Yolcu360 Blog
turkiyede-saglik-turizmi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Türkiye’de Sağlık Turizmi: Dünya Türk Hekimlerini Tercih Ediyor

Türkiye’de Sağlık Turizmi: Dünya Türk Hekimlerini Tercih Ediyor

Son yıllarda şu kavramı hemen hepimiz çokça duyar olduk: sağlık turizmi. İnsanların başka bir ülkeye tedavi olmak için gitmelerine sağlık turizmi deniyor. Öyle az sayıda insan da değil. Hatırı sayılır rakamlar söz konusu. Ülkemiz de sağlık turizmi cennetlerinden biri. Evet, Türkiye’ye sadece denize girip güneşlenmeye gelmiyorlar. Saç ektirmeye, estetik ameliyat olmaya, diş yaptırmaya ya da tedavi olmaya da akın akın turist geliyor. Peki, Türkiye’nin sağlık turizminde lider ülkelerinden biri olmasının nedeni ne? İnsanlar ne sebeple başka bir ülkede tedavi olmak ya da ameliyat olmak istiyor? Bu konuya daha yakından bakalım mı?

Türkiye Sağlık Turizmi

Türkiye milatta önceki dönemlerden beri sağlık turizm için tercih edilen bir destinasyon. Eskiden bunun sebebi, kaplıcalar ve hekimlermiş. Yani M.Ö bile Anadolu hekimliği meşhurmuş. Türkiye’de 2000’li yılların başlarında artan özel hastanelerin de etkisiyle sağlık turizmi bir sektör olarak kıpırdanmaya başladı. Yurt dışında sağlık turizmi alanında eğitim almış bazı genç girişimcilerin de etkisiyle hastaneler yeni ve farklı bir modele yönelmeye başladı. Elde edilen gelirin cazibesi sonucunda Bodrum, Kuşadası, Alanya gibi bölgelerde lüks ve büyük hastaneler açılmaya başladı. Daha fazla yatırım yaptıkça da daha fazla sonuç alındı. Yıllara göre Türkiye sağlık turizmi verileri de bunu doğruluyor. 

Sağlık Turizmi Verileri:
  • 2008 yılında 74.093 kişi Türkiye’ye tedavi olmaya gelmiş. 
  • 2009 yılında bu rakam artmış. Toplam kayıtlı sağlık turisti sayısı 91.961 olarak ölçülmüş. 
  • 2010 yılında sağlık turizminin önemi fark edilmiş. Bu alanda çalışmalar yapılmış ve bazı özel hastanelerde Uluslararası Hasta Merkezleri açılmış Yapılan yatırımın ülkeye katkısı büyük olmuş ve 109.678 kişi gelmiş. 
  • 2011 yılında özel hastanelerin çoğunda yabancı hasta birimleri oluşturulmuş. Bu birimlerde çalışmak üzere dil bilen hatta yabancı uyruklu olan danışmanlar çalışmaya başlamış. 2011’de Türkiye’ye gelen hasta sayısı ​​​​​​176.000 olmuş.
  • 261.999 rakamı ise 2012 yılına ait. 
  • 2013 yılında 300 bini geçmiş. 
  • 2015’te 350 bin kişi Türkiye’yi tercih etmiş. 
  • 2016’da 400 bin yabancı hasta Türkiye’de tedavi edilmiş. 
  • 2017’de 500 bini aşan rakamlar 2018’de 600 bine ulaşmış. 
  • 2019’da  662.087 kişi Türkiye’ye sağlık amaçlı ziyarette bulunmuş. Bu süreçte ​​​​kayıtlı olan 1 milyar 65 milyon 105 bin ABD Doları kazanç elde edilmiş. 
  • Pandeminin zirve yaptığı 2020 yılında bile tam 388 bin 150 kişi Türkiye’ye tedavi olmak ya da estetik işlemler yaptırmak için gelmiş. 2020 yılında da ​​2020 yılında 548 milyon 882 bin dolar gelir elde edilmiş. 
  • ​​​​2021 yılında 642.444 kişi gelmiş. 2021’de Türkiye sağlık turizmi geliri 1.048.549.000  ABD doları şeklinde. 
  • 2022 yılının ilk çeyreğinde ise 284.577 kişi gelmiş. Gelmeye de devam ediyor. 

Dikkat çekici bazı önemli bilgiler var. Mesela Türkiye, plastik cerrah sayısı açısından Dünyada 5. sırada yer alıyor. Yani Dünyada en fazla plastik cerrah yetiştiren ülkelerden biriyiz. Türkiye’de tedavi için gelen hastaların büyük çoğunluğu temmuz ayında geliyor. Temmuzda aynı zamanda tatil yapmayı planladıkları anlaşılıyor. Hastaların şehir tercihi ise sanıldığı gibi İstanbul değil. Hastalar, Türkiye’ye geldiklerinde Antalya’da konaklamak istiyor. Bu da gösteriyor ki sağlık ve turizm aynı potada ilerliyor. Diğer yandan ülkemize gelen hastaların büyük bir kısmı Almanya’dan geliyor. Aslında Avrupa genelinde çok sayıda hasta geliyor ama Almanya’dan gelenlerin sayısı dominant. Yıllara bakıldığında Rusya da oldukça önemli. Rusya’yı İran izliyor. 

Sağlık Turizminde İlgi Gören Ülkeler Listesi

Türkiye’nin dışında sağlık turizmi konusunda dikkat çeken ülkeler var. Bunlardan biri Güney Kore. Ayrıca Hindistan, Meksika, Tayland, İsrail, Malezya, Singapur gibi ülkeler de çok tercih ediliyor. 

Dünya Türk Doktorları Tercih Ediyor!

turkiyede-saglik-turizmi-1.jpg

Türkiye saç ekimi, ameliyatlar, göz tedavisi, diş hekimliği alanı, estetik operasyonlar başta olmak üzere pek çok alanda sağlık için tercih edilen bir ülke. Ek olarak sağlık turizminde bu kadar çok tercih edilen bir ülke olmasının nedenlerinden ilki, uygun fiyat sunuyor olması. Belki şöyle düşünebilirsiniz; Dünya’da daha ucuza tedavi olunacak ya da estetik yaptırılacak ülkeler de var olmalı. Evet, var ama JCI akreditasyon şartlarını taşıyıp da bu kadar uygun olan yok. Diğer yandan Türkiye, son yıllarda yabancı hastalar için özel standartları olan bir hizmet anlayışı için yatırım yapıyor. Gelen hasta kendi dilinde konuşarak ona eşlik edecek personelle karşılanıyor. Hatta havalimanından karşılayıp tüm süreç boyunca eşlik etme hizmeti bile var.

Ek olarak gelen hasta için deniz, kum, güneş, tarih, yemek, alışveriş ve eğlence için de gerçek bir cennet sunuyoruz. Üstelik ulaşım konusunda da konforlu bir ülkeyiz. Konaklama seçeneklerimiz çok zengin ve görece Avrupalı turist için çok uygun. Ama tüm bunlardan daha önemli olan şey şu: Türk hekimleri gerçekten çok iyi. Çok sayıda vaka gören Türk hekimleri, dünya genelinde başarılı. Atatürk boşuna dememiş “beni Türk hekimlerine emanet edin” diye…

Türkiye’de Gurur Veren Sağlık Dayanışması yazımız için tıklayın.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? Yolcu360’la hemen kiralayın, yazın araçsız kalmayın!

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle