Yolcu360 Blog
Elektrikli-BMWi-X3
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Türkiye Elektrikli Otomobil Konusunda İşin Neresinde?

Türkiye Elektrikli Otomobil Konusunda İşin Neresinde?

Türkiye’de elektrikli arabalar konusunda durumumuz nedir? Son on yıldır otomobil dünyası; elektrikli arabalar, elektrikli otomobiller, otonom sürüş, kendi kendine giden arabalar, hybrit motor diye diye şişti…Ülkemizde bu elektrikli araba meselesi, daha çok yeni bir şey gibi algılanıyor. Elektrikli arabalar denilince “geleceğe dönüş” filmleri falan anımsanıyor…Oysa, millet üretti, sattı, biniyor efendim.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde an itibariyle dizel motor yasak. Onların vatandaşının soluduğu hava pek önemli. Bazı Avrupa ülkeleri de 2025’e işaret ederek “benzinli yasağı da geliyor” dedi bile. Bu, ne demek? Bu, Avrupa’da sadece hybrit, elektrikli araba olacak demek. Peki, üretilen onlarca dizel ve benzinli araba ne olacak? İşin bir de yıllar sürecek decinimiyle ikinci el araba konusu var. Bunlar, soluduğum hava çok da önemli değil diyen ülkelerin vatandaşlarına satılacak. Haa, haksızlık etmeyelim işin de bir de şöyle bir tarafı var:

Mazda gibi bazı otomotiv devleri der ki: hybrit, elektrikli, bunlar hikaye. Hiç bir zaman içten yanmalı motorun performansını su-na-maz. Bu yüzden biz benzinli hatta dizel üretimine devam edeceğiz. Ama öyle düm düz değil. Dizel motor ve benzinli motor, nasıl olur da çok az yakar ve çevreyi bi damla kirletir diye düşüne düşüne kafayı kırıp çok acayip Ar-Ge yatırımları yapacağız. Mazda, daha geçen sene açıkladı: “gelecek içten yanmalı motor’da” diye. Bu da bir bakış açısı tabi…

Peki, Türkiye bu işin neresinde? Konu dağılmasın diye madde madde anlatalım. Sizden de bolca yorum alalım. Ne düşündüğünüzü yazın mutlaka…

  • Türkiye’de elektrikli veya hibrit araba kullananların oranı %5.
  • Yapılan bağımsız anketler, Türk kullanıcının 4 yıl içinde %56 oranında elektrikli araba tercih edeceğini söylüyor.
  • Milli otomobil projesindeki aracın 3 farklı versiyonu olacağı duyurulmuştu. Bu üç versiyonda da elektrikli motor olacak.
  • 2018’in son çeyreğinde elektrikli arabalara MTV geldi. Bu da almaya niyetli az sayıdaki meraklının da elini çekmesine neden oldu.
  • Eskiden egzoz muayenesi olmayan araçlar ağır kusurlu kabul ediliyordu. Ancak 2018’in sonunda açıklanan yeni yasa ile egzoz muayenesi olmayan araçlar artık hafif kusurlu kabul edilecek.

Elektrikli Arabalar

Eğer hayalinizde elektrikli araba sahibi olmak varsa. Bir elektrikli araba almayı düşünüyor ama nasıl bir deneyim olduğu konusunda endişe duyuyorsanız size ayrıca bir haberimiz de var:

20-21 Nisan tarihleri arasında Kemerburgaz’da olun. Elektric&Hybrid Cars Dergisi bir organizasyon yapıyor. Elektrikli ve Hibrid Sürüş Haftası düzenliyor. Detaylı bilgi için bilgi@ehcars.net

 

Yorum ekle