Yolcu360 Blog
yalova

Yalova Gezi Rehberi

Yalova gezi rehberi arayanlar için kent hakkında biraz araştırma yaptık. Yalova’da ne yenir, Yalova’da gezilecek, görülecek neler var baktık.

Yalova Gezi Rehberi

Yalova, Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri. Hem sahil kasabası havasında hem de gelişmiş bir kent görünümünde. İş imkanları geniş, ticareti hareketli olan Yalova’da yapılacak çok şey var. Akrabalarınızı ziyaret etmek için, iş seyahati için ya da sadece Yalovayı gezmek için geldiğinizde yapacak çok şey bulacaksınız. Kent,in tadını çıkarmak için de eğer aracınız yoksa araç kiralama yapmanızı öneriyoruz.

Yalova Fotoğrafları

Yalova’nın İlçeleri

1995 yılında il olan Yalova, 6 ilçe 15 belediye ve 43 köyden oluşmaktadır. İlçelerden birçoğu yakın tarihte bu statüyü kazanmıştır. Yüzölçümü bakımından en küçük ilimiz olsa da Yalova ilçeleriyle ve köyleriyle mutlaka görülmesi gereken bir yer. Hatta esas güzellikler köylerde saklı. Bu nedenle şehrin keyfini çıkarmak için mutlaka arabaya ihtiyacınız olacaktır.

Yalova Çınarcık

Tarihi Milattan önce 3000 yıllara kadar uzanmaktadır. Rumlar Döneminde adı “Kio” olan ilçe, Marmara kıyı şeridi üzerinde yer alır. İlçede “Osman Uçuğu Koyu”, “Engerek Koyu” adlı 2 tane önemli koy bulunmaktadır. “Paşa Limanı Burnu”, “Kocadere Burnu”, “Dikilitaş Burnu” gibi burunlar da sahil turizmi açısından önemli. Dağ turizmi açısından “Delmece Yaylası” önemlidir. İlçenin geçim kaynağı turizmden sağlanmaktadır. 3 belde ve 4 köyü bulunan ilçede 32 bin civarında insan yaşamaktadır. Eğer doğa tutkunuz varsa, sıcak ama çok lüks olmayan pansiyonlarda konaklayıp sabahın en temiz ışıklarıyla doğayı keşfe çıkacağınız yerlerden biri burası. Çocuklarınızla unutulmaz bir hafta sonu geçirebilir, onlara doğa, yaşam hakkında bir şeyler anlatırken Çınarcık’ın eşsiz doğası size fona olabilir. Böyle bir hafta sonunu çocuklarınız hayatlarının sonuna kadar unutmaz.

Yalova Armutlu

Adını “Armoda veya Armodies” sözcüklerinden geldiği düşünülmektedir. Yalova Armutlu koyu Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde de geçer. Etrafı armut bahçeleriyle çevrili olduğu için “armut” adını almıştır. Marmara Denizi’nin incilerinden olan Armutlu sahilleriyle ön plana çıkmaktadır. 4 köyü bulunan Armutlu’nun nüfusu 10 bin civarındadır. İstanbul’dan kaçıp kente yakın bir deniz tatili arıyorsanız burayı düşünebilirsiniz. İstanbul’da araç kiralama yapabilir ya da Yalova’ya deniz ulaşımı ile gelip Yalova’dan araç kiralama ile Armutlu’ya geçebilirsiniz.

Yalova Termal

Adından anlaşılabileceği gibi kaplıcalarıyla ünlüdür. Kaplıcalar M.Ö 2000 yılındaki yer sarsıntısına dayanmaktadır. Atatürk hem dinlenmek hem çalışmalarda bulunmak için zaman zaman buraya gelmiştir. Yalova’ya 12 km uzaklıkta yer alır. Ormanları, su kaynakları, tarihi ile önemli ilçelerimizden biridir. 1995 yılında ilçe olmuştur. Termal’in nüfusu 6000 civarındadır. Soğuk kış günlerinde alternatif tatil arayanlar ve kemiklerini ısıtıp, kaplıca suyu ile gün boyu dinlenmek çok iyi bir fikir olabilir. Özellikle erişkin yaşlarda romatizmal hastalıkların etkisini azaltmak için kaplıcalar oldukça değerli kaynaklar.

ÇiftlikköyÇiftlikköy

Kolay ulaşımı sayesinde Yalova’nın en işlek ve hareketli ilçelerinden biridir. İlk adı “Pylai” olan Çiftlikköy, 1995 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Sahilden uzaklaştıkça susuz genellikle heyelana maruz kalmış kısımlardan oluşur. Süs bitkisi yetiştiriciliği fazladır. İstanbul- Kocaeli- Bursa gibi sanayi şehirlerinin geçiş güzergahında bulunmaktadır.  Sahil boyunca uzanan kafeler ilçenin eğlence ihtiyacını karşılamakla beraber geçim kaynağını da oluşturmaktadır. Şehrin en önemli özelliği geçiş yolu konumunda olmasıdır. 9 köyün bulunduğu ilçenin nüfusu 37 bin civarındadır. 

Yalova Tarihi

Şehir kültürel ve etnik çeşitlilik açısından çok zengindir. Türkiye’nin en küçük ili olmasına rağmen şehirde Türkçenin yanında Pomakça, Avarca, Çerkezce, Gürcüce, Lazca, Boşnakça gibi dillerinde konuşulduğuna şahit olabilirsiniz.

Yalova’nın tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. “Bitinya” adıyla bilinen antik bölgede bulunur. Bu bölgede Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar hakimiyet sürmüştür. 1326 yılında Osmanlı bayrağı altına girmiştir. Şehrin konumundan dolayı yıkıcı depremler sıkça meydana gelmiştir. Bir dönem İstanbul ilinin ilçesi de olan Yalova 6 Haziran 1995 tarihinde aynı adlı ilin ilçesi olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk Yalova şehri hakkında “Yalova benim kentim” cümlesini söylemiştir.

Yalova Gezilecek Yerler

Şehir yüzölçümü bakımından küçük olsa da Türkiye’nin turistik şehirlerindendir. Özellikle şehrin ilçelerinden olan Armutlu ve Çınarcık turizm bakımından önemli ilçelerdendir. Şehirde av turizmi, 105 km kıyısından dolayı kıyı turizmi, bitki örtüsünden dolayı doğa turizmi gelişmiştir. Şehir termal turizm sayesinde bir üst noktaya ulaşmıştır. İşte Yalova’nın görülmesi gereken yerleri:

Yürüyen Köşk

1929 yılında yapılan “Yürüyen Köşk” Yalova Millet Çiftliği’nde bulunmaktadır. Doğayla bütünleşmiş bu köşk Yalova’da mutlaka görülmesi gerekilen yerlerdendir.

Yalova’nın 12 km güneyinde yer alan “Yalova Atatürk Köşkü” görülebilir. Burası termal bir ilçede bulunmaktadır. Köşkü gördükten sonra biraz masaj tüm sıkıntılarınızı giderebilir.

Şehir doğasıyla meşhurdur. Şehir adeta doğayla bütünleşmiştir. İşte görülmeye değer doğal yerler: Sudüşen Şelalesi, Büyük Dipsiz Göl, Erikli Çifte Şelale, Delmece Yaylası, Yalova Kent Ormanı, Harmankaya Kanyonu, Karlık Yaylası yer almaktadır. Ayrıca şehirde birçok piknik alanı da bulunmaktadır. Yalova’nın doğal güzellikleri değerli ama kendine özgü bir mutfağı davar. Henüz Gaziantep gibi dünya gastronomi kitaplarına geçecek popülaritede değil ama lahanalı pavli, termal sarma ve milföylü kebap ilginç ve özgün menüler. Mutlaka deneyin, deriz. 

Yalova’da Ne Yenir?

Yalova çok zengin bir mutfağa sahiptir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi etnik açıdan zengin olması şehrin mutfağına da yansımıştır işte Yalova’nın lezzetleri:

Milföylü Yalova Kebabı

  • Milföylü Yalova Kebabı: Milföyün içine pişirilen etlerin konulmasıyla oluşur.
  • Yalova Köftesi: En meşhur yiyeceklerin başında gelmektedir. Köftenin içine krema konulduğu için köftenin lezzetini arttırmaktadır.

Termal Sarma

  • Termal Sarma: Sebzelerin ana malzeme olan bifteğe sarılmasıyla yapılır. Sadece bu lezzeti tatmak için civar illerden Yalova’ya gidilmektedir.

Yalova'nın Pavli Yemeği

  • Pavli: Haşlanmış lahana yaprağından yapılır.
  • Yaprak Pidesi: Nane, soğan ve mısır ununun pişirilmesiyle oluşan bu lezzet Yalova’nın meşhur yiyecekleri arasında yer almaktadır.

 

Yalovalı Ünlüler: Şebnem FerahYalovalı Ünlüler

Yalova şehri doğal güzellik bakımından ne kadar zenginse ünlüler bakımından da bir o kadar zengindir. Şehirde doğmuş (ya da ailesi) ünlerini siyasette, sanatta, müzik piyasasında, oyunculukla, sporla kazanmış birçok ünlü bulunmaktadır. Mesela Şebnem Ferah Üsküp göçmeni bir ailenin çocuğu ve Yalova’da doğmuş. Berrak Tüzünataç da 1984’te Yalova da dünyaya gelmiş. Ünlü sporcu Mehmet Okur da 1979’da Yalova’da doğmuş. Bir diğer sporcu İbrahim Kutluay da Yalovalı.

 

Yorum ekle