Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Yesemek Açık Hava Müzesi Nerede?

Yesemek Açık Hava Müzesi Nerede?

Dünyanın en eski ve en büyük heykel atölyesinin Gaziantep’te olduğunu biliyor muydunuz? UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi’nin geçmişi MÖ. 900’lü yıllara dek uzanıyor. Geç Hitit Devletleri dönemine ait olduğu kabul edilen Yesemek’teki taş ocağı ve heykel atölyesi görenlerde hayranlık uyandırıyor. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak yola çıkmaya ne dersiniz?

Yesemek Açık Hava Müzesi Nerede?

Yesemek Açık Hava Müzesi Gaziantep’in İslahiye ilçesine 22 kilometre uzaklıkta. Özel araç ile Gaziantep’ten yaklaşık 1.5 saatlik yolculuk ile ulaşabileceğiniz Yesemek Açık Hava Müzesi 100 dönüm arazi üzerinde yer alıyor.

Gaziantep Oğuzeli Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Müzenin Tarihi

Antik Yakın Doğu’nun en büyük taş ocağı ve heykel atölyesi olan müze, ziyaretçilerini unutulmaz bir tarih yolculuğuna davet ediyor. MÖ. 1375-1335 yılları arasında İmparator I. Şuppiluma zamanında işletmeye açılan Yesemek Geç Hitit Devletleri döneminde taşların işlenerek heykel çalışmalarının yapıldığı büyük bir atölye haline geldi. Taş ocağında bazalt kayasından taşlar kesilip taş bloklar ustalar tarafından işlenerek heykele dönüştürülüyordu. Buradaki çalışmaların uzun yıllar boyunca devam ettiği, MÖ 8. yüzyılın sonunda Asurlular tarafından faaliyetlerin durdurularak ustaların Asur’a götürüldüğü tahmin ediliyor.

Kaynak: https://gaziantep.ktb.gov.tr/

1890 yılına dek unutulan Yesemek Avusturyalı arkeolog ve kaşif Felix Von Luschan tarafından keşfedilmiştir. 1958-1961 yılları arasında Prof. Dr. Bahadır Alkım ve ekibinin başlattığı kazı çalışmaları sonucunda heykel ve kabartmalar gün yüzüne çıkarılmaya başlanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda arkeolog İlhan Temizsoy tarafından yapılan arkeolojik kazılarda da pek çok heykel ve yontuya ulaşılmıştır. Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından açık hava müzesi haline getirilen Yesemek dünyanın bilinen ilk heykel atölyesi olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Zeugma Antik Kenti Nerede? | Zeugma Mozaikleri yazısı için tıklayınız.

Müze Gezisi

Kaynak: https://gaziantep.ktb.gov.tr/

Hitit uygarlığının en belirgin sembol ve heykellerinin üretildiği Yesemek doğa ve tarihin iç içe geçtiği önemli bir kültür noktası. MÖ 2000’in son çeyreği ile MÖ 900’lü yıllar arasında heykel çalışmalarının neredeyse kesintisiz devam ettiği Yesemek’te 300’ü aşkın heykel, sfenks, kapı aslanı, oturan aslan, Amanos Dağları’nı temsil eden Dağ Tanrısı kabartmalarını görmek mümkün. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için en ideal dönem doğanın canlandığı ilkbahar ayları.

Gaziantep Gezilecek Yerler | Gaziantep Gezi Rehberi için tıklayınız.

Yesemek Açık Hava Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
  • Yaz dönemi 08.00-19.00
  • Kış dönemi: 08.00-17.00

Yesemek Açık Hava Müzesi’ni ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yorum ekle