Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Termessos Antik Kenti | Termessos Antik Kenti Nerede?

Termessos Antik Kenti | Termessos Antik Kenti Nerede?

Hem yaz turizmi hem kış turizmini bir arada sunan bir şehir desek, aklınıza ilk neresi gelir? Antalya ismini duyar gibiyiz. 🙂 Evet, Antalya tarihi ve doğal güzellikler açısından dopdolu. Hatta Antalya, Türkiye’nin gezilecek yerler arasında bulunan en zengin şehirlerinden biri. O yüzden en iyisi araç kiralama imkanlarından faydalanarak, doğruca Antalya gezi rehberi kapsamında burayı keşfetmek.

Termessos Antik Kenti

Güllük Dağı’nın zirvesine inşa edilen Termessos Antik Kenti, görkemli yapısıyla insanı adeta büyülüyor. Yapı çeşitli nedenlerle günümüze kadar pek korunamasa da hala mimari detaylarını görmek mümkün.

Termessos Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?

Antalya Döşemealtı sınırları içerisinde yer alan Termessos Antik Kenti şehir merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta, Korkuteli yolu üzerinde kalıyor. Özellikle kış aylarında ziyaretçi sayısı az olduğu için otostop çekme şansınız neredeyse yok ve yol çok uzun. Bu yüzden kente gitmek için mutlaka aracınız olması gerekiyor. Bu noktada sizlere araç kiralamayı tavsiye ediyorum.

Antik Kente müze kartı ile giriliyor. Ancak müze kartınız yoksa da canınızı sıkmayın. Giriş ücreti sadece 10 TL. Kentin dış kapısından giriş yaptıktan sonra da ana kapıya gelmek için 10 dakika kadar arabayla yol gidiyorsunuz. Daha sonra aracınızı park edip doğal yollarla oluşan tırmanış yolundan kente tırmanmaya başlıyorsunuz.

İşte bu noktada biraz zorlanacaksınız. Hangi mevsim olursa olsun eminim ki tırmanış parkuru gerçekten uzun ve yorucu gelecektir. Antalya’nın kar alan nadir dağ içi bölgelerinden birinde olduğu için parkurda buzlanmalar mevcut. Bu yüzden kaymaz tabanlı ayakkabı tercih etmenizi öneririm. Ayrıca kent hem konumu hem de bitki örtüsü açısından kışları bir hayli soğuk. Sıkı giyinmenizi ve mümkünse yanınızda bir termos sıcak içecek götürmenizi tavsiye ediyorum. Ara ara mola vererek banklarda dinlenebilir ve ısınmak için kahvenizi ya da çayınızı yudumlayabilirsiniz. Yol yaklaşık 30-40 dakika kadar sürüyor. Yavaş yavaş Antik Kent’in kalıntılarına ulaştığınızda ise daha da zorlanıyor. Çünkü çoğunlukla taşlar kaymış ve yolları kapatmış oluyor ve buz tutan taşların üstünde yürümek hiç kolay değil!

Antalya araç kiralama olanaklarını incelemek için tıklayınız.

Termessos Antik Kenti Gezisi

Termessos Antik Kenti, Anadolu’nun en eski halklarından sayılan Solym’ler tarafından inşa edilmiş. Kentin en büyük önemi, zamanında Büyük İskender’in saldırısına uğraması ancak halkı tarafından savunularak bu saldırıya karşı başarı elde etmesiymiş. Bu yüzden kent için; “Büyük İskender’in Doğu seferinde surlarını aşamadığı tek kent” deniliyor. Ben biraz parkurda yorulduğum için enerjim tükenmeden ilk önce tiyatroyu görmek istedim. Gerçekten, bir dağ yamacında ve ormanın ucuna kurulmuş bu tiyatro ziyaretçilerine enfes bir görüntü sunuyor.

Dağın zirvesindeki bu eşsiz manzarada öylece duran tiyatro beni çok eskilere götürüyor. Geçmişte burada oynanmış eserleri düşleyerek biraz dinleniyorum. Elbette ki depremler ve birtakım doğal afetler nedeniyle tiyatronun yapısında bozulmalar gerçekleşmiş. Taşlar düşmüş, merdivenler kapanmış… Ama yine de olağanüstü gözüküyor.

Tiyatro ziyaretimden sonra eskiden meydan olarak kullanılan alanı keşfediyorum. Bu alanda da çökmeler meydana gelmiş. Kentin çok daha ilerisinde eski mezarlar ve lahitler olduğunu öğreniyorum. Ancak tiyatroya kadar çıkmak o kadar yorucuydu ki açıkçası orayı tırmanmaya gücüm kalmadı. Ayrıca kentin kapanış saat 17:00 olduğu için kapanışa da yetişmek istedim. Kent tarihi ve doğal zenginliği sebebiyle Güllük Dağı Milli Parkı kapsamına giriyor. Bu yüzden yabani hayvanlar mevcut. Hava kararmadan ziyaretçi saatini kapatmalarını buna bağlıyorum. Kısacası Termessos Antik Kenti’nde yaklaşık üç saat geçirdim ancak kentin tamamını göremedim. Mutlaka bir kez daha ziyaret edeceğim ama bu sefer başka bir mevsimde. Sizde bir turistseniz eğer bu tarihi yapıyı görmeden Antalya’dan sakın ayrılmayın derim.

 Antalya Havalimanı araç kiralama için tıklayınız.

Antalya Gezilecek Yerler

Antalya - Alanya Korakesion Sahili

  • Damlataş Mağarası: Antalya’nın Alanya ilçesi içerisinde yer almakta. Damlataş mağarası astım ve solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği düşünüldüğü için her yıl binlerce turisti ağırlamakta. Mağara uzun bir zaman önce deniz sularının kayaları aşındırması sonucu oluşmuş. Yağmur yağdığı zaman mağaranın tavanından kireçli su aktığı için Damlataş Mağarası olarak tanınmış. Mağaraya rahat bir ulaşım için Alanya araç kiralama olanaklarını değerlendirebilirsiniz.
  • Aspendos Antik Kenti: 2000 yıllık büyük bir geçmişe sahip Aspendos. Aspendos antik kenti, M. Ö. 10. yüzyılda Akalılar tarafından kurulmuş. Antik kent içerisinde tiyatro, agora, hamam, stadyum ve sarnıçlar bulunmakta. Antalya Aquarium dışında  Antalya Side araç kiralama olanaklarından yararlanarak, Aspendos’u gezebilirsiniz.
  • Antalya Saklıkent Kayak Merkezi: Toroslar’ın Beydağları kısmında yer alan Bakırlıdağı kuzey yamacına inşa edilen kayak merkezi kış tatili için popüler adreslerden biri. 🙂
Antalya Otelleri

Antalya konaklama konusunda birçok seçeneğe sahip. Bu seçenekler arasından seçim yapmanızı kolaylaştırmak için en çok tercih edilen oteller listesi:

  • Ramada Plaza Antalya
  • Lykia World Antalya
  • Crowne Plaza Antalya
  • Rixos Antalya
  • The Marmara Antalya
Antalya Ulaşım / Antalya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul Antalya kaç km? İki şehir arası mesafe 694,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, D650 üzerinden 8 saat 56 dakikada Antalya’ya varılabilir. Özellikle Antalya turu yapmak isteyenler için araç kiralama ideal bir seçenek.

Ankara Antalya kaç km? Ankara ve Antalya arasındaki mesafe 482,4 kilometre. Ankara’dan Antalya için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D695 üzerinden 6 saat 27 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

İzmir Antalya kaç km? İzmir üzerinden Antalya’ya gitmek için yola çıkanlar, E87 üzerinden 458,3 kilometrelik yolu İzmir araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak 5 saat  53 dakika içerisinde tamamlayabilirler.

Yorum ekle