Yaz aylarının vazgeçilmezi, artık hayatın büyük bir parçası ve büyük bir kurtarıcısı… Neyden mi bahsediyoruz. Tabi ki de klima! Artık evlerin adeta bir dekoru haline geldi gelmesine ama kullanımı hakkındaki incelikleri pek az kişi biliyor. Biz de sizlere araba klimasını kullanırken yakıt tasarrufu sağlamanın ve araç klima bakımının püf noktalarını anlattık. Haydi gelin şimdi yazın araba kliması nasıl kullanılmalı birlikte inceleyelim.
Araba kliması araç içi ısıyı düzenler, dışarıdan aracın içine giren havayı filtre ederek temizler ve nemini alır. Araba kliması, havayı temizlemek için polen filtresi ve aktif karbon filtresi kullanılır.
Klimada herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız bile yılda en az bir kere bakım öneriliyor. Bu bakım ise arabanın klima sisteminin kontrolü ve polen filtresinin değişimi ile gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda bu bakım, polen filtresi içeriye girmeye çalışan toz, polen, toprak vs gibi kiri tutarak yolcuların alerjik hastalıklara yakalanmamasını önlüyor.
Düzgün çalışmayan araba klima sistemi yolcuların sağlığını da olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra yakıt tasarrufu açısından ve sürüş konforu açısından da büyük sorun arz eder. Klima çalışırken gelen farklı sesler, düzensiz sıcaklık değişimi ya da koku sürücünün dikkatini dağılmasına neden olur. Ayrıca işlevini yerine düzgün getirmediği için de yakıt tüketimini artırır.
Araç klima bakımındaki aksaklıklar nedeniyle oluşacak sorunlar, araba açısından da olumsuz sonuçlar doğurur. Hem arabanın motorunu hem de yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
Arabada Doğru Klima Kullanımı
Arabalarda klimaların doğru kullanılmaması sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sağlık problemlerine neden olur. Bu nedenle klimadan gelen havanın direkt yüze ve göğse gelmemesi büyük önem arz eder. Havanın ön cama doğru yönlendirilmesi bu tür hastalıkların önüne geçer. Bunun yanı sıra kısa mesafelerde araba klimasının açılması pek de önerilmez.
Araba kliması ilk çalıştırıldığında, araç camlarının 1-2 dakika açık kalmasında fayda vardır. Bu, klima sisteminde biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar ve sağlık açısından olumlu bir yöntemdir.
Arabada bulunan klima sistemi, manuel ya da otomatik olarak çalışır. Otomatik klima sistemleri, iki ya da daha çok yönlü olarak çalışır. Çok yönlü otomatik klima sistemleri, araba ısısının dengeli olmasını sağlar.
Doğru Araba Klima Kullanımının Püf Noktaları
– Kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar klima çalıştırılmalıdır. Böylece, soğutucunun devirdaim yapması sağlanır.
– Uzun süre güneşte kalan arabanın pencereleri bir süre açılmalıdır ve klima daha sonra açılmalıdır. Böylece, klima dış sıcaklıkla eşitlendikten sonra açılmış olur.
– Sürekli soğutucu çalıştırmak yerine araba yeterince soğuduktan sonra içerideki hava devridaim ettirilmelidir. Bu yakıt tasarrufu açısından çok faydalı olacaktır.
– Klima aktif kullanılmaya başlanmadan önce, kondanser peteklerindeki kış aylarında biriken çamur temizlenmelidir. Bu sayede soğutma daha kolay gerçekleştirir.
– Klima çalışırken motor sıcaklığı daha fazla artar. Bu nedenle motor soğutma devresi daha sık kontrol edilmelidir.
– Klima çalışırken aracın altına akan su doğaldır. Bu su, klima sistemi içinde buharlaştırıcıda yoğunlaşan havanın neminden kaynaklanır.
– Araba klima sistemini, yılda en az bir defa kontrol ettirilmeli ve bakımları yaptırılmalıdır.
Çift Bölgeli Klima Nedir?
Araç klima bakımı ile ilgili sizi detaylıca bilgilendiremeye çalıştık. Şimdi de geldik yeni nesil çift bölgeli klima sistemi hakkındaki detaylara… İnsanların soğuk ya da sıcak algısı bünyeye göre değişiklik gösterir. Çift bölgeli klima sistemi de bu ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır. Sistem, insanlardaki sıcaklık algısının farklılığını dengelemeyi hedefler.
Çift Bölgeli Klima Kullanımı
Aynı anda iki farklı ısı ayarına sahip bu sistem ile, aracın sağ ve sol kısmı için farklı iklimlendirme ayarları yapılabilir. Araba kullanıcısının bu aşamada yapması gereken ise klima ayarlarını sağ ya da sol taraf için özelleştirmesidir. Çift bölgeli klima kullanımında havalandırmanın düzenli bir şekilde ayarlanması, sistemin daha verimli çalışabilmesine olanak sağlar. Hem sürücüler hem de yolcular için rahat bir kullanım, araba içinde konforlu bir yolculuk yapılmasını sağlar.
Klima Gazı Azalırsa Ne Olur?
Eğer araba klimasında gaz eksilmiş ise klimanın soğutma gücü düşer. Bu da yeteri kadar soğutma yapılmamasına neden olur. Klima gazı azalmış ise nem tutucu filtrede daha az klima gazı olur. Bu durumda da araba, soğutma işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez. Hazneye gerekli olandan fazla klima gazı koymak, kompresörü bozabilir. Bu durumda klima sürekli olarak devreye girip çıkar. Yani klima sürekli olarak açılıp kapanıyorsa klima gazı fazla basılmış olabilir. Bu da gaz dolum cihazına bağlanarak kontrol altına alınabilir.
Araba Kliması Temel Donanımı
Kondansatör: Arabanın ön kısmında bulunan ısı değiştiricidir. Arabanın seyri sırasındaki hava akımını kullanarak park halindeki arabada bile soğutma işlemi sağlar. Soğutma işlemini ise içerisindeki gazı sıvıya dönüştürerek gerçekleştirir.
Nem Alma Deposu: Araba klima sisteminin parçalarından olan kondansatör ve detandör arasında bulunan bir parçadır. Sistem devresindeki demi emer ve buradaki biriken pislikleri emer.
Detandör: En önemli klima parçalarından biridir. Evaporatör içinde yer alan bu parçanın görevi, soğutucu akışkan debisini ayarlamak, basınca ve sıcaklığa uygun hareket etmektir.
Evaporatör: Arabaların torpido bölümünün alt kısmında ve ısıtma radyatörünün hemen yanındadır. Dolaşımdaki havayı, soğutur ve kurutur.
Kompresör: Evaporatörden gelen buharı emer. Bu buharı kondansatör yönünde sıkıştırır ve basınç ile sıcaklık artışını sağlar.
Polen Filtresi: Her türlü toz, duman, uçuşan parçacıkların arabaya girmesine engel olur. Çevreyi kirleten her türlü partikülü emerek içinde tutar.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle