Yolcu360 Blog
uyusturu-madde-etkisinde-surus-cezasi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Uyuşturucu Madde Etkisindeyken Araç Kullanma Cezası 2024

Uyuşturucu Madde Etkisindeyken Araç Kullanma Cezası 2024

Sürücüler trafik kurallarına uymadıkları durumlarda cezalar ile karşılaşıyor. Bu durumlardan biri de uyuşturucu madde etkisi altında iken direksiyon başına geçmek. Bu halde iken beyin fonksiyonları düzenli çalışmadığı için alkol ya da uyuşturucu etkisinde iken kesinlikle direksiyon başına geçilmemesi gerekir. Yasa ve kurallar çerçevesinde uyuşturucu etkisinde iken araç kullanma eylemine trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun 3. fıkrasında yer verilmiştir. TCK m. 179/3 düzenlemesi “Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” şeklindedir. Hatta bu maddeye göre uyuşturucu madde etkisiyle araç kullanan sürücü trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu işlemiş olması nedeniyle üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Gelin uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezaları hakkında 2024 yılının güncel bilgilerini inceleyelim.

2024 Uyuşturucu Madde Etkisinde Araç Kullanma Cezaları

uyusturu-madde-etkisinde-arac-kullanma-cezasi-1

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası 2024 yılı için 33.240 TL olarak belirlenmiştir ve bu durumda sürücülerin ehliyetlerine beş yıl boyunca el konulmaktadır. Türkiye kanunlarına göre uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı yasaklandığından, bu tür bir eylemde bulunanlar hukuki işlemlerle karşı karşıya kalabilir ve dava açılabilir. Eğer bu ceza 15 gün içinde ödenirse, indirim uygulanarak ceza miktarı 24.930 TL’ye indirilir.

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası uygulanmak istenen kişi, ilgili kolluk görevlilerinin uyuşturucu kullanımını ölçecek olan cihaz için kalibre isteğinde bulunabilir. Kalibre edilmemesi durumunda ise sürücü tespit işlemini yaptırmayabilir. Bunun dışındaki durumlarda ilgili görevliye sürücüler ölçüm için izin verilmek zorundadır. Eğer sürücü buna izin vermezse ya da zorluk çıkarırsa hakkında ek idari para cezaları verilebilir. Bu zorluk çıkarma konusunda da sürücüye uygulanacak olan ceza puanı yine 20’dir.

Eğer sürücü kendisine uygulanan teknik ölçümün hatalı olduğunu dönüşüyorsa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak vücudundaki uyuşturucu miktarını tespit ettirmelidir. Yoksa itiraz hakkı kaybolabilir, ya da bunun tespit edilmesi çok zor olabilir. 

Uyuşturucu Madde Etkisindeyken Araç Kullanan Kişinin Sürücü Belgesine El Konur Mu?

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma durumunda kişinin ehliyetine yani sürücü belgesine 5 yıl boyunca el konulur. Uyuşturucunun tespiti için kolluk görevlilerinin teknik cihaz kullanmasına zorluk çıkarma ve ölçüm yapmasına izin vermemesi durumunda ise 2 yıl için kişinin ehliyet belgesine el konulur. Tekrardan ehliyet belgesine ulaşmak isteyen sürücü cezasını ödedikten ve ceza süresini doldurduktan sonra aldığı araç kullanabilir raporu ile ehliyetini teslim alabilir. 

Ehliyet Ceza Puanı Nedir? 

uyusturu-madde-etkisinde-arac-kullanma-cezasi-2

Yeni gelen sistem ile sürücülere artık kesilen cezaların yanında bir de ceza puan sistemi uygulanıyor. Sürücü hakkında tutulan ceza listesinde, sürücünün işlediği bir trafik kusuru mevcutsa burada yer alan trafik ceza puanı artarak devam ediyor. Ceza puanının artması kişinin aleyhine bir durumdur. Trafik kusurunun derecesine göre ceza puanı da değişiklik gösterir. 

Sürücünün son 1 yıl içerisindeki ceza puanı toplanarak 100’e ulaşırsa kişinin ehliyetine 2 ay el konulur. Aynı zamanda sürücü hakkında bir takım zorunlu trafik eğitimleri de gündeme gelecektir. Eğer sürücü aynı yıl içerisinde ikinci kez 100 puana ulaşılırsa bu kez kişinin ehliyetine 4 aylık süre ile el konulur. Bu ceza süresince ise sürücüye psikoteknik test uygulanır. Bu test yapıldıktan sonra kişinin sürücülüğüne devam etmesinde bir engel görülmezse kişiye ehliyeti geri teslim edilir. son olarak aynı yıl içinde üçüncü kez 100 puanı ulaşan kişinin ehliyeti ise süresiz olarak sürücüden alınacaktır.

Uyuşturucu Madde Etkisindeyken Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası e-devlet sistemi üzerinden ödenebilir. Buna ek olarak tüm trafik cezalarında olduğu gibi Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası da vergi dairelerine ödenebilir. Diğer bir seçenek ise cezanın PTT şubelerine yahut bazı Devlet bankalarına ödenmesidir. Online olarak Gelir İdaresi ödeme sisteminden de cezalar ödenebilir.

Uyuşturucu Madde Etkisindeyken Araç Kullanma Cezası Ödenmezse Ne Olur?

İdari para cezaları bir kamu alacağıdır. Bu nedenle kişiye cebri icra başlatılabilir ve bu borç zorla kişiden tahsil edilebilir. Buna ek olarak cezalara ek ücretler eklenebilir. Ayrıca kişi ehliyetini cezayı ödemezse süresini doldursa dahi ehliyetini alamaz. 

Uyuşturucu Almış Halde Trafik Kazası Yapmak

uyusturu-madde-etkisinde-arac-kullanma-cezasi-1

Tek başına uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanıyor olmak trafik kazalarında zarar veya ceza bakımından ekstra ceza eklemez. Fakat uyuşturucu etkisi ile kişi kendini kontrol dahi edemiyorsa işlediği suç bakımından taksirle değil bilinçli taksir ya da olası kast ile hareket ediyormuş gibi kabul edilir. Bu sonuçta verilecek olan cezanın boyutunu artırır. Yine haksız fiil bakımından da kişinin kusur oranı bu şekilde artmış olarak sayılır. Bu nedenle alkol ya da uyuşturucu etkisinde kesinlik direksiyon başına geçilmemesi gerekir. 

Uyuşturucu  Madde Etkisindeyken Araç Kullanma Cezası Adli Sicile İşler Mi? 

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası olarak sayılan ceza adli para cezası kişinin adli sicil kaydına işlenmez. Fakat TCK anlamında sayılan suçlar işlenmiş olursa bu ceza adli sicil kaydına işleyecektir. Cezanın infazı sonrasında ise adli sicil kaydının silinmesi için gerekli hukuki süreç kişi tarafından başlatılabilir.

Sürücü, Görevliye Uyuşturucu Tespiti Ölçümü İçin İzin Vermek Zorunda Mıdır?  

Bu soru sürücüler tarafından sıkça soruluyor. Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası uygulanmak istenen görevli memur kişiden cihaz ile ölçüm yapmak ister. Sürücü ise bu durumda ilgili kolluk görevlilerinin uyuşturucu kullanımını tespit eden ölçüm aletini kalibre etmesini isteyebilir. Eğer ilgili memur bu isteği dikkate almaz ve ölçüm cihazını kalibre etmemesi durumunda sürücü ölçüm işlemini yaptırmayabilir. Bu konu dışında ise sürücü ilgili memura uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma cezası için ölçüm izni vermek zorundadır.

Eğer sürücü bu ceza için izin vermemesi durumunda ise hakkında cezai işlem uygulanır. Tüm trafik cezalarında olduğu gibi bu ceza da 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 indirim oranı uygulanır. Trafik cezaları PTT ya da online kanallar aracılığı ile ödenebilir. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Hem yurt içi hem de yurt dışı daha rahat ve konforlu yolculuklarınız için Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 aracılığıyla aracınızı seçebilirsiniz.

1 yorum

  • Madde yakalandinda ve bende dail yanımdaki oturan arkadasda yakalanildi idrarda bendede cikdi itiraz etsem faydası olurmu