • Chalkotheke

Yunancada “bronz dükkan” anlamına gelen “chalkotheke” değerli eşyaların bulunduğu yerdir. Akropolis gezilecek yerler arasında bulunan Chalkotheke, güney duvarı sırası boyunca inşa edilmiştir. Silahlardan, heykellere pek çok değerli metal eşyayı barındıran dükkandır. 

  • Athena Nike Tapınağı

Tanrıça Athena’nın zarafeti ve  güzelliği anısına inşa edilmiş bir tapınak. Bugüne kadar gelebilmeyi başaran bu eser Akropolis görmeniz gereken yerlerdendir. İçerisinde bulunan kabartmalar da oldukça canlıdır. Platea Savaşı’ndan sahnelerin canlandırıldığı friz görülmeye değer benzersizliktedir. Ayrıca kabartmalar arasında sandalının bağlarını bağlayan bir Nike figürü de dikkat çekmektedir. “Nike kim?” diye sorduğunuzu duyuyoruz. 😀 Nike, Yunan mitolojisinde insan görünümünde fakat uçabilen, çok hızlı koşan zafer Tanrıçası’nın adıdır. 

  • Agrippa Sütunu

M.Ö. 2.YY’da inşa edilen Agrippa Sütunu, adını Marcus Agrippa’dan almıştır. Kendisi Kral Augustus’un üvey oğludur. Devasa uzunlukta dikdörtgen mermer sütun şeklinde tasarlanmıştır. Beule Kapısı’na yakın konumdadır. 

  • Roma ve Augustus Tapınağı

Bol Tanrılı, Tanrıçalı Yunan mitolojisinde elbette bu kadar tapınak görmemiz çok doğal. Hemen hemen tüm Tanrıları adına anıt niteliği taşıyan birer eser bırakmışlar. Roma ve Augustus Tapınağı da onlardan biri. Akropolis gezisi sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında en antik olanı. M.Ö. 1.YY’a ait bu küçük tapınak, geriye kalan kısmıyla bile oldukça etkileyici.

Yunanistan Akropolis sadece tarihi kalıntılardan ibaret değildir. Cıvıldayan doğanın ve ışıldayan gökyüzünün uyumunu kaçırmak istemiyorsanız mutlaka gün batımında burada olmalısınız. 🙂

Yunanistan’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle