Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Riga Gezilecek Yerler | Riga Turu | Letonya

Riga Gezilecek Yerler | Riga Turu | Letonya

Baltık devletleri arasında yer alan Letonya’nın muhteşem tarihi ve doğal güzelliklerini daha önce gezme fırsatınız olmuş muydu? Eğer daha önce Letonya’yı gezmediyseniz, en büyük şehri ve başkenti olan Riga için bir tatil planı hazırlamanızı öneririz. Aman dikkat! Kuzey Avrupa şehirleri arasındaki en güzel yerlerden biri olan şehri gördüğünüz an büyülenebilirsiniz. Riga gezilecek yerler / Riga turu için seyahat yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.

Riga Gezilecek Yerler

  • Riga Old Town

İşte şehrin kültürel dokusunu buram buram hücrelerinizde hissedeceğiniz yer. Riga gezilecek yerler listenizde Old Town yoksa, bu bir Riga gezisi değildir arkadaşlar. 😊

Old Town’a şöyle bir baktığınız anda tarihe ve mimariye doyuyorsunuz.  Art Nouveau tarzı mimarinin en güzel örneklerinden birini görebileceğiniz Riga Old Town’da evler çiçek ve insan figürleri ile süslenmiş. Arnavut kaldırımlı yollarda yürürken Old Town’ın büyüsüne kapılıp gideceksiniz.

  • Özgürlük Anıtı

1935 yılında inşa edilen heykel, Letonya’nın bağımsızlığını simgeliyor. Anıt, 1918- 1920 Letonya Bağımsızlık Savaşı’nda hayatını kaybeden askerlere adanmış. Riga gezilecek yerler arasında bulunan heykel, sadece Riga’nın değil Letonya’nın da simgelerinden biri. Heykelde 3 yıldızı havaya kaldıran ve üzerinde vatan-özgürlük yazan bir kadın görülüyor. Özgürlük anıtı yaklaşık 42 metre yüksekliğinde.

  • Kedi Evi / The House of the Black Cat

Çizgi filmlerde ya da animasyonlarda bazen evlerin değişik çatıları olduğunu görürüz. İşte animasyondan fırlamış yerlerden biri de Riga gezilecek yerler arasında. Old Town’da gezerken göreceğiniz yer de bir binanın çatısında 2 kedi figürü bulunuyor. Yapının o kadar değişik bir görüntüsü var ki zamanla Riga’nın turistik yerlerinden birisi olmuş. Evin efsanesine göre, zamanında tüccarlar loncasına üye olan bir tüccar varmış. Bu tüccar loncadan atılmış. Duruma çok sinirlenen ve alının tüccar, tam loncanın karşısına sırtı loncaya dönük olan bu kedileri yaptırmış. Bu seferde lonca üyeleri sinirlenmiş ve iki taraf da kızınca barışmışlar. Kedileri çatıya yaptıran tüccar da bu sefer kedilerin yüzünü loncaya çevirtmiş. 😊 O gün bugündür, kediler Riga’nın simgesi. Şehir için kedilerin önemini şu şekilde belirtebiliriz ‘’ Bir önceki belediye başkanının ofisinde dahi kediler varmış ve bu kedilere Riga’nın memur kedileri deniyormuş. Başkan görevden ayrılınca kedilere ne olacağına referandumla karar vermeyi düşünmüşler ‘’.

Riga Turu

  • Riga Kalesi

Daugava Nehri’nin yakınında bulunan Riga Kalesi, 14. yüzyılda inşa edilmiş. 1938’den itibaren Letonya hükûmetinin resmi adresi olan kale, ayrıca Ulusal Tarih Müzesi olarak hizmet veriyor. Bunların dışında bir de Daugava Nehri‘nden geçen gemiler için deniz feneri rolüne sahipmiş. Çok amaçlı hizmet veren ve üç katlı olan Riga Kalesi’nin, dört tane de kulesi bulunuyor.

  • Riga Katedrali / Riga Dome Katedrali

Letonya ve Riga gezilecek yerler arasında bulunan yapı hem ülkenin hem de şehrin meşhur binalarından biri. Çünkü Riga Başpiskoposunun ikametgâh ettiği katedral, Baltık ülkeleri arasındaki en büyük Orta Çağ katedrali olma özelliğine sahip. 13. yüzyılda inşa edilen katedral, günümüzde hem ibadet etmek için hem de kültürel aktiviteler için tercih ediliyor. Zira Riga ve Navigasyon Tarihi Müzesi de katedralin içerisinde yer alıyor.

  • Aziz Peter Kilisesi

Riga gezilecek yerler arasında bulunan yapı, aslında bir Lutheran kilisesi. Günümüzde hem ibadet etmek için hem de çeşitli kültürel aktivitelerin gerçekleşmesi için kullanılan kilisenin tarihi ise 13. yüzyıla dayanıyor. Riga Old Town içerisinde bulunan Aziz Peter Kilisesi’nin tepesine asansör ile çıkarak harika bir şehir manzarasına da tanık olabilirsiniz.

  • Riga Kara Kafalılar Binası / House of Blackheads

Evet, size yukarı da kedi evinden bahsetmiştik ya geldik şimdi o tüccar loncasının binasına. Buraya kara kafalılar denmesinin sebebi tüccarların genellikle siyah saçlı olmasıymış. 14. yüzyılda inşa edilen binanın çatısında ise astronomik bir saat bulunuyor. Ama binanın kesinlikle en ilginç noktası bir gün yıkılırsam beni tekrar inşa et yazısının olduğu kısım. Kara Kafalılar binası, günümüzde turizm ofisi olarak kullanılıyor.

  • Letonya İşgal Müzesi

İşgal Müzesi, Letonya’nın en önemli yapılarından biri. Letonya İşgal Müzesi, Letonya’nın bağımsızlık mücadelesine verdiği önemi çok iyi yansıtıyor. Özellikle Riga gezilecek yerler arasında burayı ziyaret ederseniz, sadece şehri değil ülkeyi daha iyi ve yakından tanıma fırsatını elde etmiş olursunuz. Nazi Almanyası’nın işgallini ve bu süreci anlatan müze, 1971 yılında Sovyetler Birliği tarafından Lenin’in 100. doğum günü yılını kutlamak adına hizmete açılmış.

Riga Gezi Rehberi

  • Üç Kardeşler ve İsveç Geçidi

Riga gezilecek yerler listenizin vazgeçilmezlerinden biri mutlaka İsveç Geçidi ve Üç Kardeşler binasıl olmalı. Üç kardeşler, farklı yüzyıllarda farklı mimari özelliklere sahip olan ve bitişik şekilde inşa edilmiş üç tane bina aslında. Hemen karşısında ise İsveç Geçidi bulunuyor. 17. yüzyılda şehre hakim olan İsveç tarafından inşa edilen geçit, kenti düşman işgalinden kurtarmak amacı ile yapılmış.

  • Letonya Etnografya Açık Hava Müzesi

Sadece Letonya’nın değil, aynı zamanda Avrupa’nın da en eski açık hava müzelerinden biri. Burayı kesinlikle Riga gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Çünkü Letonya kültürünü tanımak için en iyi seçeneklerinden biri burası. Letonya’nın dört bir yerinden gelen geleneksel eşyalar ve ürünlerin bu müzede sergileniyor.

Letonya Vizesi

Riga gezilecek yerler için Letonya’ya gitmeye karar verdiyseniz, Schengen vizesi başvurusu yapmalısınız. Letonya vize başvurunuzu Letonya konsolosluğuna ya da özel yetkilendirilmiş danışmanlık şirketlerine yapabilirsiniz. Başvuru öncesinde pasaportunuzun Letonya gezinizin bitiminden sonrada en az 6 ay geçerliliği olup olmadığına dikkat ediniz.

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Riga’ya Nasıl Gidilir?

Riga’ya Türkiye üzerinden direkt uçuş seferleri mevcut. Riga gezilecek yerler kapsamında şehre uçmak istiyorsanız, uçak bileti almak için Riga Uluslararası Havalimanı‘nı tercih etmelisiniz.

Riga gezilecek yerler için seyahat listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Riga gezilecek yerler kapsamında şehri detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Riga gezisi kapsamında seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle