Yolcu360 Blog
Tokat'ta Ne Yenir?

Tokat’ta  Ne Yenir?

Tokat’ta ne yenir? Tokat gezisinde tadabileceğiniz yerel lezzetler neler? Tokat’ın nesi meşhur? Tokat’ta aile – akraba ziyareti için, tatil için ya da iş için gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken yerel lezzetleri bulduk. Peki, Tokat’ta ne yenir?

Tokat’ta  Ne Yenir?

Hititlerden bu yana şehir olma özelliğine sahip Tokat’ın kültürel yapısı, yaşantısı ve yemekleri  de çeşitliliğin bir sonucu olarak gelişmiş. Adını sanını duymadığınız ama tadına baktığınızda da kendinizden geçeceğiniz pek çok lezzet Tokat mutfağında bulunuyor. Tokat yemekleri listesi şöyle:

Tokat Yemekleri

İlk gördüğünüzde mutlaka garip bir tepki verdiğiniz ama yediğinizde ise fikrinizi tamamen değiştiren Cevizli Bat, Tokat’ın en meşhur yemeklerinin başında geliyor. Batı, kısırın sulu hali olarak düşünebilirsiniz. Islatılan bulgurun, bakla, salça ve bol su ile harmanlanmasından oluşuyor. Kaşık kaşık yiyebileceğiniz gibi avucunuza açtığınız asma yaprağının içine doldurarak da deneyebilirsiniz.

Bakla dolması da Tokat’ın bir diğer önemli yemeği. Tencerenin dibine dizilen kemikli etler ve asma yaprağına sarılmış baklalı içten oluşan, hem tuhaf görünen hem de lezzetinden sual olunmaz bir yemektir Bakla dolması.

Tokat’ın kendine has bir ekmeği olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Ziyaretiniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken lezzetlerden biri olan Tokat Pağacı, içine bol ceviz eklenmiş sert bir hamur ile yapılıyor. Fırında pişen bu ekmek, bildiğimiz ekmeğe oranla daha sert. Ama kahvaltıların da vazgeçilmezi. Özellikle de üzerine tereyağı ve bal sürerek yemenizi tavsiye ediyoruz.

Ülkemizin pek çok yöresel mutfağında yer almakla birlikte Tokat’ta daha farklı bir öneme sahip olan Keşkek de Tokat gezisi sırasında tadılması gereken yemeklerden.  Kültürel açıdan öyle bir yere gelmiş ki, özel günlerde ve kutlamalarda Tokat valilerinin Ali Paşa Hamamı’nda keşkek dağıtması adetten sayılıyor. Dana etinin bulgurla ile birlikte hafifi ateşte kaynatılmasından doğan ve fırında olgunlaşan Tokat keşkeğini her gezginin mutlaka denemesi gerekiyor.

Tokat'ta Ne Yenir?

Ortası domates sosuyla doldurulmuş, kenarlarına sırayla patlıcan, yeşil biber ve kemikli et parçaları ya da köfte dizilmiş bir kebap hayal edin. Adını da biz söyleyelim; Tokat Kebabı.  Yöreye geldiğinizde yemeden geçmemeniz gereken bu kebap Sivas kebabı ile olan benzerliğinden dolayı tartışma konusu olmakla birlikte Tokat’a has bir lezzet barındırıyor.

Tokat'ta Ne Yenir?

Dedik ya Hititlerden günümüze kadar yaşam merkezi olmuş bir yer diye. Bu süreç içerisinde epeyce farklı ve öne çıkan hatta hemen herkesin bildiği lezzetler de ortaya çıkıyor Tokat’ta. Tokat çemeni ve Zile pekmezi de bu lezzetlerin başında geliyor. Pekmez deyince koyu kahverengi ya da bordo beklersiniz ya, Zile pekmezi sanki inat yaparmışçasına beyaz renktedir. Köpüklü görünümü ve bolca barındırdığı vitaminlerle yalnızca ülkemizde değil dünyanın 30 farklı ülkesinde de bilinen bir lezzet Zile pekmezi. Eh oraya kadar gitmişken tadına bakmadan geçmezsiniz artık.

Tokat’ın Nesi Meşhur?

Tokat gezisini konforlu ve keyifli kılmak için araca ihtiyacınız olabilir. Tokat araç kiralama seçenekleri ile şehri ve ilçe ya da köylerini keyifle gezebilirsiniz. Tokat gezisinde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Niksar Kalesi. Taşhan çarşısı, Tokat Ulu Cami, Pazar Kervansarayı, Hıdırlık köprüsü ve saat kulesi de Tokat’ın öne çıkan ve mutlaka görülmesi gereken yerlerinden.

 

Yorum ekle