Yolcu360 Blog
motor-yenileme
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Motor Yenileme Nasıl Yapılır?

Motor Yenileme Nasıl Yapılır?

Aldığımız her eşyanın zamanla eski formunu kaybedeceğini biliriz. Hiçbir şey ilk günkü gibi durmaz. Buna göre araç motorları da kullanıldıkça mutlaka eskiyecektir. Eskiyen motor da artık eski performansını göstermeyecektir. Tam bu noktada eskiyi atıp yenisini taktırmak yerine farklı ve daha avantajlı bir şey olarak motorunuzu yenileyebilirsiniz. Motor yenileme işlemi motorun azalan performansını eski seviyesine geri getirmek için yapılır. Yani motor yenileme adı aracın parçalarının değiştirilmesine verilen genel isimdir diyebiliriz.

motor-yenileme-1.jpg

Motor Yenilemek Ne Demek?

Markası ne olursa olsun tüm araçların motorları zamanla eskiyecek ve deformasyon oluşacaktır. Eskiyen motorlara ya da ufak tefek aksaklığı olan motorlara çare söküp yenisini takmak değildir. Buna çare motor yenileme işlemini uygulamaktır. Motor yenileme işlemi düşünülenin aksine aslında motorun sökülerek yerine yeni bir motor takılması işlemi değildir. Önce evet aracın motoru yerinden bir sökülür ve tamamen dağıtılır. Ardından eskiyen veya arızalanan parçalar çıkarılarak yerine yenileri takılır. Motor yenileme işlemi, motorun çalışması için gerekli olan standartlara uymayan parçaların standarda uygun hale getirilmesidir diyebiliriz kısaca.

Motor yenileme, demek motorun azalan gücünü ve niteliğini eski ve normal seviyesine getirmek için motor parçalarının yeni parçalarla değiştirilmesi işlemidir. Motorun kirlenen yerlerinin temizlenmesi ve bakım onarım işlemlerinin yapılması motor yenileme için esas olaydır. Motoru yenilenen araç  garanti işlemleri tamamlandıktan sonra satın alınabilir, satılabilir, güvenle binilebilir.

Motor Yenileme Nasıl Yapılır?

Araçların sadece tek sistemden oluşmadığını hatta pek çok sistemden oluşup aynı anda çalıştığını biliyoruzdur. Kullandığımız araçları parça mekanizmaları ile birbiriyle bağlantılıdır. Bu birbirine bağlı ve Araçlardaki en karışık sistem ise motorun sahip olduğu sistemdir. Aracın kalbi ya da beyni gibi işleyen araç motorlarında arızalanmalar ortaya çıkabilir. Bunun birçok sebebi vardır elbette. Bu duruma sebep olan etkenler sadece kullanıma bağlı olarak gerçekleşmez. Aracın kullanılma süresi ve aracın yaş durumu da etkili bir durumdur. Motorun tamamen elden çıkmasının engellenmesi için ise motor yenileme işlemleri yapılıyor.

Motor Arızası Nasıl Anlaşılır: Motor Arızası Belirtileri yazımız için tıklayın.

Motor yenileme işlemi çok çeşitli şekillerde yapılabilir. Kapsama alanına sadece motorun kendi kısımları değil turbo aksamı, yakıt emiş sistemleri ve yakıt enjektör sistemleri de dahil ediliyor. Aynı zamanda içten yanmalı motorların tamamı da yenilenebilir.

Aracın motorunun yenilenmesi işlemi yapılırken ilk olarak yenilenen alanlar pistonlar ve silindirler olur. Silindir içinde meydana gelen yanma sırasında herhangi bir sızıntının olursa yanma veya patlama işleminin hızlanmasını sağlayacaktır. Bu kısımda sürekli olarak aşağı yukarı yaptığı hareketleri ile pistonun da zamanla meydana gelen aşınmalara sebep olabileceğini biliriz. Bu nedenle yani  pistonun hareketleriyle meydana gelen aşınmayla aracın motoru yağ yakmaya başlayabilir. 

Öte yandan motorun soğuması için eklenen suyunun dolaştığı kanallarda da korozyon nedeniyle aşınma ve birikmeler yaşanabilir. Aşınma ve birikme olayı araç sağlığı için olumsuz yönde yapılacak en büyük etkilerdendir. Aşınma ve birikme motorun doğru bir biçimde soğutulmasını engelleyecektir. Eğer motor doğru bir şekilde soğutulmazsa araçta katlanılmaz bir hararet meydana gelebilir.

Motor Yenileme İşlemi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motor yenileme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır. Bunlardan biri işlem öncesinde ve sonrasında yenilenen parçaların yüzeylerinin pürüzsüz olmasını sağlamaktır. Eğer değilse pürüzsüzleştirilmelidir. Bu kısım özellikle silindir için önemlidir. Çünkü silindir içinde en ufak bir pürüzün dahi olmaması gerekir. Silindir yüzeylerinin çiziklerden arındırılarak pürüzsüz hale getirilmesi olayına ‘honlama işlemi’ denir.

Ortaya çıkması muhtemel sebeplerden dolayı motor yenileme işlemi sonrasında araç parçaları itina ile temizlenmesi gerekir. Honlama işlemi bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli işlemlelerden biridir. 

Motor Yenileme İşlemi Risk Taşır mı?

Motor yenileme işlemi yapılırken oldukça dikkatli avranmak gerekir. Yani özen göstererek yapılan işlemlerden iyi sonuç alınabilir. Çünkü milimetrenin 1000’de 1’i hassasiyetle çalışılması gereken bir şeyden bahsediyoruz. Bu yüzden motor yenileme işlemini alanında uzman olmayanlara hiç bırakmayın deriz. Bu işlem kesinlikle daha önce yapmış, işin ehli kimseler tarafından yapılmalıdır.

 Aksi halde motorun tekrar yenilenmesi demektir ki bu da başlı başına araç sahibine tekrar masraf çıkaracaktır. Masrafın yanı sıra motor yenileme işlemini hassas biçimde yapamayacak olmayan yerlerde motor yenileme işlemi yaptırmak da risklidir. Ayrıca motor yenileme işleminden sonra motor ilk günkü haline dönmüş gibi olur ve motor ömrü uzar.

Motor Yenileme Motor Performansını Artırır mı?

Motor yenileme işlemleri ardından motorun mevcut parçaları değiştirilip yerine yeni ve hızlı çalışan parçalar eklenecektir. Dolayısıyla  motorun eskimiş veya arızalanmış parçaları değiştirildiğinden dolayı motorun performansı da artacaktır.

Fakat bundan şu sonucu çıkarmamak gerekiyor. Yani motor parçaları yenilendi yenilenen parçalarla beraber çok daha hızlı bir araca sahip olacağım gibi fikirlere kapılmamak gerekiyor. Çünkü bu süreç motorun kapasitesi değişmiyor yalnızca parçaları değişiyor. Dolayısıyla araç sadece ilk günkü performansına tekrar dönmüş olacaktır. Motorun kullanımına bağlı olarak motor performansı düşeceğinden dolayı, motor yenileme sonrasında ilk günkü performansına dönen motorun sanki performansı artmış gibi hissedilmesi normaldir.

Motor Yenileme Ne Zaman Yapılır?

Motor yenilemenin de belirli bir vakti veya saati yoktur. Her aracın kullanım koşulları ve aracı kullanan kişinin alışkanlıkları farklı olduğundan dolayı, motorun yenilenmesine ancak işin uzmanları karar vermelidir.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle