Nazilerin binlerce kişiye çalışma adı altında işkenceler çektirdiği bir toplama kampı Terezin… Tarihte yaşatılan bu acılar bugün sergileniyor.
Terezin Toplama Kampı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Çekya gezimizi en unutulmaz kılan yerlerden biri hiç şüphesiz Terezin Toplama Kampı’ydı. Keşke hiç yaşanmasaydı dediğimiz, tarihin en acı olaylarından birine şahitlik yapan toplama kampı bu zamana kadarki en farklı seyahat deneyimim oldu. Binlerce kişinin açlıktan, hastalıktan öldüğü, türlü işkenceler gördüğü kamp hem Prag’a hem de Dresden’e oldukça yakın. Çekya sınırları içerisinde yer alan kamp Prag’a 1.5 saat uzaklıkta. Dilerseniz yolcu360 online araç kiralama uygulamasından Dresden’den araç kiralayarak iki saatlik bir yolculukla da buraya ulaşabilirsiniz.
Terezin Toplama Kampı Hakkında
İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1941 yılında Naziler tarafından inşa edilen Terezin Toplama Kampı Yahudilerin esir alınarak çalışma vaadiyle getirildiği kamplardan sadece biri. Tıpkı kampın girişince yazan “Arbeit Macht Frei” sözünde olduğu gibi “Çalışmak Özgürleştirir” vaadi ile buraya getirilen Yahudiler ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakılmış. Kampın en etkileyici yeri ise koğuşlar. Birçoğunun penceresi bile yok. 15-20 kişinin yaşayabileceği koğuşlarda 500’e yakın kişinin yaşadığını öğreniyoruz.
Terezin Toplama Kampı İçindekiler
Üstelik sadece tek bir klozet ve lavabo bulunuyor. Koğuşların içler acısı halini gördükten sonra tıraş odası olarak bilinen kampın en temiz bölgesine doğru ilerliyoruz. Burası kampı denetlemeye gelenlere mahkumların “iyi şartlarda” yaşadıklarını göstermek için düzenlenen ve hiç kullanılmayan bir bölüm. Denetlemeye gelenler muslukları açıp kontrol etmedikleri için su bağlantısının dahi yapılmadığını fark edememişler…
Terezin Toplama Kampı’nın dikkat çeken bölümlerinden bir diğeri ise kampları birbirine bağlayan tünel. Alman askerlerin olumsuz bir durumda kaçabilmesi için yaptırılan tünel oldukça dar ve karanlık. Eğer klostrofobiniz varsa burada yürümenizi asla tavsiye etmem. Tünelin sonunda Alman askerlerin atış yaptığı alan karşınıza çıkıyor. Çoğu Yahudi’nin vurularak öldürüldüğü alanda kurşun izleri hala mevcut. Atış alanında Yahudi asıllı heykeltıraş Ladislav Chochole’nin katliam anısına tasarladığı İsimsiz adlı heykelini görebilirsiniz.
Kamptan ayrılırken on bin kişilik toplu mezar acı gerçeği bir kere daha yüzünüze vuruyor adeta. Burası 1945 yılında kampın kapatılmasından sonra ölenlerin anısına saygı amaçlı düzenlenmiş. Eğer siz de Prag veya Dresden’e gelirseniz yarım gününüzü Terezin Toplama Kampı’na ayırabilir, farklı bir seyahat deneyimi edinebilirsiniz.
Add comment