Yolcu360 Blog

Tiflis Gezi Rehberi

Gürcistan Tiflis gezilecek yerler ile adım başı büyüleneceğiniz bir rota. Tatil planları içinde Tiflis turlarını mutlaka değerlendirerek Tiflis gezilecek yerleri ve Tiflis gece hayatını keşfetmelisiniz. Tiflis Gürcistan’ın başkenti olmakla birlikte Tbilisi olarak da anılıyor.

Gürcistan Tiflis Hakkında

Bu hafta tatil planlarımızı yanı başımızda olan farklı bir ülkenin başkentine yapıyoruz. Renklerin kültürlerin iç içe geçtiği sizi derinden etkileyecek bir şehirdir; Tiflis. Yani başı komşumuz olan Gürcistan’ın başkenti Tiflis köklü bir tarihe sahiptir. Bunun sebepleri arasında elbette İpekyolu üzerinde bulunmasının da etkisi vardır. Tarihine baktığımız zaman 4. Yüzyılda kurulduğunu görüyoruz. Şehrin ismi ise “sıcak yer” anlamına geliyor. Adına aldanıp hava sıcaklığından bahsettiğimizi düşünmeyin tabi ki.


Tiflis Gezilecek Görülecek Yerler

Gürcistan Tiflis tarihi, mimarisi ve birbirinden değerli alanları ile eşsiz gezi noktaları sunuyor. Ülkemizden 4 şehire de komşuluk eden Tiflis vizesiz gidilecek yerler arasında olması ile de cezbedici. Hatta pasaportunuz olmadan bile Tiflis’e gidebilir ve küçük Tiflis tatili yapabilirsiniz.

  • Gürcü Ana heykeli 

Bir de Tiflis’e tuhaf ama gerçek 4 tane kardeş şehrimiz bulunuyor. Bunlar Artvin, Ankara, Denizli ve Viranşehir’dir. Tiflis hakkında bilgi arayışına girdiğinizde karşınıza çıkan o yerlerden biraz bahsetmek istiyoruz. Şehrin her yerinden görünen dev Gürcü Ana heykeli bir elinde kılıç diğerinde şarap kadehi tutarak sizi selamlıyor. Bu heykel bizim çok hoşumuza gitti fakat heykelin dibine gitmektense onu karşısından izlemek daha keyiflidir. Elinde tutuyu simgelere gelirsek kılıç, düşmanlar için, şarap dostlar için mesaj içeriyor. Gürcü Ana’nın ismi ise Kartlis Deda diyerek başka bir noktaya ilerliyoruz. 

  • Old Tbilisi 

buranın en turistlik noktası herkes size hoş geldiniz deyip tabiri caiz ise üstünüze atlıyor fazla meşhur yani buradan teleferik ile Narikala Kalesine çıkıp Şehri panoramik izleme keyfine kavuşabilirsiniz. Çoğu insan seyahat ettiği şehri tepeden seyretmeyi sever. Tiflis için bizce 1 haftalık bir plan doya doya gezmenizi sağlayacaktır.

  • Sameba Katedrali

Şehrin simgelerinden biri haline gelen Sameba Katedrali’nin yapım tarihini duyunca şaşırıyorsunuz sanılanın aksine yakın tarihli yani 2004 yılında inşa edilen bu dini yapı oldukça ziyaretçi ağırlıyor. Aqmashenebeli caddesi türklerin mesken edindiği bir yer olmuş ama caddedeki binalar o kadar güzel ki adeta mimarisi ile aşk yaşıyorsunuz. Görmenizi tavsiye edeceğimiz diğer yerler ise söyle Magribi Opera Tiyatrosu, Gürcistan Ulusal Müzesi, Metekhi Ortodoks Kilisesi ve onun önünde bulunan 1961 yılında yapılmış Kral Vakhtana Gorgasali heykeli, Sioni Katedrali olarak listeye ekleyebilirsiniz. Sayamadığımız küçük büyük tarihi yapıları ile Tiflis şehri sizi bekliyor. Şimdi geri kalan her şeyi deneyimlemek sizin elinizde tatil zamanı sevgili gezginler. 

Tiflis’te Ne Yapılır?

Siz de gittiğiniz de mutlaka bu şehirde bulunan onlarca Sülfürik kaplıcalardan birine gidip kendinizi ve bedeninizi bir dinlendirin. Tiflis’in nüfusu 1,5 milyon ortalama Kura Nehrinin her iki tarafında kurulu şehir; size hem eski binaları ile kültür zenginliği sunuyor hem de o köhne sokakları ile bir merak uyandırıyor.  Yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki Rustavelli Caddesinden yürümeye başlayıp cadde üzerindeki muhteşem mimariye sahip binaları fotoğraflayıp kendinizi Özgürlük Meydanında bulursunuz. Okumaya merakınız var ise bu caddeye adını veren ünlü şair Şota Rustavelli’nin Kaplan Postlu Şövalye destanını okuyabilirsiniz. Bu eser Gürcistan’ın başyapıtlarından biridir. Herkesçe TİFLİS olarak bilinen bu şehir ismi isim değişikliği ile birlikte Tpilisi olarak kullanılıyor. 

Tiflis’e Nasıl Gidilir?

Tiflis ulaşım seçenekleri arasında İstanbul’dan direkt uçuşlar mevcut. Uygun Tiflis uçak bileti araması yaptığınızda karşınızda farklı hava yolu firmalarından farklı seçenekler görüntüleyebilirsiniz. İstanbul Tiflis arası mesafe uçakla yaklaşık 2 buçuk saat. Tiflis Havalimanı araç kiralama yaparak Tiflis merkeze 25 dakikada ulaşabilir veya havalimanındaki diğer ulaşım seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Tiflis ulaşım seçeneklerinden bir diğeri ise otobüs. İstanbul Tiflis otobüs bileti arayabilir ve otobüs yolculuğu ile de Gürcistan Tiflis’e ulaşabilirsiniz.

Tiflis Konaklama Seçenekleri

Tiflis konaklama seçenekleri içinde Tiflis otel ve Tiflis hostel gibi seçenekler bulunuyor. Tiflis gezi planlarını yaparken Tiflis konaklama seçeneklerine de göz atmalı erken rezervasyon gibi fırsatları değerlendirerek uygun fiyatlı Tiflis tatili yapabilirsiniz.

Tiflis Otelleri

Tiflis otelleri içinde konaklayabileceğiniz seçenek bol. Tiflis 5 yıldızlı oteller başta olmak üzere; 4 yıldızlı oteller ve iyi değerlendirme almış otelleri ile birbirinden farklı seçenek sunuyor. Başlıca Tiflis otelleri:

  • Betsy’s Hotel
  • The Grove Design Hotel
  • Holiday Inn Tbilisi
  • The Biltmore Hotel Tbilisi
  • Tbilisi Marriott Hotel

Tiflis Hostel Seçenekleri

Tiflis otelleri olduğu kadar Tiflis hostelleri de tercih ediliyor. Eğer uygun bir Tiflis oteli bulamazsanız veya Tiflis hostel deneyimini yaşamak isterseniz Tiflis Hostellerini de tercih edebilirsiniz. Başlıca Tiflis Hostelleri:

  • SAMEBA
  • The Flat
  • Hostel Rustaveli 1
  • Hostel Portal
  • Pushkin 10 Hostel

Yorum ekle