Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Urla Gezi Rehberi / Urla’ya Nasıl Gidilir? / Urla’da Ne Yenir?

Urla Gezi Rehberi / Urla’ya Nasıl Gidilir? / Urla’da Ne Yenir?

Son dönemlerde hem turistik açıdan hem de tarihi yerleri ile ön plana çıkan Urla, sadece tatil yapmak için değil yerleşmek için de tercih edilmeye başladı. Düzenlenen festivaller ile eğlencenin de doruk noktasına ulaştığı Urla için Urla gezi rehberi, Urla’ya nasıl gidilir? ve Urla’da ne yenir? sorularının cevabı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Urla gezi rehberi

İzmir şehir merkezine 41 kilometre uzaklıkta yer alan Urla, sizlere tarihi, doğal güzellikleri ve eğlenceyi birlikte sunuyor.

  • Klazomenai


M.Ö 180’li yıllar ve M.S 5. yy’a kadar varlığını sürdüren ve 12 İon kentinden biri olan Klazomenai, Urla gezi rehberi listenizde mutlaka yer almalı. Kazılar sonucunda saray, boyu 6 metre olan sur, oval evler bulunmuştur.


Antik kentin göze çarpan noktası ise zeytinyağı işliği. Burdan yola çıkarak o dönemde de zeytinyağının önemli olduğu düşünülebilir. Ayrıca zeytinyağını ayrıştırmak için kullanılan toprak kaplar ve zeytini ezmekte kullanılabilecek el havanları dikkat .çekmektedir. Ayrıca Türkiye’nin en güzel sahilleri arasında Klazomenai Antik Sahili de yer almakta.

  • Sanat Sokağı

Nostajik yapıdaki binaları, kafeleri ve hediyelik eşya dükkanları ile rengarenk bir sokak. Birçok kafe ve restorant slogan olarak içinde onUrla gibi Urla geçen kelimelerle hizmet anlayışlarını gösteriyor.

  • Park Kave

Meydanda bulunan beton bir binanın yıktırılması ile birlikte eski köy kahvesine benzetilerek yapılmış ve yeşillikler içerisinde yer alan bir kafe burası.

  • Karantina Adası


Urla gezi rehberi için bir sonraki durağınız Karantina adası olmalı. Dünyada Karantina adası olarak adlandırılan tescilli olan üç adadan biri. Osmanlı döneminde ithalat ve ihracat için gelen gemilerdeki insanların hasta olup, olmadığını anlamak için günlerce bu adada bekletilirlermiş. 1950’li yıllara kadar Karantina adası olarak varlığını sürdürdükten sonra bu faaliyeti sonlandırılmış. Gaziemir araç kiralama seçeneklerine bakarak, 41 dakikada Karantina Adasına ulaşabilirsiniz.

Urla’nın huzur dolu köyleri

  • Bademler Köyü

Urla gezi rehberi içerisinde yer alması gereken ve ilkleri ile tanınan bir köy burası. Köyün ismi yakın çevresinde bulunan badem ağaçlarından gelmekte. 76 yıllık kütüphanesi, oyuncak müzesi, tiyatrosu ve küçük evleri ile ön plana çıkan Bademler Köyü, diğer köylere hiç benzemiyor. Köylüler kendi aralarında tiyatro teknikleri, felsefe ve edebiyata dair konuları tartışırken, bir yandan da tarla ekip, biçiyor. 2012 yılında ise Türkiye’nin en temiz köyü seçilmiş. İzmir Bornova araç kiralama olanaklarına göz atarak, 49 dakika içerisinde köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Barbaros Köyü


Barbaros Köyü’nün ön plana çıkan noktalarından biri kendi festivaline sahip olması. Tarımın, kültürün ve geleneklerin buluştuğu Barbaros Oyuk (Korkuluk) Festivali’ni düzenleyen köy halkı geçimini tarımdan sağlıyor. Doğa ve sanatında iç içe geçtiği bu köyde sakinlik ve huzurdan başka bir şey bulmak imkansız. 1970li yıllara dayanan turizm geçmişi ile yöre halkı turistlere alışık. Bu dönemde, köye bir turizm firması tarafından getirilen turist gruplarına türk gecesi konsepti düzenleniyormuş. Ayrıca Barbaros köyünün en önemli yerlerinden biri de Lale dağı. Halk baharın gelişi ile birlikle Lale dağını mesire alanı olarak kullanıyor. İzmir Urla araç kiralama olanaklarından faydalanarak, 22 dakika içerisinde köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

 Urla’nın diğer köyleri

  • Balıklıova


İzmir’in en sakin köylerinden biri olan Balıklıova, deniz mahsülleri ve koyları ile meşhur. Köyün adının Balıklıova olmasının ise bir hikayesi var. Köyde yaşayan insanlar bir gün suyun çekildiğini ve suyun çekilen kısmının balıklarla kaplı olduğunu görmüşler. Bu olaydan yola çıkan köy halkı, köye Balıklıova adını vermişler. İzmir’e 70 km uzaklıkta bulunan köye İzmir Alsancak araç kiralama hizmetlerinden faydalanılarak kolay ve konforlu bir ulaşım sağlanabilir.

  • Özbek

Oğuz boyları döneminde kurulan köy, ismini dönemin komutanının adı olan Uzbek’ten almış. Bir dönem Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı köy,  Urla gezi rehberi planınıza mutlaka dahil olmalı. Bu döneme ait köyün ortak kullanım alanlarından olan hamam, çamaşırlık ve taş köprüyü halen görebilirsiniz. Bu köye ait en ünlü yer ise Özbek Keşkek Evi. Burda yörenin yerel yemeklerini tadabilirsiniz.

Urla gezi rehberi için plajlar


Urla’da birçok plaj ve koy seçeneği var. Gelinkaya, Çeşmealtı Mavi PlajMalgaça,  Demircili Koyu Plajı, Altın Köyü Plajı, mavi bayraklı Kum Denizi Plajı özellikle önerdiğimiz plajlar arasında.

Urla’da Ne Yenir?


Urla gezi rehberi listenizi tamamladıktan sonra akla gelen ilk soru Urla’da ne yenir. Urla’ya geldiğinizde mutlaka Beğendik Abi’ye uğrayın, Kabak çiçeği dolması ve Enginar dolması gibi yemeklerin tadını çıkarın. Eğer bağ bozumu döneminde Urla’ya gidiyorsanız, Keçi Cafe’de sadece bu döneme özgü üretilen Şıra’yı deneyebilirsiniz. İskele tarafında restoranlarda deneyeceğiniz balık ürünleri ve eşsiz mezeler var. Vourla Cafe’nin profiterollerini deneyebilirsiniz. Urla katmeri de deneyebilceğiniz lezzetler arasında.

Urla Festivalleri

Urla gezi rehberi için Urla’da katılabileceğiniz festivaller:

  • Uluslararası Urla Enginar Festivali
  • Urla Ot Festivali
  • Uluslararası Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali
  • Nohutalan Kavun Festivali
  • İzmir Gençlik Karnavalı
  • Uçurtma Şenliği
  • Urla Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği
  • Barbaros Oyuk Festivali
Urla’ya nasıl gidilir?

Urla’ya dolmuş, otobüs veya vapur gibi toplu taşıma araçları ile ulaşılabileceği gibi, araç kiralayarak da kolay ve rahat bir ulaşım sağlanabilir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakarak, Urla’ya doğru yola çıkabilirsiniz. Tatil veya gezi planınız sadece Urla ile sınırlı değilse, Çeşme’de nerede denize girilir? Çeşme ve Alaçatı plajları rehberi ve İzmir Karaburun Dalış Noktaları yazılarımızı okuyabilir, İzmir Çeşme araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

Yorum ekle