Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Varşova Gezilecek Yerler | Varşova Gezi Rehberi

Varşova Gezilecek Yerler | Varşova Gezi Rehberi

Orta Avrupa’da yer alan Polonya, Baltık Denizi’ne komşu olan ülkeler arasında. Daha önce hiç Polonya’yı ziyaret etmediyseniz, mutlaka görülecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Polonya’yı gezmeye tabi ki ilk olarak başkenti olan Varşova’dan başlamalısınız. Hem ülkenin en büyük şehri hem de en eski yerleşim yerlerinden biri. Dolayısıyla, Polonya kültürüne ve tarihine en yakından tanıklık edebileceğiniz bir yer burası. Vistül Nehri üzerinde yer alan bu güzel şehri gezerken çok keyif alacağınıza eminiz. Neyse biz lafı çok uzatmadan asıl konuya gelelim. Seyahatinize yardımcı olacak harika bir yazı ile bugün karşınızdayız. 😊 Varşova gezi rehberi kapsamında Varşova gezilecek yerler yazısını Yolcu360 ekibi olarak sizler için hazırladık. Şimdiden keyifli gezmeler! 😊

Varşova Gezilecek Yerler

  • Varşova Eski Şehir Merkezi / Old Town / Stare Miasto

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesine alınan eski şehir merkezi, aslında Varşova tarihinin kalbinin attığı yer. Çünkü şehrin ilk kurulduğu yer burası. Varşova’nın kuruluşu 13. yüzyıla dayanıyormuş. Şehir, 2. Dünya Savaşı esnasında tamamen hasar almış olsa da 1980’li yıllarda restorasyon çalışmaları ile tekrardan hayat bulmuş. Baltık Devletleri’nin neredeyse hepsinde rastlayabileceğiniz dik çatılı binaları burada da görebiliyorsunuz. Varşova gezilecek yerler kapsamında burayı gezerken etraftaki kafe veya restoranlarda oturarak eski şehir merkezinin değişik atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Frederic Chopin Müzesi

2010 yılında Frederic Chopin‘in 200. yıl doğum günü anısına açılan müze, neden Paris’te değil de burada diye merak ediyorsanız hemen belirtelim. Chopin, 20 yaşına kadar burada yaşamış. Ünlü klasik müzik bestecisinin yaşamını 11 ayrı bölümde anlatıyor. İnteraktif ve multimedya tasarımlı müze içerisinde Federic’in kullandığı son piyano da bulunuyor. Varşova gezilecek yerler arasındaki Frederic Chopin Müzesi, Okolnik Caddesi üzerinde yer alıyor.

  • Varşova Kraliyet Kalesi / Royal Castle in Warsaw

Varşova eski şehir merkezi içerisinde bulunan Kraliyet Kalesi’nin tam olarak ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi yok. Ama 16. yüzyılda Giovanni Battista di Quadro sayesinde kale restore edilmiş. O dönem bu dönemdir de Polonya’nın resmi makamı görevini üstleniyor. Varşova Kraliyet Kalesi’nin içerisini gezebiliyorsunuz. Odaların içerisini gezerken buraya hayran olabilirsiniz. Çünkü birçok ressamın eserlerine, antika eşyalara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca kraliyet eşyalarını da burada yakından görebiliyorsunuz. Varşova gezilecek yerler kapsamında burayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

  • Sakson Bahçesi / Ogród Saski

Varşova gezilecek yerler arasında bulunan ve Varşova ve Polonya’nın en eski halk bahçesi olan Sakson, 15,5 hektara yayılmış. 18. yüzyılda Kral Augustus tarafından yaptırılmış. İlk yapıldığında Barok Fransız tarzında bir park olan Sakson, 19. yüzyılda Romantik İngiliz üslubuna göre tekrar düzenlendi. Parkın hemen arka cephesinde Kraliyet Sarayı yer alıyor. Upuzun bir yürüyüş yolu var. Bu yoldan yürüdüğünüzde tekrar ulaşacağınız yer Kraliyet Sarayı oluyor. Yine park içerisinde birçok heykel bulunuyor. Varşova gezilecek yerler listenize Sakson Bahçesi’ni ekleyerek, burada hem gezip hem de dinlenebilirsiniz.

Varşova Gezi Rehberi

  • Wilanow Sarayı

17. yüzyılda inşa edilen Saray, 300 yıldan fazla bir sürede birçok krala ve kraliçeye ev sahipliği yaptı. Her ne kadar her sahibi tarafından değişiklikler yapılmış olsa da Wilanow Sarayı ilk sahibi olan 3. Kral Jan tarafından inşa ettirilen orijinal halini korumuş. Varşova gezilecek yerler kapsamında saraya geldiğinizde Kral 2. Augustus zamanında kurulan ve yapının en görkemli yeri olan Beyaz Odayı, 3. Kral Jan’ın dairelerini ve Kraliçe Marie Casimire’in dairelerini gezebiliyorsunuz. Ayrıca çok büyük bir bahçesi de var. Dilerseniz bahçede soluklanabilir ve saray mimarisine bir de dışarıdan göz atabilirsiniz.

  • Kültür ve Bilim Sarayı / Place of Culture and Science

Varşova gezilecek yerler listenizde yer alması gereken bu binayı gördüğünüzde ağzınız açık kalabilir. Çünkü muntazam büyüklükteki bina, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin en yüksek sekizinci yapısı. Tam tamına 42 katlı. 20. Yüzyılda Sovyetler tarafından inşa edilen bina, 300’den fazla odaya sahip. İlk adı aslında Josef Stalin Kültür ve Bilim Sarayı olan binanın isminden daha sonra Josef Stalin ismi kaldırılmış. Kültür ve Bilim Sarayı içerisinde tiyatro, kütüphane, bilimsel enstitüler, üniversite ve müzeler gibi birçok kurum mevcut. Binanın 30. katına çıktığınızda Varşova’ya kuş bakışı bakabiliyorsunuz. 😊

  • Polin Müzesi / Museum Historii Zydow Polskich

Çok eskiden beri Polonya’da yaşayan Yahudilerin tarihini anlatan ve sekizgen bir mimariye sahip olan müze, 2013 yılında hizmet vermeye başlamış. Böyle bir müzenin Polonya’da açılmasının nedeni birçok toplama kampının burada olması ve çok sayıda Yahudi’nin Polonya sınırları içerisinde katledilmesi. Müze gerçekten Yahudilerin tarihini çok detaylı anlatmış. Öyle ki 1507 yılından itibaren Polonya’ya ilk kez Yahudilerin yerleşmesi ile interaktif bir müze yolculuğu başlıyor. Tabi ki müzenin en çok ilgi çeken parçasını merak ediyorsunuzdur. Bu eser 1272 yılında eski İbranice dilinde yazılmış olan bir kitap. Eğer şehre geliyorsanız, Varşova gezilecek yerler kapsamında burayı görmeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

Varşova Turu

  • Meçhul Asker Anıtı / Tomb Of The Unknown Soldier

Varşova gezilecek yerler listesindeki bu anıtın gerçekten ülke için çok büyük bir önemi var. Çünkü bu anıt, 1. Dünya Savaşı ve Polonya-Sovyet Savaşı’nda Polonya için ölen tüm askerlerin anısını yaşatmak için yapılmış. Anıt üzerindeki sütunda isimleri yazanlar, 1972-1945 yıllarındaki savaşlarda hayatlarını kaybedenler. Ayrıca 1925 Lviv Savunması sırasında ölen ve kimliği belirsiz bir askerin mezarınıda yine burada görebiliyorsunuz. Anıtın belki de size hissettirdiği en büyük şey savaşın yıkıcı etkileri.

  • Varşova Ulusal Müzesi / National Museum Warsaw

Hep dediğimiz bir şey var. Bir şehir seyahat ederken mutlaka oranın ulusal müzesini de gezmelisiniz. Çünkü ulusal müzeyi gezerken şehir hakkındaki bilgilere en yakından tanıklık edebilirsiniz. Varşova gezilecek yerler arasında bulunun Varşova Ulusal Müzesi’de ülkenin en büyük müzelerinden biri. Müze içerisinde 8300.000’den fazla eser sergileniyor.

Polonya Vizesi

Polonya, Türkiye vatandaşlarından Schengen vizesi talep ediyor. Bordo pasaportu olan Türkiye vatandaşlarının Polonya vizesi başvurusu yaparken dikkat etmeleri gereken şeylerden biri pasaport sürelerinin Polonya vizesinin bitişinden sonrada 3 ay daha geçerli olması. Diğer bir husus ise vize için pasaportunuzda en az iki boş sayfa olmalı. Varşova gezilecek yerler için vize başvurusunu ise direkt olarak Polonya Konsolosluğu’na yapamıyorsunuz. Varşova gezilecek yerler için vize başvuruları Polonya Büyükelçiliği ve Polonya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlara ve vize başvuru merkezlerine yapılmalı.

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Varşova’ya Nasıl Gidilir?

Misnk gezilecek yerler için yola çıkmaya karar verdiyseniz, Türkiye’den Belarus Minsk‘e direk uçuş seferleri bulunuyor. Minsk seyahati için uçak bileti alırken Minsk Ulusal Havalimanı‘nı tercih etmelisiniz.

Varşova gezilecek yerler için seyahat listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Varşova gezilecek yerler kapsamında şehri detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu üzerinden gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için rahat bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Varşova gezisi için seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle