Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Vilnius Gezilecek Yerler | Vilnius Turu | Litvanya

Vilnius Gezilecek Yerler | Vilnius Turu | Litvanya

Üç Baltık devletinden biri olan Litvanya‘yı daha önce gezmiş miydiniz? Kuzey Avrupa ülkeleri arasındaki en güzel şehirlerden birine sahip olan bu ülkeyi daha önce hiç ziyaret etmediyseniz, bu yıl tatil planlarınızın arasına mutlaka eklemenizi öneririz. 🙂 Tarihi binaları, müzeleri, atmosferi ve doğal güzellikleri ile sizi harika bir Vilnius turu bekliyor, bizden söylemesi. 🙂 Vilnius gezilecek yerler için seyahat yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Vilnius Gezilecek Yerler

  • Gediminas Kulesi

Vilnius gezilecek yerler arasında olan kule, aslında burada bulunan kaleden günümüze ulaşabilen tek parça. 14. Yüzyılda Litvanya kralı olan Gediminas tarafından inşa ettirildiği için kaleye ve kuleye kralın ismi verilmiş.

Vilnius’a yukarıdan bakan harika bir manzaraya sahip. Vilnius’a kuş bakışı bakmak istiyorsanız, buraya kesinlikle gitmelisiniz. Çünkü şehri ayaklarınızın altına seriyor. 48 metre uzunluğundaki Gediminas Kulesi içerisinde Eski Vilnius’a döneminden kalan eşyaların sergilendiği bir müze de mevcut.

  • Şafak Kapısı / The Gates of Dawn

Vilnius gezilecek yerler arasında olan Şafak Kapısı, 1522 yılında inşa edilmiş. Buranın neden önemli olduğunu merak ediyorsanız, şehrin 5 kapısından sadece burası ayakta kalabilmiş. O dönem 5 kapının beşine de şehri düşmanlardan koruması için Meryem Ana’nın resimleri tasvir edilmiş. Şafak Kapısı zamanla şapel haline gelmiş. İnsanların çoğu burada ibadet ediyor.

  • KGB Müzesi / KGB Museum /Museum of Genocide Victims

1992 yılında hizmete açılan KGB Müzesi, Litvanya gezilecek yerler listesinizde mutlaka olması gerekiyor. Bu müze sayesinde hem Litvanya’nın tarihi hakkında hem de aslında insanlık tarihi hakkında birçok şey öğreneceksiniz. Litvanya’nın bağımsızlığı nasıl kazandığına dair en net bilgilere KGB Müzesi içerisinde şahit oluyorsunuz. Aslında bu yapı Sovyetlerin Litvanya’da kullandığı gizli servis yönetim binasıymış. Onlar Litvanya’dan gittikten sonra bu 3 katlı bina müzeye dönüştürülmüş.

KGB Müzesi’nin en alt katı o dönemde işkence odası olarak kullanılıyormuş. Günümüzde bu katı gezerken mahkumların direnmesini engellemek için kullanılan siyah deli gömleğini, duş aldıkları yeri ve mahkumların kaldıkları hücreleri görebiliyorsunuz. Üst katlar ise daha çok Sovyet rejiminin Litvanya’ya hakim olduğu dönemleri anlatan metinler bulunuyor.

Vilnius Turu

  • Büyük Dük Sarayı / Palace of Grand Dukes of Lithuania

15. yüzyılda inşa edilen Büyük Dük Sarayı, 19. yüzyılda yıkılmış. Ancak en ihtişamlı dönemlerini 15. ve 17. yüzyıl arasında yaşamış. Bu dönem aralığında diplomatik ve kültürel aktivitelerin merkeziymiş. 2002 yılında tekrar inşa edilmeye başlanan Saray, 2009 yılında halkın hizmetine açılmış. Konserlerin ve konferansların gerçekleştiği sarayı, Vilnius gezilecek yerler arasında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

  • Aziz Peter ve Aziz Paul Kilisesi / Church of St. Peter and St. Paul

Aslında günümüzde bulunan kilisenin yerinde çok ama çok eskiden bir Pagan tapınağı varmış. Bu Pagan tapınağı, Pagan tanrıçası olan Milda için yapılmış. Ancak 17. ve 18. yüzyıllarda bu tapınağın üzerine Aziz Peter ve Aziz Paul Kilisesi inşa edilmiş. Vilnius gezilecek yerler listesinde bulunan kilise, şehrin en iyi Barok yapılarından biri olma özelliğine sahip.

  • Üç Haç Anıtı / Three Crosses Monument

Vilnius gezilecek yerler kapsamında şehri gezerken zaten bu yapı dikkatinizi çekecektir. Çünkü bir tepe üzerine inşa edilmiş. Anıt adından da anlaşabileceği gibi dini bir anlam taşımakta. Kreivasis, Plikasis ve Tauro isimli üç haçtan oluşan bu yapıt, 14. yüzyılda tepeyi aşmaya çalışırken yolları kesilip öldürülen 7 keşişi anmak için yapılmış.

  • Aziz Anne Kilisesi / Church of St. Anne

16. yüzyılda inşa edilen kilise, yaklaşık 500 yıldır şehrin en önemli yapılarından biri. Geç Gotik dönemin en güzel eserlerinden biri olan kilisenin çan kulesi ise Neo Gotik bir anlayışla tasarlanmış. Şehrin simge yapılarından biri olan Aziz Anne Kilisesi’nin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Ama Vilnius gezilecek yerler kapsamında her sene binlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

Vilnius Gezi Rehberi

  •  Vilnius Katedrali / Vilnius Cathedral

Litvanya’nın en büyük katedrali olan Vilnius, inanç turizmi kapsamında Vilnius gezilecek yerler listenizde bulunabilir. Litvanya’da yaşayan Katoliklerin ibadet merkezi olan katedral, 18. yüzyılda inşa edilmiş. 1922 yılında papa tarafından bazilika ünvanı kazanan yapı, Aziz Stanislav ve Aziz Vladislav Katedrali gibi isimlerle de biliniyor. Litvanya’nın önemli isimlerinin de mezarlarının bulunduğu dini yapının dış kısmı az ihtişamlı görünse de iç kısmı oldukça görkemli. Ayrıca, Yılbaşı ve Noel dönemlerinde katedralin ön kısmında kutlamalar ve festivaller düzenleniyor.

  • Litvanya Ulusal Müzesi / National Museum of Lithuania

Vilnius gezilecek yerler arasında olan müze, Litvanya’nın tarihini gözler önüne seriyor. Litvanya Ulusal Müzesi, Eski ve Yeni Cephanelik olarak iki kısımdan meydana geliyor. Eski Cephanelik bölümü, Litvanya sınırları içerisinde ilk yerleşimlerin oluşmaya başladığı M.Ö. 11.000 yılından, devletin kuruluşu olan 13. yüzyıla kadarki döneme ait eserleri sergiliyor. Yeni Cephanelik kısmında ise devletin ilk kuruluşundan bu yana Litvanya kültürünün gelişimine dair bilgilere yer veriliyor.

  • Yazarlar Caddesi / Literatu Street

Vilnius gezilecek yerler listenize Litvanya kültürüne yakından tanıklık edebileceğiniz bir yer eklemek isterseniz, adresiniz burası. Yazarlar caddesi adından da anlaşılacağı üzeri uzun bir cadde. Ancak bu caddeyi diğerlerinden ayıran özelliği, duvarlarda çeşitli sanatçıların eserlerinin sergilenmesi. Bir de ünlü şair Adam Mickiewicz burada yaşamış. Aslında buranın yazarlar caddesi olarak anılmasının bir nedeni de onun anısını yaşatmak içinmiş.

Litvanya Vize

Vilnius gezilecek yerler kapsamında Litvanya’ya giriş yapmak istiyorsanız, Schengen vizesi almanız gerekiyor. Litvanya vize başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var. Bunlardan ilki, pasaportunuzun Litvanya seyahati sonrasında da en az 6 ay geçerli olmalı. İkinci önemli husus ise pasaportunuzda en az 2 boş sayfa olmalı. Litvanya vize başvurularınızı Litvanya konsolosluğuna ya da Litvanya vize işlemleri üzerine çalışmalar yürüten özel yetkili temsilciliklere yapabilirsiniz. Litvanya vizesi başvurunuz maksimum 10 iş günü içerisinde konsolosluk tarafından değerlendirilir.

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Vilnius’a Nasıl Gidilir?

Vilnius gezilecek yerler için yola çıkmaya karar verdiyseniz, Türkiye’den Litvanya Vilnius‘a direk uçuş seferleri bulunuyor. Vilnius seyahati için uçak bileti alırken Vilnius Uluslararası Havalimanı‘nı tercih etmelisiniz.

Vilnius gezilecek yerler için seyahat listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Vilnius gezilecek yerler kapsamında şehri detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Vilnius gezisi için seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle