Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Fren Hidroliği Nedir? Fren Hidrolik Yağı Ne Zaman Değiştirilir? 

Fren Hidroliği Nedir? Fren Hidrolik Yağı Ne Zaman Değiştirilir? 

Arabası olanların yakından bildiği ve hayati bir önemde olan fren hidrolik yağı, hidrolik fren ve hidrolik debriyaj sistemlerinde kullanılan bir yağ türüdür. Kuvvetin basında aktarılmasından ve frenleme gücünün yükseltilmesinden sorumludur. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, ayak ile fren pedalına uygulanan basınç, fren hidroliği vasıtasıyla ön ve arka frenlere basınç olarak aktarılır ve arabanın durmasını sağlar.  

Fren Hidroliği Azalırsa Ne Olur? 

Arabanın fren sisteminde oluşacak sızıntılardan dolayı, fren hidroliği azalırsa gösterge panelindeki ikaz lambası yanar. Bu uyarı, çoğu araçta kendine has bir sembole sahip değildir. Kırmızı el freni ışığının yanması muhtemeldir. Eğer bu uyarı aktifse frenlerde problem var demektir ve hemen önlem alınmalıdır. Eğer bu arıza hemen giderilmezse fren hidroliği iyice azalır ve frenler tamamen tutmaz duruma gelir. Arabada oluşacak bu durum ise sürücü ve yolcuların can güvenliğini tehlikeye sokar.    

Fren Balatası Nedir? En İyi Fren Balata Markaları Nelerdir? yazımız için tıklayın.

Fren Hidrolik Yağı Kaç Yılda Bir Değişir? 

Hidrolik yağının değişmesi gereken aralığı servisinizden öğrenebilirsiniz ya da üretici kataloğunda belirtilen sıklıkla yenileyebilirsiniz.  

Fren Hidroliği Yağı Neden Azalır? 

Arabadaki fren sistemindeki metal parçaları paslanmaya karşı koruyan fren hidrolik yağı, fren sisteminde yer alan conta ile entegre halde çalışır. Sistemdeki borular ya da hortumlarda çatlak veya yırtık oluşursa yağ buradan sızar. Fren silindirinde hidrolik yapı kaçağı meydana gelebilir. Ayrıca, fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse de yağ sızabilir. 

Tekerlek fren silindiri veya balatalar aşınmış olabilir. Bu iki durumda da sızıntı söz konusu olabilir ve yağ azalabilir. Tekerlekteki fren silindiri bozulmuşsa da yağ eksilmesi durumu yaşanabilir.  

Fren Hidrolik Yağı Azalırsa Ne Olur? 

Eğer fren hidroliği azalırsa frenleme ile ilgili kritik sorunlar yaşanabilir. Fren sistemi sürüş güvenliği hatta can güvenliği bakımında çok önemlidir. Sisteminin düzenli çalışıyor olması da hidrolik sistemine bağlıdır. Hidrolik yağının azalması durumundan ise şu sorunlar meydana gelir:  

  • Fren performansı kötüleşir
  • Pedal düşebilir 
  • Fren tutmaz 

Fren Hidroliği Ne Zaman Değişir? 

Araba freninin daha güçlü ve yüksek performans sağlaması için en az iki yılda bir fren sıvısının yenilenmesi önerilir. Fren hidroliği zamanla nemi emer, bu nedenle fren hidroliğinin içerisindeki nemin kontrol edilmesi gerekir. Bu bakım, frendeki nemin erken tespit edilmesini sağlar. Aynı zamanda, her arabanın fren sisteminde farklı ihtiyaçlar ortaya çıkar. Bu nedenle yıllık kullanım kilometresine bağlı olarak fren hidroliğine düzenli bakım şarttır. Doğru plan için servise danışmakta yarar vardır.   

Fren Hidroliği Değişimi Nasıl Yapılıyor? 

fren-hidroligi-1.jpg

‘Fren hidroliği ne zaman değiştirilir?’ ve ‘fren hidroliği değişimi ne zaman yapılır?’ sorusu araba kullanıcılarının en fazla merak ettiği konudur. Fren hidrolik yağı, pistonları harekete geçirmek için hidrolik basınç sağlayan sıvıdır. Şimdi sizlere fren hidrolik sıvısı değişikliğinin nasıl yapılması gerektiğini adım adım anlatacağız. Bu değişim birçok araçta aynı şeklide yapılır. Fren hidroliği değişim işleminde fren hidroliğinin boşaltılması, aracın tekerleklerini sökmeden mümkün değildir. Bu işlemi yaparken dört tekerleğin sökülmesi gerekir.  

Fren hidroliğini değişmek ve sistemdeki havayı almak için yağ tahliye tapasına ulaşmak gerekiyor. Bu tapalar, eski tip gresörlük tarzında rekorlardır, gözle kontrol yaptığınızda görebiliyorsanız tekerleği sökmenize gerek yoktur. Eğer görülmüyorsa tekerleği sökmelisiniz.  

Arabayı kriko yardımı ile kaldırın ve aracı havada sabitleyin. Bu işlemden sonra tekerleklerin tek tek hava alma vidalarını bulun ama gevşetmeyin. Hava alma vidalarının ölçüleri değişebilir. Genellikle 8  ya da 10 mm’dir.  

Arabanın kaputunu açın ve ana fren merkezini bulun. Ana fren merkezinin üzerinde sarı kapaklı fren hidrolik deposunun kapağını açın. İçerdeki eski fren hidroliğini bir vakum pompası yardımı ile çekin. Daha sonra da deponun içine yeni fren hidroliğini koyun.  

Emin olana kadar tekrarlayın

Frenlerdeki havayı ve yağı boşaltmak için bir hortum lazım olacaktır. Bu hortumu ana silindirden en uzaktaki kaliperde bulunan yağ tahliye cıvatasına takın. Daha sonra da borunun diğer ucunu eski hidroliği boşaltacağınız bidonun içine sallandırın. Bu işlem esnasında, bir yardımcıya gerek duyacaksınız. Bu kişi araba içinde fren pedalını pompalarken siz de yağ tahliye vidasını gevşetip eski yağın çıkmasını sağlayacaksınız. İçerideki hava kabarcıklarını atmak için yardımcınız freni pompalarken yağ tahliye cıvatası kapalı konumda olmalıdır. Pompalama bittiğinde cıvatayı gevşetin. Böylece hem sistemdeki havayı alırsınız hem de eski hidrolik yağını çıkarmış olursunuz. Bu işlem 5-6 kez tekrarlanmalıdır.   

Tüm tekerleklerin havasını alıp boru hatlarındaki eski fren hidroliğini boşalttıktan sonra hidrolik deposunun kapağını açıp doldun.  

Fren hidroliği değişim işlemini sonlandırdıktan sonra araba ile mutlaka teste çıkın. Bu testte frenin yeni durumunu eskisi ile kıyaslayın. Eğer görüşünüz pozitif ise fren hidroliği değişimi başarılı olmuş demektir. Ancak eğer durum tam tersi ise fren hidrolik deposunu hidrolik yağsız bırakıp sisteme hava kaçırmış olabilirsiniz. Bu durumda tüm işlemi başa sarmalısınız.  

Değişim işleminden sonra üç gün boyunca fren hidrolik deposunun yağ seviyesini kontrol edin. Herhangi bir azalma varsa sistemde sızıntı olabilir. Eğer azalma yoksa arabayı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.  

Kısaca fren hidrolik yağı değişimi esnasında şunlar yapılıyor:  
  • Tahliye vidası sökülüyor.  
  • Tahliye hortumu tahliye vidasına sabitleniyor ve fren pompalanıyor.  
  • Eski hidrolik bitip yenisi tamamen doluncaya kadar bu işlem devam ediyor.  
  • Bu işlem arabanın tüm tekerlerine tek tek uygulanıyor. 
  • Değişim sonrası ilk üç gün fren deposunun yağ seviyesini kontrol ediliyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle