Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Yozgatlı Ünlüler Kimler?

Yozgatlı Ünlüler Kimler?

 Yozgat, Kızılırmak Nehri’nin dibinde; Asya’nın kalbinde bir şehir. Ankara’nın yanı başında olması da seyahati epey kolaylaştırmıştır. Peki Yozgatlı ünlüleri tanıyor musunuz? Kimler Anadolu’nun tam kalbinden Türkiye’ye sesini duyurmayı başarmış? Gelin birlikte öğrenelim.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Yozgat Nerede?

Yozgat, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerimizden biridir. Doğusunda Sivas, güneyinde Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir yer almaktadır. Kuzeyinde ise Amasya, Çorum ve Tokat ile komşudur. 

Yozgat Nasıl Gidilir?

Pek çok bölgeye komşu olan Yozgat’a ulaşım yolları da epey gelişmiştir. Bölgeye karayolu ulaşımı genellikle Sivas üzerinden sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra demiryolu ile de Yozgat’a ulaşım mevcuttur. Bunun için Ankara- Kayseri demiryolu hattı kullanılmaktadır. Ankara ile Yozgat arası uzaklık 210 kilometre iken İstanbul ile Yozgat arası uzaklık ise sadece 663 kilometredir. Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara, Kırıkkale güzergahı izleyerek Yozgat’a ulaşmanız mümkündür. 

Yozgatlı Ünlüler: Yozgatlı 10 Ünlü

Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak bilinmektedir. Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran ve Anadolu’da tarih devrinin başlangıcı kabul edilen, M.Ö. 1500-2000 yılları arasında kurulan Hitit Krallığının merkezi Hattuşaş, Yozgat il sınırları içindedir. İşte böylesine değerli topraklarda doğan sanatçılarımızı yakından tanıyalım. Yozgatlı 10 ünlümüz:

  • Altan Erkekli

yozgatli-unluler

1955 yılında doğan Altan Erkekli, aslen Yozgatlıdır. Hatta soyismi Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Erkekli Köyünden gelmektedir. Babasının subay olması sebebiyle ilkokuldan itibaren yatılı olarak okumak zorunda kaldı. Lise eğitimi için ise Diyarbakır’a gitti. Lise yıllarında yaptığı taklitler ile arkadaşları arasında epey beğeni kazandı. Nitekim o yıllarda Amerikalı bir hocası ona: “Büyük bir oyuncu olacaksın.” demişti. Altan Erkekli amatörce başladığı tiyatro serüvenini devam ettirmek için İstanbul’a geri döndü. Fakat karşılaştığı maddi zorluklar sebebiyle çok sevdiği oyunculuktan vazgeçip, inşaat mühendisi olmaya karar verdi.

Kadıköy Maarif Koleji’nde okuduğu sırada İngilizce öğretmeninin büyük ısrarı sonucu 1975 yılında Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Fakültede ilk başrol deneyiminin hemen ardından Rutkay Aziz’in teklifiyle Ankara Sanat Tiyatrosu’na katılarak profesyonel oyunculuğa başladı. TRT’de yayınlanan çocukluğumuzun ünlü programı Susam Sokağı’nda Edi karakterini seslendirmiştir. Bir Demet Tiyatro’da ise çeşitli karakterleri canlandıran Altan Erkekli, “Hayatının dönüm noktası” olarak adlandırdığı Vizontele filmiyle ülke çapında ününü artırdı. Yozgatlı ünlüler listemizde ilk sırada yerini alıyor. 

  • Bekir Bozdağ

yozgatli-unluler-

1965 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde dünyaya gelen Bekir Bozdağ, ülkemizin yetiştirdiği ünlü siyasetçilerden biridir. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirmiştir. Yüksek lisansını ise yine Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladı. Ardından Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun bir süre Yozgat’ta serbest avukat olarak çalıştı. 22., 23. ve 24. dönemde Yozgat milletvekili seçildi. 61. Hükümet’te ise başbakan yardımcılığı görevini üstlendi. 25 Aralık 2013 tarihinde yapılan revizyon ile Adalet Bakanı oldu. Nitekim halen Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak görev yapmaktadır.

  • Rıza Kayaalp

yozgatli-unluler-1

Rıza Kayaalp, 10 Ekim 1989 tarihinde Yozgat’ın Kavurgalı köyünde doğan Yozgatlı ünlülerdendir. İlkokul eğitiminin ardından 2000 yılında Yozgat Güreş Eğitim Merkezi’nde grekoromen stilde güreşe başladı. İlk uluslararası madalyasını ise “Yıldızlar” kategorisinde 2005 Yılında Arnavutluk’un Tiran şehrinde 100 kiloda tüm rakiplerini yenerek “Yıldızlar Avrupa Şampiyonu” olarak kazandı. Hem spor hem de eğitim alanında başarılara imza atan Rıza Kayaalp, 2006 yılında liseden mezun olduktan sonra Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu kazandı. 2022 yılında ise Macaristan’ın Budapeşte kentinde düzenlenen 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda grekoromen stilde 130 kg’da finale kaldı. İtalya adına yarışan Danila Sotnikov’u 4-0 mağlup etti ve kariyerinin 11. Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Dünya Güreş Birliğinin 2022 yılında sıralama turlarının üçüncüsü olarak İtalya’nın Roma kentinde düzenlenen 2022 Matteo Pellicone Güreş Turnuvası’nda erkekler grekoromen 130 kiloda finalde Azerbaycan adına yarışan Sabah Shariati’yi 4-0 yenerek altın madalya kazandı.

  • Gülten Akın

yozgatli-unluler-2

Edebiyat alanında tanınmış ünlü isim Gülten Akın da Yozgatlı ünlüler listemizde yerini alıyor. 1933 yılında Yozgat’ta doğdu. Ortaöğrenimini ise İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1958-1972 yılları arasında eşinin görevi sebebiyle Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Yıllarca avukatlık ve öğretmenlik yaptı. 1972’de ise Ankara’ya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda dil uzmanı olarak görev almıştır. İlk şiirini 1951 yılında yayımlandı. Edebiyat hayatının başlarında şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, ilerleyen yıllarda toplumsal sorunları işlemiştir. 1980 öncesinde halkın yaşadıklarını şiirine yansıttı. Şiirleri pek çok dile de  çevrilen Gülten Akın’ın kırktan fazla şiiri bestelendi. Sizlerin de dinlemeye doyamadığı Sezen Aksu’nın “Deli Kızın Türküsü”, Edip Akbayram’ın “Büyü” şarkıları bestelenmiş şiirlerinden bazılarıdır. 

  • Abbas Sayar

yozgatli-unluler-3

Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Nail Abbas Sayar 1923 yılında Yozgat’ta doğdu. 1941’de Yozgat Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Türkoloji eğitimi aldığı sırada maddi imkansızlıklar sebebiyle eğitimini yarıda bırakarak memleketi Yozgat’a dönmek zorunda kalmıştır. Abbas Sayar bir süre geçimini çiftçilikle sağlamıştır. Yıllar sonra yeniden İstanbul’a giderek matbaa kurmuştur. 1953’te ise İstanbul’daki matbaasında 15 günde bir çıkardığı gazeteyi Yozgat’ta yayınlamaya devam etmiştir. Çıkardığı bu gazete Yozgat’ın “Bozlak” adını alan ilk yerel gazetesi olmuştur. Her ne kadar edebiyat dünyasına şiir türü ile girse de 1950 yılında roman türüne geçiş yapmıştır. İlk romanı ise “Yılkı Atı”nı kaleme almıştır. 1970’de yayınlanan kitabı TRT Roman Başarı Ödülü’nü layık görülmüştür. 

  • Hayko Cepkin

yozgatli-unluler-4

1978 yılında doğan Hayko Cepkin, baba tarafından Yozgatlı ünlülerimizdendir. Özel Getronagan Ermeni Lisesi’nde okuduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde şan, solfej ve piyano dersleri almıştır. 1997 yılında ise profesyonel müzik hayatına adım atmıştır. İlk albümü “Sakin Olmam Lazım” ile müzik listelerinde yerini almıştır. Son olarak 2012 yılında çıkardığı “Aşkın Izdırabını” albümünü yayınladı. 

  • Cemil Çiçek

yozgatli-unluler-5

Cemil Çiçek 1946 yılında Yozgat’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre avukatlık yapan Cemil Çiçek 1983 yılında Anavatan Partisi’nin kurucu üyeleri arasında yerini aldı. Ardından 1984 yerel seçimlerinde ANAP’ın adayı olarak Yozgat Belediye Başkanı seçildi. 1998 yılına geldiğimizde ise ANAP’tan istifa edip, Fazilet Partisi’ne geçti. 1999 genel seçimlerinde bu partiden Ankara milletvekili seçildi. Daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi’ne katıldı. 3 Kasım 2002 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde milletvekili olan Cemil Çiçek, 58., 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Adalet Bakanı olarak atandı. 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Hükümet Sözcülüğü yaptı. 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcılığına getirildi. Bunun yanı sıra meclis başkanlığı da yapmıştır. 

  • İhsan Oktay Anar

yozgatli-unluler-6

İhsan Oktay Anar, 1960 yılında Yozgat’ta doğdu. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, master ve doktora eğitimini ise Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde yapmıştır. Nitekim aynı üniversitede öğretim üyeliği de yapmıştır. Yozgatlı ünlülerimizden İhsan Oktay Anar’ın günümüze kadar 7 kitabı vardır. İlk kitabı “Puslu Kıtalar Atlası” 20’den fazla dile çevrilmiş ve Kültür Bakanlığı tarafından tanıtılmıştır. Ayrıca 2009 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne de layık görülen değerli bir sanatçımızdır.

  • Mehmet Topuz

yozgatli-unluler-7.jpg

Mehmet Topuzlu, 1983 yılında Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde dünyaya gelmiştir. Ünlü futbolcu kariyerine 1999 yılında Kayseri Yolspor altyapısında başlamıştır. 2000 yılında ise Kayseri Erciyesspor’a transfer oldu. 2004 yılına geldiğimizde Kayseri Erciyesspor forması ile 1. Ligde şampiyonluk yaşadı. Aynı zamanda bu dönemde Türkiye Ümit Milli Futbol Takımı forması da giymeye başladı. 2006-2007 sezonunda UEFA Kupası’nda de ter döktü. 2009 yılında Fenerbahçe’ye transfer oldu.

  •  Şükrü Erbaş

yozgatli-unluler-8

Edebiyatımızda ses getiren Şükrü Erbaş Yozgatlı ünlülerimiz listesinde yerini alıyor. Şair ve yazar olarak tanıdığımız Şükrü Erbaş 1953’te Yozgat’ta doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler Bölümü’nden mezun olmuştur. TMO’da memurluk ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. İlk şiirini 1978 yılında Varlık Dergisi’nde yayınladı. Nitekim “Yolculuk” adlı şiir kitabıyla 1987 yılında Ceyhun Atıf Kansu şiir ödülüne layık görülmüştür. Şiir, edebiyat ve yaşam üzerine pek çok deneme kaleme aldı. 

Yorum ekle