Yolcu360 Blog
tinos-adasi (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Tinos Adası Turu: Yunan Adaları Rehberi 

Tinos Adası Turu: Yunan Adaları Rehberi 

Yaz geldi, tatilimi nerede yapsam diyenler araştırmalara başladı. Pek çok kişi ülkemizde tatil yapmayı tercih etse de, Türkiye’ye yakın gözde tatil mekanları da tercih ediliyor. Onlarda biri de Yunanistan sınırları içinde yer alan Tinos Adası… Yunan Adaları turu yapmak isteyenler için saklı bir cenneti daha güz yüzüne çıkarıyoruz. Bu adayı, Yunan ana karasına yakın olan da kutsal ada olarak duymuş olabilirsiniz. Pire Limanı ve diğer adalardan, buraya hızlı tekneler ve feribot ile üç saatte ulaşmak mümkün. Şimdi gelin Yunan Adaları rehberimizde yer alan Tinos Adası’nın dair her şeyi tüm detayları ile inceleyelim…  

En güzel Yunan Adaları yazımız için tıklayın.

Tinos Adası Özellikleri 

Tinos Adası Ortodoks bir toprakta bulunan Roma Katolik ibadetinin merkezi. Bunun nedeni ise adanın, 1027 yılından, 1714 yılına kadar Venedik iktidarı altında kalmasıdır. Diğer bir nedeni ise Katolik Yunan cemaati arasında tanınmasını sağlayan ilahi bir mucizeye sahne olmasıdır. Adada, Katolik ve Ortodokslar bir arada yaşıyorlar. 

Tinos Adası ile ilgili anlatıya göre; 1823 yılında Kekhrovouni Rahibe Manastırında yaşayan Pelagia adlı rahibe, rüyasında Meryem Ananın kutsal bir ikonunun yakındaki bir arazide bulunacağını görür. Rahibenin rüyası sonrası bölgede yapılan kazılarda, Cebrail’in Meryem’e müjdesini betimleyen ikon; 850 yıl sonra (30 Ocak 1833 tarihinde) gün ışığına çıkarılır. “Megalokhari” yani ‘büyük sevinç’ adıyla anılan ikonun hastalıkları iyileştirdiğine inanılıyor. İkon bulunmadan önce de burada bir pınar keşfedildiği ve bu pınarın suyundan içenlerin iyileştiği de diğer bir rivayettir.  

tinos-adasi-2.jpg

Adanın diğer özelliklerinden biri de ziyaretçi sayısının az olması ve karakteristik Yunan Adası dokusunu hala korumasıdır.  

İkon, adanın da merkezi olan ‘Tinos Kasabası’ndan 1 kilometre uzaklıktaki ‘Panagia Evengelistria’ (Meryem’e müjde) kilisesinde. 

Kilisede duaları kabul olmuş hacıların sundukları değerli hediyeler yer alıyor. İkon ise altın ve mücevherlerle kaplanmış durumda.  

Kasabanın iki önemli festivale ev sahipliği yaptığını belirtmek de yarar var. Bunlar, 15 Ağustos’taki “Meryem’in göğe çıkışı” yortusu ve 25 Mart’taki “Meryem’e müjde” yortusudur. Bu tarihlerde adaya seyahat etmek isteyenler, mutlaka önceden rezervasyon yaptırmalıdır. Çünkü aşırı kalabalık oluyor.  

Ada 194 kilometre karelik bir yüz ölçüme sahiptir ve yerleşik nüfusu 8574 kişidir. Ada, Panagia Evangelistria kilisesi, yel değirmeni, 1000 kadar sanatsal güvercinlik ve Venedik surları ile ünlüdür.  

Tinos Adası Gezilecek Yerler 

Tinos turuna adanın güzellikleri ile devam ediyoruz. Yunanistan gezisi düşünenlerin listeye alacakları bu harika ada, pek çok doğal ve yapay güzelliği bir arada bulunduruyor. Adadaki yüzlerce teras, yamaçları kaplayarak güzel bir doku yaratılmış. Yürüyüşçülerin ve bisikletçilerin rağbet ettiği keçiyollarında, uzun süre yürüyebilirsiniz. Venedikliler tarafından inşa edilen ‘Güvercinlikler’in yüzlercesi adanın dört bir yanında. Diğer adalarda, bu güvercin kuleleri tamamen yok olmuş durumda. Tinos’un güvercinlikleri, içlerinde yaşayan birkaç kuşla, hala varlığını sürdürüyor. Sevimli güvercinliklerden, Tinos kasabasının 8 kilometre kuzeyinde bulunan ‘Tarabados’ köyünde çok sayıda var. Bu Güverciklerin ismi ise Peristeriona’dır.  

Tinos Kasabası  


tinos-adasi-3.jpgYunan Adaları turuna Tinos Kasabası gezisi ile devam ediyoruz. Tinos Town (Chora) Tinos Adası’nın başkentidir ve ana limanı buradadır. Limandan Evangelismos kilisesine giden iki yol var. Bu yolların yeni olanına, Megaloharis Avenue denir. Arkeoloji Müzesi bu yol üzerinde. Burada gemi ve ev eşyaları, mezar stelleri gibi zengin koleksiyonlar sergileniyor. Ayrıca MÖ. dönemlere ait, geometrik desenli vazolar ve amforalar da mevcut. Poseidon sunağının friz kısmı da müzenin avlusunda sergileniyor. 

Eski tarihlerde adan cadde olan Evangelistrias Street taş döşeli ve etkileyici oymaları göz dolduruyor. Burası çok sayıda sanat galerisinin ve yerel ressamların eserlerini sergilediği yerdir.  

Tinos kasabasında yol üzerindeki 18. yüzyıldan kalma mermer bir çeşme de dikkat çeken diğer bir eserdir. Hacıların kullandığı bu yol, renkli ürünler, hediyelik eşyalar ve hayal edilebilecek her şeyin satıldığı dükkanlarla dolu.  

Kasaba, beyaz apartmanlar ve üç ya da dört katlı geleneksel eski evlerle dolu. Dar sokaklar ve çiçekli avlular da görülmeye değer diğer güzelliklerden.  

Tinos Adası Dyo Khorio Köyü 

Tinos Adası’nda yer alan Dyo Khorio, burada bulunan en güzel yerleşim yerlerinden biri. Exobourgo Dağı eteklerindeki köyün, muhteşem bir deniz manzarası da var. Eski beyaz taş evler, taş dar sokaklar, parlak renkli çiçekler bütün köyü süslüyor. Çiftçilerin evleri için su temin ettikleri tatlı su pınarları halen kullanılıyor ve köylüler çamaşırlarını bile burada yıkıyor.  

Tinos Adası Pyrgos Köyü 

Tinos Adası’ndaki diğer bir güzel yerleşim yeri de Pyrgos köyüdür.  Bu köy, yeşil bir sitenin ortasında inşa edilmiştir. Mermer ve ahşap çalışmaları olan dükkanlarla dolu bu köyde, güzel sanatlar oyma mermer heykel okulu da mevcut. Pek çok ünlü heykeltıraşın doğum yerinin de burası olduğunu hatırlatalım.  

Pyrgos köyü, Ege’deki en güzel yerleşim yerlerinden biridir. Burada birkaç sanatçının atölyesi, dar sokaklara bakıyor. Mermerler, dar sokaklar, evler ve kiliselerin dekorasyonu için bolca kullanılmıştır.  

Tinos Adası Panormos Limanı 

Tinos Adası’nki Panormos limanı Pyrgos’tan 3 kilometre aşağıdadır. Lezzetli taze balıklar yiyebileceğiniz birçok tavernanın bulunduğu limanda, balıkçı limanı ‘Panormos’ var. 

Yunan adaları gezisi yapmadan önce, fiyat araştırması yapmakta ve önceden rezervasyon yapmakta fayda var. Şimdiden iyi tatiller…

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle