Yunanistan Apollon daha önce hiç böyle görmediniz. Kutsal kabul edilen mekanları, tarihi tapınaklarıyla adeta sizlere mitolojiden sesleniyor. Hazırsanız evrenin merkezine olan yolculuğumuz başlıyor.
Yunanistan Apollon Tapınağı
Yunanistan Apollon Tapınağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmeyi başarıyor. O günden bu yana dünya basınında oldukça ses getiriyor. Nitekim her yıl binlerce turist akınına uğruyor.
Delfi bölgesi Yunanistan’ın güneybatısında yer alan bir arkeolojik alan. Aynı zamanda yüzyıllardan beri Yunan halkı için kutsal bölge sayılıyor. Özellikle Antik Çağ’da Yunanistan’ın en önemli dini merkezi haline geliyor.
Antik Yunan mimarisinin eşsiz tapınakları Delfi’de yer alıyor. Bu tapınaklardan en önemlileri ise Yunan Tanrıları Apollo ve Athena adına yapılıyor. Öyle ki M.Ö. 800 yılında kurulduğu düşünülen Delfi’yi Apollon Tapınağı değerli hale getiriyor.
Roma’nın Yunanistan’ı fethinin ardından Apollon Tapınağı gözden düşmeye başlıyor. Romalıların çok Tanrılı dinleri yasaklaması bunun sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Zamanla Delfi kasabası Hristiyanların yerleşim yeri haline geliyor. Kiliselerin, evlerin, lüks yapıların sayısı arttıkça kutsallığını kaybediyor.
Dünyanın Merkezi: Apollon
Dünyanın merkezi sizce neresi? Bulunduğunuz şehir mi? Yoksa şu an üzerinde oturduğunuz koltuk mu? Bize sorarsanız mutlu olduğumuz yerdir dünyanın merkezi. Kalbimizin ritmini duyabildiğimiz, huzurla gülümsediğimiz her yer dünyanın merkezidir.
Fakat Yunan mitolojisine göre “Omphalos Taşı”nın bulunduğu yer evrenin merkezini temsil ediyor. Yüzyıllar öncesinde Delfi’de yer aldığı düşünülen bu taş, kosmosu yani evrendeki eşsiz düzeni simgeliyormuş.
Apollon Tapınağı’nın, Hestia olarak bilinen “Ocak Tanrıçası”nın ruhunda olduğu varsayılıyormuş. Burada sonsuza kadar yanacak bir ateş varmış. Ta ki Perslere yenilene kadar bu ateş yanmaya devam etmiş.
Tanrıların Evi: Parnassos
Delfi, Parnassos Dağı’nın eteklerindeki kutsal bir bölge. Öyle ki Zeus başta olmak üzere pek çok Yunan Tanrılarının yaşam alanıymış. Kısacası yüzyıllar önce mitolojinin kalbi Delfi’de atıyormuş.
Rivayete göre bu bölgede yer alan Apollon Tapınağı’nın daha önceleri Tanrı Gaia’ya adandığı söyleniyor. Zamanla Apollon’un ünü sayesinde tapınağın önemi artıyor.
Delfi eski sağlamlığını maalesef koruyamamış. Kalıntıları hala görmek mümkün olsa da ciddi hasar almıştır. Nitekim M.Ö. 373 yılında yaşanan deprem sonucu Apollon Tapınağı’nın yıkıldığı söyleniyor. Fakat Delfi bölgesi doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Size “Tam da Tanrılara layık bir yermiş!” dedirtiyor.
Kötü Ruhlara Karşı: Yılanlı Sütun
Aydın Didim araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Sütun şekli, Yunan mimarisinde görmeye alışık olduğumuz eserlerdir. Yunan antik kentlerinde irili ufaklı; çeşitli ebatlarda sütunlarla karşılaşmanız mümkündür.
Bunlardan biri de tarihi “Burmalı Sütun” namı diğer “Yılanlı Sütun”dur. M.Ö. 479 yılında Pers ordusuna karşı kazanılan zafer anısına yapılmış. 29 boğumu da kusursuz bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başarmış. Vaktiyle Apollon Tapınağı’na dikilen Yılanlı Sütun, İmparator Konstantin tarafından İstanbul’a getirilmiş. Sütunun bütünü Sultanahmet’te yer alırken, üç başlı yılanların bir tanesi ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Rivayete göre sütun üzerinde yer alan yılanların şehri börtü böcekten; kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyordu. Hatta heykel İstanbul’a geldiği andan itibaren şehirdeki böceklerin sayısının azaldığı söyleniyor. Ta ki Osmanlı askerlerinden birisi sütuna zarar verene kadar. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu olayı şöyle kaleme alıyor: “Başının bir tanesini kendini bilmez, yiğitlik taslayan biri kılıçla vurarak kırmıştı.” diyor.
Kutsal kabul edilen bu Yılanlı Sütun’un üzerinde bir de altından kazan yer alırmış. M.Ö. 357-346 yılları arasındaki savaşlarda yapılan harcamalar için kullanılıyor. Altın kazanın eritilmesiyle huzursuzlukların baş gösterdiği düşünülüyor. Öyle ki günümüzde bile yılan gibi kötü ruhlarla baş edemeyişimizin sebebi olarak altın kazanın eritilmesi gösteriliyor.
Balkanlardan: Yunanistan Esintisi
Yunanistan gezisi sırasında yabancılık çekmeyeceğinize eminiz. Havası, suyu, yemekleri ve daha saymakla bitmeyecek pek çok özelliğiyle bizi andırıyor. Yüzyıllardır süregelen komşu coğrafyalarımız sayesinde kültür etkileşimimiz yoğun olmuştur.
Yunanistan birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı köklü bir tarihe sahiptir. Avrupa kültür başkentleri arasında gösterilmesi de değerini artırmıştır. Ayrıca Aristotales’ten, Sokrates’e; Pisagor’dan, Hipokrat’a onlarca filozof ve bilim insanının doğduğu yerdir. Felsefenin gelişmesi ve matematiğin doğuşuna imza atmıştır. Eşsiz mimarisi, doğal güzelliği ve benzersiz ada manzaralarıyla en önemli tatil merkezlerinden biridir. Her yıl binlerce turistin akınına uğrayan Yunanistan, hayalinizdeki yaz tatilini sizlere yaşatır. Özetle bembeyaz evleri, capcanlı sokakları ve ışıl ışıl geceleriyle geri dönmek istemeyeceğiniz deneyimler yaşatır.
Yunanistan Apollon, tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkmak için mükemmel bir fırsat. Yunanistan gezisi sırasında kültürel anlamda ruhunuz, damak çatlatan lezzetleriyle de mideniz doyacak. Komşu ülke Yunanistan’a gitmek için vakit kaybetmeyin. 😊
Yunanistan’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Antik yerleri ve şehirleri gezip görmeyi çok severim.Aydın-Didim’deki Apollon Tapınağı harika yapılarla dolu,herkesin gidip görmesini tavsiye ederim.