Anadolu’daki ilk medresenin Tokat’ta olduğunu biliyor muydunuz? Danişmentlilerden günümüze miras kalan medrese tüm heybetiyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Gök bilimi ve tıp eğitimi verilen medrese, Tokat’ın en ünlü tarihi yapıları arasında. Eğer geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkmayı düşünüyorsanız Tokat gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğimiz Medreseyi gelin yakından tanıyalım. Yağıbasan Medresesi neden yaptırılmıştır? Yağıbasan Medresesi hangi beylik tarafından yapılmıştır?
Yağıbasan Medresesi Nerede?
Anadolu’nun ilk üniversitesi olarak bilinen medrese, Tokat’ta ve Niksar’da olmak üzere iki tanedir. Tokat’taki medrese halk arasında Çukur Medrese şeklinde anılmakla birlikte konum olarak şehir merkezindedir. Niksar’daki Yağıbasan Medresesi ise Niksar Kalesi ile bitişiktir. Tokat merkezden aracınızla ortalama bir saatte ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tokat araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Medrese Hakkında Bilgiler
Medrese, Danişment Beyliği’nin kurucusu Danişment Ahmet Gazi’nin torunu ve aynı zamanda Sivas kolunun hükümdarı Nizamettin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiş Anadolu’nun ilk Türk medreseleridir. 1158 yıllarında yapılan Tokat’taki Yağıbasan Medresesi’nin açık kubbeli olması gök bilimleri eğitimi için kullanıldığı görüşünü güçlendiriyor. Osmanlı medrese sisteminin başlangıcını oluşturması bakımından da önemli bir role sahip olan medrese, 12. yüzyıldan günümüze kalan değerli bir miras. Tokat’taki Yağıbasan Medresesi kapalı avlulu medreselerin Anadolu’daki ilk örneğidir. Avlunun üzerinde 14 metre çapında açık kubbe bulunmaktadır.
Niksar’daki Yağıbasan Medresesi’nin ise bir bölümü Niksar Kalesi ile bitişiktir. Tıpkı Tokat’taki gibi kapalı avlu şeklinde inşa edilen medrese 11 metre çapında kubbeyle örtülüdür. Anadolu’da tıp eğitimi verilen ilk medreselerden biri olarak kabul edilmektedir. Kare planlı ve moloz taştan yapılmış olan Niksar’daki Yağıbasan Medresesi oldukça sadedir. Konum olarak tepede yer aldığı için harika manzaralar sunan Yağıbasan Medresesi’nde soluklanabileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz kafeterya da mevcut. Yolunuz Tokat’a düştüğünde her iki medreseyi de görmeden ayrılmamanızı öneririm. Tarih yolculuğunu devam ettirmek isterseniz Gök Medrese, Sulu Han, Taş Han, Mahperi Hatun Kervansarayı, Fatih Mehmet Paşa Hanı, Niksar Ulu Camii, Melik Gazi Türbesi gezi listenize ekleyebileceğiniz önemli noktalar arasında.
Karatay Medresesi ve Müzesi yazısı için tıklayınız.
Yorum ekle