Yolcu360 Blog

Kharkiv Gezilecek Yerler

Kharkiv, Harkov ya da Harkiv hepsi Ukrayna’nın ikinci büyük şehrini ifade ediyor. Kharkiv gezilecek yerler ile merak uyandırırken Kharkiv gece hayatı da oldukça ilgi çekiyor. Kharkov turu yaparken gitmeniz gereken birbirinden güzel Kharkiv gezi rehberi listesi var. 

Kharkiv Nerede?

Kharkiv nerede sorusunun cevabı Ukrayna. Ukrayna’da yirmi beş adet oblastı bulunuyor. Kharkiv şehri ise, bu yerlerin arasında Kharkiv Oblastı’nda konumlanmıştır. İçinde olduğu oblastının en önemli şehridir. Ukrayna’nın Kuzeydoğusunda yer alıyor.

Kharkiv Gezilecek Yerler

Ukrayna gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan büyük şehir Kharkiv birbirinden güzel gezi noktasına ev sahipliği yapıyor. En az Kharkiv gece hayatı kadar gündüz de çok hareketli. Kharkiv gezi rehberi içinde; meydanlar, dini yapılar, pazarlar ve daha birçok gezi noktası var. Kharkiv turu yapmadan önce bu listeye göz atmanıza fayda var.

 

Özgürlük Meydanı (Svobodi Square)

Kentin kalbinin burada attığını söylesek yalan olmaz. Özgürlük Meydanı, Ukrayna’nın en büyük meydanıdır. Noel zamanı buz pateni pisti, büyük Yılbaşı ağacı ve Noel pazarı da burada kuruluyor. Her yer ışıl ışıl oluyor. En güzel tarafı Noel zamanı gelemeseniz bile 8 Mart’a kadar buz pisti ve bu ışıltı devam ediyor. Tabi ki sadece bundan ibaret değil, parkında oturup dinlenebileceğiniz bu meydana, merkezi konumda olduğu için kesinlikle denk geleceksiniz.

Sumskaya Caddesi (Sumskaya Street)

Khakrkiv’in en ünlü caddesidir. Yeme, içme, alışveriş, eğlence derken aklınıza gelebilecek her şeyi bu cadde üzerinde bulabilirsiniz.

Aşk Anıtı (Lovers Monument)

İki insanın birbirini öptüğü bu anıta Aşk Anıtı ismi verilmesi çok hoş… Akşam vakti ışıklı hali daha çekici gözüküyor. Çevresinde bulunan banklarda oturup soluklanabilirsiniz.

Mirror Stream

Paris için Eyfel Kulesi ne demekse Kharkiv içinde Mirros stream o demek… 2. Dünya Savaş’ı sonucunda kazanılan zafer anısına yapılmıştır. Kharkiv’in simgesi olan bu yapı UNESCO tarafından koruma altına alınan yerlerden biridir.

Anayasa Meydanı (Konstytutsii – Constitution Square)

Oldukça merkezi bir konumda olan Anayasa Meydanı Sumskaya Caddesindedir. Büyük termometre, Kharkiv Bağımsızlık Anıtı ve Kharkiv Tarih Müzesi burada bulunuyor.

Kharkiv Katedralleri & Kiliseleri

Kharkiv gezilecek yerler dendiğinde Kharkiv Katedralleri ve kiliseleri gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Genel olarak Ukrayna’da bulunan dini yapılar oldukça görkemlidir. Hangi şehrine giderseniz gidin kesinlikle hayran kalacağınız en az bir dini yapı göreceğiniz kesin… Sizin için Kharkiv’de gezebileceğiniz en güzel dini yapıları sıraladık.

  • Annunciation Cathedral
  • Dormition Cathedral
  • St. Panteleimon Cathedral
  • Svyato-Pokrovsky Erkek Manastırı
  • Temple Of The Myrrh-Bearers
  • Wooden Church
  • Madonna Assumptıon Rome Catholic Church

Svyato – Pokrovsky Erkek Manastırı (Intercession Monastery – Holy Virgin Monastery)

Svyato-Pokrovsky Erkek Manastırı, Kharkiv’in 7 harikasından biridir. Şehir merkezinde bulunmasından dolayı da her daim gezi güzergahınızın üzerinizde olacaktır. 2. Dünya savaşı sırasında yerle bir olsa da 20. Yüzyıl sonlarında bugünkü halini almıştır. İçeriye giriş ücretsizdir. Haftanın her günü 05:40-19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Annunciation Cathedral

Gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel katedrali kesinlikle gece de görmenizi tavsiye ediyoruz. Zaten ulaşmak için yokuş inmeniz gerektiği için uzaktan size ışıl ışıl parlayarak “Merhaba” diyor. Annunciation Cathedral’i Doğu Avrupa’nın en büyük Ortodoks Katedralidir. Kharkiv’in ana Ortodoks kilisesi olan Annunciation’a giriş ücretsiz… Kiev’deki St. Vladimir Katedrali’nden türetilen bir tarzda yapılan kilise, Perşembe günleri kapalı, diğer günler ise 10:00-17:00 saatleri arasında açıktır.

 

St. Panteleimon Cathedral

Yürüyerek gezmenin en güzel yanı hiçbir blog içerisinde yazmayan yerleri hiç kuşkusuz ki keşfedebilme durumudur. Aziz Panteleimon Kilisesi’nin en büyük özelliği suyunun kutsal olması… İnsanlar ellerinde şişelerle buraya gelerek kilisenin hemen arkasında bulunan çeşmede su dolduruyorlar. Sularını burada doldurduktan sonra da dua ediyorlar. Haftanın her günü 08:00-17:30 saatleri arasında açıktır.

Temple of The Myrrh – Bearers

Kharkiv gezilecek yerler içinde merkezi bir konumda bulunan Temple Of The Myrrh-Bearers, gezerken önünden muhakkak geçeceğiniz yerlerden biridir. Opera Binası ve Mirror Anıtı’nın orada sizi güzelliğiyle mest edecektir. Gündüz güneşin vurmasıyla pırıldayan kubbesi, gece ışıklandırmasıyla bembeyaz bir hal alıyor. Kilisenin tam önünde bulunan parktaki banklarda dinlenip etrafı seyredebilirsiniz.

Wooden Church

Kharkiv gezilecek yerler içinde Wooden Kilisesi Kharkiv’in güzel ve sakin parklarından biri olan Sarzhyn Yar’da bulunmaktadır. Her yıl 18-19 Ocak’ta Ortodoks Hıristiyanlarının Vaftiz Bayramı gerçekleşmektedir. Hani şu buz gibi havada suya girip vaftiz oldukları… Kilisenin haç şeklindeki havuzuna 3 kere baş dahil tüm vücutları sokup çıkarıyorlar. Bu bayrama denk gelirseniz burası izleyebileceğiniz yerlerden biridir.

Hıristiyan inancına göre, Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’nde vaftiz olmasından dolayı her yıl Ortodoks Hıristiyanlar, donmuş nehirlere, havuzlara girerek vaftiz oluyorlar. 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece başladıkları bu vaftiz, Ortodoks inancına göre Paskalya’dan sonra en büyük dini bayram olarak kabul ediliyor. İnanışlarına göre bu günde su kutsal hale geliyor ve tüm hastalıkları tedavi edip, insanların günahlarını da temizliyor.

Dormition Cathedral (Uspensky Katedrali – Assumption Cathedral)

Kharkiv’in en eski dini yapıların biri olan Dormition Kilisesi’nin orijinali, 1680’lerde Kharkiv Kalesi’nde inşa edildi. Annunciation Katedrali inşasına kadar kentin ana Ortodoks Kilisesi’ydi.

Madonna Assumption Rome Catholic Church

Pushkins’ka sokağın arkasında bulunan kilise, şehir merkezini gezerken uğrayabileceğiniz yerlerdendir. İnsana huzur veren bir tarafı var. İçerisini ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Parklar

Kiev denince akla ilk gelen yüzünüzde koca bir tebessüm bırakan huzur veren parkları… Ukrayna denince genel anlamıyla parklar bahçeler ülkesi demek kesinlikle abartı kaçmaz… Her yanı yemyeşil olan ülkede Kharkiv de farksız olamazdı. Durum böyle olunca gezilecek parkları hakkında size ayrıntılı yazı yazmadan olmazdı.

  • Maksim Gorky Parkı
  • Sarzhyn Yar 
  • Shevchenko Parkı
  • Strilka Square
  • Karazina Universitesi Botanik Bahçesi
  • Kharkov Zoo

Maksim Gorky Parkı (Park Of Maxım Gorky) (Gorky Central Park of Culture and Leisure)

“Kharkiv’in en güzel parkı hangisi?” Diye sorsanız kesinlikle Maksim Gorky Park deriz! Oldukça büyük ve içerisinde yok yok… Dönme dolaplar, trenler, teleferik ve daha birçok seçenekle hem küçükler hem büyükler için en eğlenceli seçeneklerdendir. Eğlence ve huzurun bir arada bulunduğu parkta her yerde sincap görebilirsiniz. Şehir merkezinde olan parka giriş ücretsizdir. İçerde yemek yiyebileceğiniz kafe ve restoranlar da mevcut. Teleferiğe binmek isterseniz de ulaşacağınız yerde gezecek pek bir şey olmadığını belirtelim.

Sarzhyn Yar

Şehir merkezinin biraz uzağında olan Sarzhyn Yar, Kharkiv’in huzurlu parklarından biridir. Oldukça büyük bir park… Sıcak havalarda uzun uzun oturup ağaçların oluşturduğu gölge de keyif yapmalık J. Park severlerin ve yerel halkla daha iç içe olmak isteyenlerin kesinlikle uğramaları gereken yerlerdendir. Aynı zamanda bu park içerisinde bulunan kilisenin havuzu var. Her yıl 18-19 Ocak’ta Vaftiz Bayramı gerçekleştiriliyor. Hani şu buz gibi havada suya girip vaftiz oldukları… Buradaki suya 3 kere baş dahil tüm vücutları sokup çıkarıyorlar.

Shevchenko Parkı

Şehrin merkezinde bulunan Shevchenko Park, oldukça bakımlı ve çok geniş bir alana sahip… Dinlenmek için tercih edebileceğiniz bu park doğaseverlerin hiç ayrılmak istemeyeceği bir park!

Skver Strilka (STRILKA SQUARE)

Şehir merkezinden biraz uzak olsa da çok güzel bir yer… Nehir kenarında uzun uzun yürüyebileceğiniz, yeşille huzur bulabileceğiniz yerlerden biri daha… Buranın en büyük bonusu kesinlikle köprüsüdür. Akşam vakti ışıl ışıl olan bu köprüye aşıklar asma kilit takıp anahtarlarını nehre atıyorlar.

Arazina Üniversitesi Botanik Bahçesi

Kesinlikle gitmelisiniz diyemeyeceğiz. Eğer yolunuzun üzerinde olursa bir göz atabilirsiniz.

Kharkov Zoo

Biz gittiğimizde tadilatta olduğu için giremedik kapalıydı ancak gidenler içeride güzel bir orman havası alabileceğinizi ve güzel restoranlar olduğunu belirtiyor. Yolunuz düşerse uğrayabilirsiniz.

Bit Pazarı

Konumdan rahat bulabilmeniz için Ukraynaca ismi “Блошиный Рынок Kharhiv” yazmanız yeterlidir. Annunciation Cathedrali’ne oldukça yakın olan bit pazarı Pazartesi günleri kapalı olan bit pazarı, diğer günler 08:00-15:00 saatleri arasında açıktır.

 

Metro İstasyonu

Bayrağının renginin sarı lacivert olmasından kaynaklı Fenerbahçeli taraftarların sevdiği renklere bir çok yerde denk gelebilirsiniz. Sportivnaya metro istasyonu sarı lacivertliler için harika bir fotoğraf noktası olduğunu söyleyebiliriz.

Yorum ekle