Karadeniz yaylalarındaki turumuz tam anlamıyla yeşil cennet diyebileceğimiz Cimil Yaylası ile devam ediyor. Yeryüzünün yeşiliyle gökyüzünün mavisinin kavuştuğu Cimil Yaylası’nı sizler için yazarımız Elif Omput kaleme aldı. Bulutlara dokunmaya hazırsanız, Karadeniz’in yeşil cenneti Cimil Yaylası gezi turumuz başlıyor…
Cimil Yaylası
Bazı anlar ve bazı yerler vardır ki; ne bir söz ne de bir fotoğrafla anlatılamaz. Çıplak gözle yalın bir halde görmeniz gerekir, işte Cimil böyle bir yer. Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Cimil Yaylası’nda insanlar hayvancılık ve arıcılık yapıyor. Günümüzde yayladaki hane sayısı oldukça az ancak bu tabiat harikası bölge fotoğrafçıların ve doğa severlerin uğrak noktası haline gelmiş durumda. Cimil Yaylası’nda 3 tane şelale bulunuyor. İlki çok bilinmese de Faso şelalesi, ikincisi Hostaval şelalesi ve son olarak Cimil şelalesi.
Bu üç şelale 10km’lik yol üzerinde bulunmakta. Bu sebeple bölgeye uygun fiyatlı kiralık araç ile gitmek en doğru tercih. Sizi Cimil’e ulaştıran güzergahın sonunda Cimil deresinin ihtişamlı güzelliğine şahit olacaksınız. Yol boyunca dere üzerinde yöre insanın yaptığı ahşap köprüler bize o masal diyarlarını anımsatmakta.
Cimil Yaylası ‘na nasıl gidilir?
Cimil yaylasının yolu Karadeniz deki en iyi yayla yolu sayılabilir. Tabi Ayder’i saymazsak. Cimil yaylası Trabzon havaalanına 110km, Rize şehir merkezine 76km,İkizdere ilçe merkezine ise 16 km mesafede. Toplu taşımalar sadece İkizdere ilçe merkezine kadar bunmakta. Trabzon havaalanından araç kiralayabilirsiniz. Yolcu360’ın sunduğu cazip kiralık araç tekliflerine yola çıkmadan önce göz atmanızı tavsiye ederim.
Cimil Yaylası’nda ne yenir ve ne alınır?
Cimil yaylasına gidilmişse kesinlikle kırmızı pullu alabalık tadına bakılmalıdır. Kimisi deniz balığından şaşmaz ama Cimil Yaylası’nda tek seçenek dere balığı ve oldukça lezzetli. Kesinlikle denemeden o güzelim topraklardan dönmeyin.
Cimil Yaylası da İkizdere’nin diğer bir yaylası olan Anzer yaylası gibi mis kokulu çiçeklerle çevrili. Bu sebeple balı da oldukça değerli. Rize’deki yaylalardan alacağınız balların bin türlü hastalığa deva olduğunu belirtmek gerek. Büyük şehirlerde suni maddelerle üretilen ballardan ötürü baldan soğuduysanız, balla yeniden barışmak için en doğru yerdesiniz. Bu balları tüketerek pek çok iç hastalığa karşı vücudunuza bir koruma kalkanı oluşturabileceğiniz gibi aynı zamanda cildinize sürerek de faydalanabilirsiniz.
Tamamen organik ve yörenin çiçeklerinden elde edildiği için tek kelimeyle şifa deposu olan bu ballardan evinize birkaç kavanoz almayı ihmal etmeyin.
Yaylanın kendi kültürüne ait peştamalı bulunmakta. Bekar kızlar açık renk olanları evliler ise koyu tonları bellerine ve başlarına bağlıyorlar. Hatıra kalması adına İkizdere ilçe merkezinden satın alınabilir. Ama dönüş yolunda değil, giderken almanızı tavsiye ederim. Bir başka yolculuğumuzun daha sonuna geldik.
Yorum ekle