Yolcu360 Blog

Yolda Benzin Bitince Ne Yapılır?

Yolda benzin bitince ne yapılır sorusu pek çok kişinin aklında. Özellikle de uzun yola çıkanlar bu endişeyi sıklıkla duyar. Bir de kadın sürücüler içinde yolda benzin biterse ve yolda kalırsam ne yaparım endişesi duyanlar çok. Peki, yolda benzin bitince ne olur, yakıt ışığı yandıktan sonra kaç km gidilir,  benzin bir anda bitince ne yapmak gerekir?

Yolda Benzin Bitince Ne Yapılır?

Benzin ya da kullandığınız yakıt sınıf seviyesine geldiğinde aracınız çalışmaz. Pek çok kişi, bu durumda “akü bitti” yanılgısını yaşar. Burada öncelikle aracın çalışmama nedenini anlamak gerekir. Bu nedenle sakin olun ve durumu değerlendirin. Yakıtın bittiğinden eminseniz, yardım alarak aracı kenara çekin. 

  • Dörtlüleri yakın.
  • Araç güvenli bir yerde dururken, yakıt bulmalısınız. Yoldan geçen araçlardan yardım isteyebilir, en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olun.
  • Diğer bir ihtimal de yol yardım ya da sigorta şirketini aramak. 
  • Çekici de çağırabilirsiniz.
  • Bidonla alacağınız yakıtı, aracın yakıt depo kapağından düzgünce dökün. 
  • Aracınızı çalıştırın. 


Arabanın Benzinin Bitmesi Neden Yolda Bırakır? 

Genellikle aracın verdiği uyarı işareti dikkate alınmadan yola çıkılması, bu durumu açıklar. Bazen de benzin bitti uyarı ışığı yandıktan sonra aracın bir süre daha gideceğine güvenilir ancak bu süre boyunca akaryakıt istasyonu bulunamaz. Yani en yakın akaryakıt istasyonu ile benzin uyarı lambası yandıktan sonra arabanın ne kadar gideceğinin hesabını gerçekten “nokta atışı” yapmak lazım. 

Yolda Benzin Bitmesi İhtimali İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Benzin bitince ne yapılır sorusunu yanıtlamadan önce birkaç önemli önlemin altını çizelim:

  • Önlem Alın!

Benzin biteceğini önceden bilmek için motor meslek lisesi mezunu olmaya ya da sanayide çalışmışlığa gerek yok. Bugün hemen her aracın yakıt seviye göstergesi var. Yeni nesil araçlarda dijital gösterge ekranlarında benzin miktarı, söz konusu yakıtla kaç km daha gidilebileceği bilgisi veriliyor. Bu bilgileri dikkate alın ve ona göre önleminizi alın. 

  • Yakıt Bulundurun!

Mümkünse arabanızın bagajında bir pet şişe ya da minik bir benzin bidonunda her zaman biraz yakıt bulundurun. Böylece kötü ihtimaller için bir tedbir almış olursunuz. Özellikle kış şartlarında ıssız yollara çıkacaksanız bunu yapmanızı öneriyoruz. 

  • Güzergahınızı Tanıyın!

Yola çıkacağınız hat boyunca nerede akaryakıt istasyonu var, nerede yemek molası verebilirsiniz gibi bilgileri önceden edinin. Bu bilgiler, hiç ummadığınız bir anda tahmin edemeyeceğiniz kadar faydalı olabilir. 

  • Telefonunuzu Full Şarj Ederek Yola Çıkın!

Üçüncü maddedeki bilgileri akıllı telefonunuzla da öğrenebilirsiniz. Ancak şarjınız bitebilir ya da her yerde internete erişim kolay olmayabilir. Ayrıca telefonunuzu yola çıkmadan önce tam olarak şarj etmenizi, arabada şarj edebiliyorsanız gerekli bağlantı cihazlarını kontrol etmenizi ve yanınıza mutlaka yedek şarj aleti almanızı da tavsiye edelim. 

  • Araç kiralama yaptığınızda ilk işiniz yakıt almak olmalıdır.

Yorum ekle