Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Transilvanya Seyahati Hakkında Her Şey: Transilvanya’da Gezilecek Yerler

Transilvanya Seyahati Hakkında Her Şey: Transilvanya’da Gezilecek Yerler

Yılın hemen her mevsiminde gittiğinizde harika anılar biriktirebileceğiniz  ve mutlaka görülmesi gereken en fantastik yerlerden biri Transilvanya. Asıl adı Macarca “Erdel” olan ve bugünkü bilinen haliyle Transilvanya olan bu bölge Romanya’nın kuzeybatısında yer alıyor. Güneyinde ise, Transilvanya Alpleri olarak da anılan Karpat Dağları var. Transilvanya’nın tarihi 1500’lü yıllara kadar uzanıyor. Günümüzde ise, çok sayıda tur düzenlenen ve büyük oranda turist almasının sebeplerinin başında tarihi dokusunu koruması ve en bilindik vampir efsanelerine ev sahipliği yapması denilebilir. Bu nedenle vampir ülkesi olarak da biliniyor. Transilvanya’nın en bilinen efsaneleri arasında ise, meşhur Dracula hikayesi yer alıyor. Efsaneler, hikayeler, şatolar, tarihi ve bozulmamış yapısı ile yoğun ilgi gören Transilvanya ve Transilvanya seyahati hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Vampirler Şehri Transilvanya

transilvanya-hakkinda-her-sey-5

Transilvanya kelime anlamı olarak bakıldığında, “Ormanlar Ardındaki Topraklar” anlamına geliyor. Bölgeyi ürkütücü olan hikaye ve efsaneleri ile biliyoruz ancak aslında yemyeşil bir doğaya sahip oldukça büyük bir şehir. Genel olarak baktığımızda, Transilvanya’nın uzun yıllar boyunca Macarlar başta olmak üzere Saksonlar (Almanlar) ve Rumenler gibi farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Bu nedenle şehirde birçok kilise, şato ve kale gibi yapılara rastlamak mümkün. Bunlar dışında Transilvanya denilince akla ilk gelen bilginin vampirler olduğu bir gerçek. Bu efsaneler ile özdeşleşen bölgede anlatılan çeşitli hikayeler, efsaneler, filmler, kitaplar  ve batıl inançlar ile birlikte karanlık, dolunay önünden geçen bulutlar, yarasalar ve kurtlar olduğu düşünülüyor. Peki bu efsanelerin ilk çıkış noktası nedir? Aslında hemen hemen dünyaca bilinen ve Bram Stoker tarafından kaleme alınan Dracula kitabından geliyor denilebilir. 

Kısaca özetlemek gerekirse; 1400’lü yıllarda gerçekten vampir olduğu düşünülen Vlad Tepeş isminde bir prens yaşıyor. Özellikle Türkler tarafından bu kişi, Osmanlı askerlerini kazığa oturtarak türlü işkenceler yapması ile ve bu yönüyle de Kazıklı Voyvoda olarak biliniyor. Bu askerleri oturttuğu kazıkların altında birer fıçı koyarak biriken kanları içtiğine inanıldığı için vampir olduğu düşünülmüş. Tepeş’in babasının adı ise Vlad Dracula. Dracula anlam itibariyle, ejderin ya da şeytanın soyu demek. Söylentiler ve inanışla bağdaştırılan isim ile Tepeş, Vlad Dracula olarak anılı rve Dracula ismi de buradan gelir. Son olarak, Bram Stoker kitabını ilk etapta “Kont Wampyr” olarak yazmayı tasarlıyor. Sonrasında araştırmaları ve bölgeyi incelemesi sonucunda Transilvanya’da yaşayan bir karakter olan “Kont Dracula” olarak değiştiriyor. Ünü günümüze dek ulaşan Dracula ve bununla birlikte vampirler şehri Transilvanya hala turistlerin en uğrak yeri olmaya devam ediyor.

Transilvanya Nerede?

transilvanya-hakkinda-her-sey-3Transilvanya, başkenti Bükreş olan Romanya sınırları içerisinde yer alıyor. Rumenlerin isimlendirmesiyle Ardeal (Transilvanya), Romanya’nın kuzeybatısının tamamını kaplıyor. Bölgeye Bükreş’ten yaklaşık 2,5 saatlik bir araba yolculuğu sonrasında ulaşılabiliyor. Bu bölgenin merkezinde ise, Braşov kenti var. Aynı zamanda Transilvanya bölgesindeki diğer şehirler de; Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia ve Bistrița. Transilvanya seyahati ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de, Transilvanya vize istiyor mu sorusu oluyor. Bu soruya “evet” olarak yanıt verebiliriz.

Transilvanya’ya Nasıl Gidilir?

Transilvanya efsaneleri ile ünlü olan bir bölge ve bu yönüyle oldukça turist popülasyonu etkisini gösteriyoruz. Burayı, kendiniz de gezebilirsiniz ancak çeşitli sürelerde tur düzenleyen tur şirketleri de mevcut. Bunlardan bazılarını; Transylvania Live, Ciao Romania, Drac Tours, Balkan Trails, Romania Tour Store, Jollytur ve Tatil Sepeti olarak sayabiliriz. Bu turlar sayesinde, hem bölge ve Transilvanya efsaneleri hakkında birçok bilgi edinebilir hem de farklı aktivitelere katılabilirsiniz. Romanya gezinizi, belli dönemlerde yapılan oldukça eğlenceli ve renkli olan Transilvanya festivallerine denk getirerek farklı bir deneyim edinebilirsiniz. 

Transilvanya Turları

transilvanya-hakkinda-her-sey-2

Programınıza uygun olarak 2-3 günlük, 4-5 günlük ya da 7 – 10 güne kadar planlayabileceğiniz Transilvanya turları mevcut. Tarihi yapısı bozulmayan bölge, çoğunlukla toprak yollardan oluştuğu için ulaşım en kolay tur şirketleriyle sağlanıyor. Eğer kendi imkanlarınızla gezi düzenliyorsanız da bisiklet ya da araç kiralanması öneriliyor. Dracula turları olarak da bilinen bu turlar ile; akşamları kamp ateşi eşliğinde vampir hikayeleri dinleme, vampir öldürme, kan renginde yapılan likör tadımları ve vampir menüleri bulunan restoranlarda yemek gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Tren ile Transilvanya turu gün olarak daha uzun sürede tamamlanıyor. Bu nedenle otobüs ya da uçaklı Transilvanya turu daha çok tercih ediliyor denilebilir.

Transilvanya’da Yapılacaklar Listesi

Orta çağ döneminden kalan şatolar, kiliseler, sık ormanlar, rengarenk boyanan evler ve yemyeşil doğası ile Transilvanya, ziyaretçilerine efsanelerden daha fazlasını vadediyor. Transilvanya gezisi ile daha önce hiç deneyimlemediğiniz anlar ve bölgenin ürkütücü olduğu kadar merak uyandıran, aynı zamanda gerçek mi efsane mi olduğu bilinmeyen dünyasına girme imkanı buluyorsunuz. Romanya seyahati planlayanlar için, Transilvanya’da gezilecek yerler listesine göz atalım;

  • Küçük Paris olarak da adlandırılan, Romanya’nın başkenti Bükreş
  • Kazıklı Voyvoda’nın yaşadığı, Bran Şatosu
  • Tam bir Ortaçağ şehri olan Braşov
  • Sinaia’da bulunan Peleş Şatosu ve Peleş Kalesi
  • Bulgaristan’ın Tuna şehri olan Rusçuk
  • Osmanlı askerleri ve Rus ordusu arasında geçen 4 savaş gören Shipka Geçidi
  • Romanya Büyük Kütüphanesi
  • Zafer Takı
  • Kraliyet Sarayı
  • Bükreş Cumhuriyet Meydanı
  • Raşnov Kalesi 
  • Pelişör Şatosu
  • Peleş Sarayı 

Transilvanya’ya Ne Zaman Gitmeli?

transilvanya-hakkinda-her-sey

Transilvanya’ya dört mevsim seyahat etmek mümkün. Tabii ki mevsime göre en rahat gezebileceğiniz aylar nisan ve ağustos ayları diyebiliriz. Ancak kayak severler için aralıktan mart ayına kadar Karpat dağlarında kış turizminin de tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Cadılar Bayramı’na denk gelirseniz de kostümlü partilere katılabilirsiniz.

Ünlü Transilvanya Festivalleri

Transilvanya vampir efsaneleri ile olduğu kadar festivalleri ile de oldukça ünlü. Gezinizi planlarken bu festival zamanlarını da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Özellikle sanat alanında yapılan müzik, film, dans ve tiyatro ağırlıklı ünlü Transilvanya festivallerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Transilvania International Film Festival

Haziran ayının ilk haftası düzenlenen Romanya’nın en büyük film festivali.

  • Humor Film Festival

Her sene Şubat ayında gerçekleşiyor. Uluslararası bir komedi filmi festivali.

  • Golden Stag Festival

Her yıl Mart ya da Mayıs ayında gerçekleşiyor. Braşov’da gerçekleşen bu festivalde uluslararası müzik grupları sahne alır.

  • Untold Festival

Her yıl Ağustos ayının ilk haftası gerçekleşiyor ve Romanya’nın en büyük müzik festivali olarak gerçekleşiyor.

  • Electric Castle Festival

Her sene temmuz ayında gerçekleşiyor. Yine bu festivalde de uluslararası müzik grupları sahne alıyor.

  • Artmania Festival

Her sene temmuz ayının son haftası gerçekleşiyor ve tüm müzik türlerine ayrı programlara yer veriliyor.

  • Sighişoara Medieval Festival

Her yıl temmuz ayının son haftası yapılan ve halk tarafından coşkuyla ile kutlanan bu festivalde; yöresel yemekler, kıyafetler ve dansları görebilirsiniz.

  • Sibiu International Theatre Festival

Haziran ayının son haftalarında uluslararası düzeyde ünlü tiyatro oyunları sahne alıyor.

Efsaneler şehri olan Transilvanya’yı; sadece hikayeleriyle değil sanat ağırlıklı festivalleri, muhteşem doğası, köklü tarihi yapısı ve ünlü şatolarıyla bir bütün olarak tanımak için sizler de ziyaret edebilirsiniz. Bu seyahat için kiralık araç seçeneklerine de yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz. 

 

Yorum ekle