Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Vazelon Manastırı Tarihi | Vazelon Manastırı Nerede?

Vazelon Manastırı Tarihi | Vazelon Manastırı Nerede?

Sevgili doğaseverler, insan ruhunu bedenini en çok el değmemiş saklı kalmış köşelerde buluyor, anlamlandırıyor. Bu yazımızda sizlerle arka bahçede saklı kalan özel bir yeri tanıtacağım. Şimdi elinize bir kalem kâğıt alın ve not almaya hazır olun. Ülkemizin en bakir en temiz havasına sahip olan karadeniz bölgesine doğru yola çıkıyoruz. Doğukaradeniz’in en gelişmiş şehri olan Trabzon’da bir keşif gerçekleştireceğiz. Bu yazımızdaki saklı güzelliğimiz Vazelon Manastırı olacak. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, sizde Trabzon gezilecek yerler ve bu manastır için yola çıkmaya ne dersiniz?

Vazelon Manastırı Nerede ve Nasıl gidilir?

Vazelon manastırı karadeniz bölgemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunuyor. Maçka tarih boyunca çok önemli bir yere sahip olmuştur. Zigana dağının kuzeyinde kalan ilçe tarih öncesinden beri hem ticari hem de sosyal olarak önem taşımıştır. Hamsiköy sütlacını duymayan kalmamıştır herhalde işte o dünya markası olan sütlacın çıktığı köy Maçka da bulunmaktadır. Maçka denince akla gelen bir yer daha varsa o da Sümela Manastırıdır. Sümela bu kadar tanınmışken bir rivayette göre Sümela’nın yapılmasında büyük rol oynayan Vazelon neden bu kadar kaderine terk edilmiştir?

Vazelon Manastırı Maçka merkezine 14 kilometre mesafede bulunur. Maçka’nın Kiremitli Köyü sınırlarında bulunan Manastırın ıssız ve kimsesiz olduğunu illiklerinize kadar hissedersiniz. Kiremitli köyünü dağa doğru takip eden yoldan yaklaşık 7-8 kilometre kadar ilerlediğinizde manastır solunuzda kalıyor.

Baharda ya da yazın giderseniz onu fark etmeniz biraz zor olur çünkü ladin ve kızılağaçların arasında, saklambaç oynayan bir çocuk gibi kendini saklıyor. Ancak sonbahar gelip kızılağaç yapraklarını döktüğünde sobelenmiş bir çocuk olabilir. Aracı yolun kenarına bırakıp 150 metre kadar patikadan önüne çıkabilirsiniz. Yol köyden itibaren stabilize bir yol alıyor. Yağışlı havalarda sıkıntılı olabilecek bir şekle sahip, kullandığınız aracın yüksek olmasını tavsiye ederim.

Trabzon Gezilecek Yerler için tıklayınız.

Vazelon Manastırı Tarihi

Ormanın derinliklerinde bulunan Vazelon Manastırının yapılış tarihi net olarak bilinmemektedir. Büyük dev bir kayanın önüne inşa edilen manastır 14-19 yüzyıllar arasında kademe kademe tahrip edildiği biliniyor. Günümüze ön cephesi ayaktadır. Bir Şapel’den ve öğrenci odalarından oluşan Manastır 3 katlıdır. Şuan için herhangi bir restorasyon çalışması yapılmamaktadır.

Manastırın yakınlarında herhangi bir konaklama, yeme içme hizmeti veren tesis bulunmamaktadır. Hazırlıklı yola çıkmanızda fayda olacaktır. Manastırın sağ kısmından aşağı ayrılan yolda terk edilmiş bir otel ve ama oldukça harap bir halde ve aktif değil.

Bir vadi içinde yamaçta kalan manastırın çevresinde kamp içinde uygun yer bulunmamaktadır. Doğanın içinde kalmış tarihin tozlu kalıntılarını görmek isterseniz Vazelon Manastırı sizi büyüleyecektir. Kim bilir ülkemizde daha nice saklı hazine bulunmakta ve bizim bilgimiz yoktur. Gezginkz der ki doğa ile kalın doğa da kalın.

 Trabzon merkez araç kiralama fırsatları için tıklayınız.

Yorum ekle