Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Tiran | Tiran Gezilecek Yerler | Arnavutluk Gezi Rehberi

Tiran | Tiran Gezilecek Yerler | Arnavutluk Gezi Rehberi

Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar’da bulunan bir ülke. Aslında Balkan turu diyince aklımıza hemen Bosna-Hersek gelse de Arnavutluk’da bir o kadar gezilmesi gereken bir yer. Ülke; Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan ile komşu. Bu arada hemen belirtelim ki Arnavutluk, Adriyatik Denizi ve İyonya Denizi’ne kıyısı olan bir ülke. Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri olan Tiran, Görkemli Dajti Dağı’nın eteklerinde bulunmakta. Ve kesinlikle Balkanlar gezilecek yerler listenizde bulunmalı.

Tiran / Arnavutluk

Arnavutluk’un en büyük yerleşim yeri ve aynı zamanda da başkenti olan Tiran, Balkanlar’da yer alan tipik Osmanlı kentlerinden birisi. Dajti Dağı’nın çevrelediği bu bölgede paleolitik çağdan beri yerleşim izlerine rastlansa da bölgenin şehirleşmesi Osmanlı Devleti’nin Tiran ve çevresini ele geçirmesi ile birlikte gerçekleşmiş. O yüzden de kentte adım attığınız hemen her noktada Osmanlı’dan bir iz görmek oldukça doğal.

Bu yüzden Tiran gezilecek yerleri, uygun fiyatlı olması ve sıcakkanlı insanları ile vizesiz Balkan turu yapmak isteyen seyahat severlerin rotalarında mutlaka bulunuyor. Osmanlı döneminden kalma eserler ile dikkat çeken şehirin bir diğer yüzünü, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kente yerleşen sovyet mimarisi oluşturuyor.

Her ne kadar internette Tiran’da gezilecek pek bir yer olmadığı, gitmeye değmeyeceği ile ilgili yorumlar karşınıza çıksa da ben bunlara pek aldırmamanızı tavsiye ederim. Çünkü Tiran’da gezilecek görülecek pek çok yer var ve bunların hepsini maksimum 2 gün gibi kısa bir sürede gezebilirsiniz. Yani sizin anlayacağınız burası tam anlamıyla gezgin dostu bir destinasyon.

Tiran Gezilecek Yerler

  • İskender Bey Meydanı

Tiran’da gezilecek yerler listesinin ilk durağı, aynı zamanda şehrin kalbi olarak da nitelendirebileceğimiz İskender Bey Meydanı. Zaten bir Balkan başkentine gidip İskender Bey Meydanı veya heykeli görmek olmazsa olmazlardan. Çünkü tarihte kendine yer edinmiş bu önemli şahsiyet, Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk tarafından bir türlü paylaşılamayan bir figür haline gelmiş.

Neyse efendim. Tarihin derinliklerine fazla dalmadan esas konumuza geri dönelim. İskender Bey Meydanı, şehrin en popüler noktası olmasının yanında çevresinde Tiran’da gezebileceğiniz diğer birçok noktaya da ev sahipliği yapıyor. Dikkatleri hemen üzerine çeken devasa binası ile Ulusal Tarih Müzesi, Osmanlı’dan kalma en önemli eserlerden biri olan Edhem Bey Cami, saat kulesi ve belediye binası, opera binası bunlardan yalnızca bir kaçı.

Bunlarla birlikte İskender Bey Meydanı, Balkanlar’da görebileceğiniz en geniş ve ferah meydanlardan biri. O yüzden Tiran’da gezilecek yerler listenizde bulunmasını mutlaka tavsiye ederim.

  • Dajti Dağı

Tiran gezisi sırasında mutlaka deneyimlemeniz gerektiğini düşündüğüm aktivitelerden biri Dajti Dağı’na teleferik ile tırmanış ve şehri onlarca metre yükseklikten izleme. 15-20 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaştığınız Dajti Dağı’nda manzara izlemek dışında yapabileceğiniz diğer aktiviteler de mevcut.

Bunlardan ilki dağın zirvesine doğru yapabileceğini hiking. Kendimi fazla yoramam ben derseniz, ata veya ATV’ye binerek kısa bir gezinti yapmak da alternatiflerden biri. Rahat rahat manzara izlemek isterseniz de kendi ekseni etrafında yavaş bir hızda dönen ve çevreyi 360 derece izlemenizi sağlayan kafeyi denemenizi tavsiye ederim.

Uzun lafın kısası Dajti Dağı’na teleferik ile güzel bir yolculuk yapmayı Tiran’da gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin derim. Çünkü bir seyahat sırasında tarihi binalar görmenin yanında gittiğiniz yerin doğal güzelliklerini hissetmek seyahatinizi anlamlı kılmanın en önemli ön şartlarından biri bana göre.

  • Ethem Bey Cami ve Saat Kulesi

Arnavutluk tarihinin önemli isimlerinden biri olan Ethem Bey tarafından 19. yüzyılın başlarında inşa ettirilen Ethem Bey Cami, komünizm döneminde kentte yıkılan birçok cami arasından ayakta kalan tek yapı olmuş. Bunu tarihi önemi sayesinde başaran bu cami daha sonraları müze olarak hizmet vermeye başlamış.

1990 yılından sonra Sovyetler Birliği’nin dağılması ile birlikte demokrasiye geçiş yapan Arnavutluk’ta değişen sadece sistem olmamış elbette. Ethem Bey Cami de bu durumdan payına düşeni almış ve yeniden ibadete açılmış. Tiran’da yaşayan müslümanların ibadet noktalarından biri olan bu cami aynı zamanda İskender Bey Meydanı’nda yer alan en önemli eserlerden.

Ethem Bey Cami’nin hemen yanı başında yer alan Saat Kulesi de Tiran’da bulunan önemli tarihi eserlerden bir diğeri. 1821 yılında Ethem Bey tarafından caminin hemen yanı başına yaptırılan 35 metre yüksekliğindeki bu saat kulesi, şehirdeki en estetik yapılardan biri. Çevredeki en yüksek yapılardan biri olan kuleye gün içerisinde belli saat aralıklarında ücreti karşılığında çıkış izni veriliyor. Denemenizi ve meydanı bir de kuş bakışı izlemenizi tavsiye ederim.

Vizesiz Ülkeler: Arnavutluk Vize

Arnavutluk Devleti’ne seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi vatandaşlar, Arnavutluk Devleti’ne giriş tarihlerinden itibaren 90 günü aşmamak kaydı ile Tiran gezilecek yerleri keşfetmek için Arnavutluk Konsolosluğu’na vize için başvurusu yapmayabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Arnavutluk arasında her iki ülkenin Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu, Hususi Pasaport ve Diplomatik Pasaport sahibi vatandaşlarının diğer ülkeye yapacağı 90 gün ile sınırlı seyahatleri için konsolosluklara vize başvurusu yapma zorunluluğunu ortadan kaldıran “Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma” 2010 yılından beri yürürlükte.

Arnavutluk Ulaşım

Tiran gezilecek yerler için ulaşım sağlayacak olan kişiler, uçuş için Tiran Uluslararası Havalimanı‘nı tercih etmeliler. Bu havalimanı Arnavutluk Devleti’nin tek uluslararası havalimanı olma özelliğine sahip.

Tiran gezilecek yerler dönüşünde İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Tiran turu sonrasında Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Tiran gezilecek yerler listesini tamamlayıp Tiran’dan İzmir’e dönecek olan gezginler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

 

Yorum ekle