Yolcu360 Blog
samsun-kizilirmak-deltasi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Samsun Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti Gezisi

Samsun Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti Gezisi

Samsun gezilecek yerler arasında ilk sırada Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti geliyor. Doğa harikası ekolojik yaşam ve yeşillikler arasında bambaşka bir dünya. Gelin bu büyüleyici dünyaya doğru giden yola birlikte çıkalım.

Samsun Çarşamba Gezilecek Yerler: Samsun Çarşamba’nın Nesi Meşhur? yazımızı okumak için tıklayın.

Samsun Kızılırmak Deltası

samsun-kizilirmak-deltasi-2Kızılırmak Deltası, iklimiyle ve doğasıyla cenneti ayaklarınızın altına seriyor. 56.000 hektarlık geniş bir alana yayılan delta, canlı popülasyonu ile dikkat çekiyor. Bataklıklar, orman, göl gibi değişik doğal yaşam alanlarına kucak açıyor. Bu sebeple 1994 yılında Kızılırmak Deltası “Su Kuşları Yaşam Alanı” olarak ilan edildi.

Samsun ilinde yer almasından dolayı hava sıcaklıkları daha ılıman geçiyor. Yazlar her ne kadar sıcak ve kurak geçse de kışlar bol yağış alıyor. Zengin floraya sahip Kızılırmak Deltası’nda 355 farklı bitki türü mevcut.

Irmağın iki yakasında da geniş platolar, sazlıklar ve irili ufaklı göller yer alıyor. Bu sulak ve verimli platolar tarım alanı olarak kullanıldığı gibi yaban hayata da ev sahipliği yapıyor.

Yaban hayatın baş kahramanlarından yılkı atları Kızılırmak bölgesini özel kılıyor. Geçmiş zamanlarda bu bölgede terk edilen yılkı atları üreyerek kendi popülasyonunu nesiller boyu devam ettiriyor. İnsanlarla iletişimi kuvvetli olmayan atlar, sizi gördükleri an ortadan kayboluyorlar. Kızılırmak Deltası içerisinde sayılarının 450-500 civarı olduğu tahmin ediliyor.

Bunun yanı sıra bölgeye özgü yetiştirilen mandalar da ön plana çıkıyor. Türkiye’de manda yetiştiriciliğinde Samsun birinci sırada yer alıyor. Etinden, sütüne bizlere her anlamda yararı dokunan mandaların sayısının Kızılırmak Deltası’nda yaklaşık 6.000 olduğu biliniyor.

Kısacası Kızılırmak Deltası iklimiyle, kuşlarıyla, gölleriyle sizleri doğal hayata çağırıyor.

Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Ormanlar, göller hatta çöller. Doğal hayatın olduğu her alan kendi faunasını korumayı başarmıştır. Peki doğal hayat dediğimiz şey sizce nedir? Hayat zaten doğal bir oluşum değil midir?

Üzerine söylenecek çok fazla söz var aslında. Kimine göre dev ağaçların olduğu yemyeşil ormanlardır doğal hayat. Kimine göre de gürül gürül akan şelalenin yanı başıdır doğallık. Bize sorarsanız ciğerlerimize temiz havanın dolduğunu hissettiğimiz her yer doğal hayattır. İster balta girmemiş yağmur ormanları olsun, ister masmavi denizin köpükler saçarak geldiği okyanus kıyısı. “Oh be! Dünya varmış!” dediğimiz yerde başlar doğal hayat.

Kızılırmak Deltası’nda bulunan kuş cenneti de doğal hayatın kalbinin attığı yerdir. “Su Kuşları Yaşam Alanı” ilan edilen bu bölgede tam tamına 465 farklı kuş türüne kucak açıyor. Akkanatlı sumru, dikkuyruk, küçük karabatak kuş türlerinden sadece birkaçı.

UNESCO tarafından koruma altına alınan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yerini almayı başarıyor. Böylece her yıl binlerce turisti ağırlamaktan keyif duyuyor. Samsun gezilecek yerler arasında ilk sırada.

Uzmanlar deltanın jeolojik oluşum bakımından kısa bir sürede meydana geldiğini söylüyor. Ne var ki 1.000-2.000 yıllık süre doğa için epey kısa bir yolculuk. Aynı zamanda deltada bulunan Karaboğaz, Mülk, Cernek Gölleri de Kızılırmak Deltası’nı ekolojik çeşitlilik açısından destekliyor. İçerisinde bulunan farklı mineraller ve zengin besin maddeleri sayesinde göllerin biyolojik çeşitliliği oldukça artıyor. İklim koşulları ve suyun bereketi buluşunca doğa harikası dediğimiz eşsiz manzaralar ortaya çıkıyor.

Kızılırmak Deltası aynı zamanda kuşların göç güzergahı üzerinde. Göç hazırlıkları ve dinlenme rotalarının favori adresi Kızılırmak, göçmen kuşları bereketiyle besliyor ve sıcacık kollarıyla kucaklıyor. 😊

Kuş Gözlem Kuleleri

Belgesellerde yaban hayatı izlemek bizi heyecanlandırıyor. Aslan avının peşinde koşarken geyiğin zıplayıp kendini kurtarmasını diliyoruz. Bir yandan da aslanın yavrularına yiyecek götürmesi için sabırsızlanıyoruz. Yaban hayat böyle bir şey işte. Güçlünün karşısında kaçmaktan başka çaresi kalmıyor geyiğin.

Yaban hayatında sadece geyikler  ya da aslanlar yok. Kuş türleri de insanlardan uzakta yaşamayı seviyorlar. Tıpkı geyik gibi ne zaman penceremize bir kuş konsa pır uçup gidiyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde de yüzlerce kuş türü barınıyor. Fakat onları her an görmek mümkün olmuyor. Bölgeyi ziyarete gelenler için hazırlanan “kuş gözlem kuleleri” sayesinde turnadan, kırlangıca hatta nesli tehlike altında olan tepeli pelikana kadar pek çok kuş türünü seyredebilirsiniz.

Özellikle “Leylek Ormanı”na ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 45 tane leylek yuvasının bir arada olduğu  manzarayı mutlaka görmelisiniz. Leyleklerin yavrularını tek tek beslediği göz yaşartıcı ana tanıklık etme şansını da yakalayabilirsiniz.

Akılalmaz Kuş Türleri

Çevremizde gördüğümüz kuş türleri sınırlıdır. Guguk kuşları, minik serçeler, beyaz martılar. Hatta belki şanslıysak tavuskuşları. Kiminin nesli tükenmiş kimileri de saklanıyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti binlerce kuş türünün favori adresi. Nesli tükenmekte olan 24 kuş türünden 15’ini barındıran delta 140 farklı kuş türünün üreme alanı olarak korunuyor.

Hatta kuzey incikuşu, ak kirazkuşu gibi türlerin son 20 senede sadece bu bölgede görüldüğü söyleniyor.

Özellikle kış mevsiminde 50.000-100.000 civarında su kuşunun Kızılırmak Deltası’nda yaşadığını biliyoruz. İşte deltada yaşadığı bilinen bazı türler:

  • Boz ördek
  • Karaleylek
  • Bataklık kırlangıcı
  • Macar ördeği
  • Kocagöz
  • Erguvani balıkçıl
  • Saz horozu
  • Elmabaş balıkçıl
  • Turna
  • Küçük orman kartalı
  • Çıkrıkçın
  • Pasbaş patka

Samsun Kızılırmak Deltası’na Nasıl Gidilir?

Samsun’da yer alan Kızılırmak Deltası’na ulaşım oldukça kolaydır. Samsun kent merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta yer alır. Bafra ilçesinden kalkan otobüsler sayesinde gidebileceğiniz gibi kendi aracınız ile de rahat bir ulaşım sağlarsınız. Kızılırmak Deltası’na geldikten sonra ister yürüyerek ister bisiklet ile cennet manzaranın keyfini dilediğiniz gibi yaşayabilirsiniz.

Bahar aylarının tadını çıkarmak için Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti kusursuz bir rota. Size tavsiye sıcaklar bastırmadan bir an önce yola koyulun. 😉

Samsun’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle