Yolcu360 Blog
tavan-doseme-kumasi-4
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Araç Tavan Döşeme Kumaşı Neden Sarkar? Nasıl Düzeltilir?

Araç Tavan Döşeme Kumaşı Neden Sarkar? Nasıl Düzeltilir?

Aracınıza bindiğiniz zaman en çok canınızı sıkan şey nedir? Eminiz ki canınızı sıkmaya yetecek birçok şey vardır. Fakat en göze batanı tavan döşemesi ise bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Araç tavan döşeme kumaşı neden sarkar, nasıl düzeltilir?

Günümüz de araç konusunda yaşadığımız en temel problemlerden biri de tavan döşemesinde kullanılan kumaştır. Araç tavan döşeme kumaşı neden sarkar? Kumaşın yapısından kaynaklı sarkmalar nasıl düzeltilir?

Aracımızın tavanına döşeme yaptıracağımız zaman kumaş konusunda dikkat etmemiz gereken önemli noktalar neler?

tavan-doseme-kumasi-3

Araç Tavan Döşeme Kumaşı

Araçların en büyük sorunlarından biri de tavan döşemesinin sarkması problemidir. Bu problem aslında uygun malzeme kullanarak kolayca çözülebilecek bir şeydir. Ama hem uygun hem de kaliteli bir tavan döşemesi olsun istiyorsak nelere dikkat etmeliyiz?

Araç Tavan Döşeme Kumaşı Fiyatları

Araç tavan döşemesi fiyatı malzeme ve materyale göre değişkenlik gösteriyor. Fiyatlar genellikle 70 – 100 tl bandında değişiyor. Ama tabii bu fiyatların metre fiyatları olduğunu unutmayalım. Araç tavan döşemelerinin eni ise 160 cm civarında değişiyor. Yani uzunluk açısından 100 santimetre genişlik açısından 160 santimetrelik bir ölçü modeli sunuyor.

Aracın ölçüleri bazında bakınca 1,5 metre aracın tavan döşemesi için yeterli olacaktır. Eğer aracınızı oto bakım yerlerine götürüp orada yaptırmak isterseniz fiyatlar bunların çok üstünde olacaktır. Çünkü bu fiyatlarla beraber bir de işçilik parası ödüyorsunuz.

Piyasada işçilik fiyatları 600 -1500 tl bandında değişiyor. Ama eğer malzemeleri alıp kendim yaparım derseniz daha ekonomik bir sonuç elde edersiniz. Doğru bir uygulamayı kendiniz yaparak maliyetinizi 150 – 200 tl civarına çekebilirsiniz.

Araç Tavan Döşemesini Kendim Nasıl Yapabilirim?

tavan-doseme-kumasi-1

Aracınızın tavan döşemesini kendiniz de yapabilirsiniz. Çok basit yöntemleri var. Öncelikle emniyet kemeri, aydınlatma lambası, tutamaçları ve diğer aksesuarları çıkarmanız gerekiyor. Tavan döşemesine bağlı aksesuarları çıkarmak için bir tornavida kullanabilirsiniz. Onları bir kenara koyun ve vidalarını veya cıvatalarını yanlarında tutun, böylece daha sonra tekrar takabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra panelleri dikkatlice kaldırarak çıkarmaya çalışın. Yan kaplama panelleri tavan döşemesinin hemen altındaki plastik kaplamalardır. Panellerin kenarlarını kaldırmak için ellerinizi veya bir tornavida kullanın. Klipslerinden çıkana kadar yavaşça çekin. Aracın önündeki, arkasındaki ve yanlarındaki panellerini sökün.

Döşeme panellerindeki bağlantı elemanları kolayca kırılabilir veya kopabilir ve değiştirilmesi zor olabilir, bu yüzden dikkatlice çekin. Panelleri bir kenara koyun ve yeni tavan döşemesini yerleştirdikten sonra tekrar takabilmeniz için düzenli tutun.

Tavan döşemesi levhasının bir tarafını panellerin üstünden çekin. Çıkardığınız panellerin hemen üstünde, tavan döşemesi levhasının aracın yanıyla buluştuğu bir kıvrım yeri arayın. Tavan döşemesinin bir tarafını kaldırmak için ellerinizi veya bir tornavida kullanın. Bu sayede aşağı çekmek için bir kavrama yeri elde edebilirsiniz.

Eski kaplamanızdan kurtulun!

tavan-doseme-kumasi-2

Tavan kaplamasını araçtan çıkarın. Panelin gevşettiğiniz tarafından aşağı çekmek için her iki elinizi de kullanın. Tavan döşemesi levhasını aracın tavanından tamamen ayrılana kadar aşağı çekmeye devam edin. Tahtayı araçtan çıkarın ve masa veya zemin gibi düz bir yüzeye yerleştirin. Levhayı aracın kapısından geçirecek şekilde çevirin.

Eski tavan kumaşını tavan levhasından çıkarın. Tavan döşemesi kumaşının bir köşesini tutup dikkatlice çekip çıkarın. Tahta üzerindeki köpük taşıyıcı, siz kumaşı çıkardıkça levhaya yapışmış kalabilir.

Tüm kumaş çıkarılana kadar çekmeye devam edin. Ama kumaşın tahtaya nasıl ve nereye sarıldığına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü yeni kumaşı benzer bir şekilde yeniden kaplayacaksınız. Kumaşı çekmek için hızlı veya özensiz davranmayın. Çünkü aksi takdirde yırtılabilir ve çıkarması zorlaşabilir.

Eski süngeri bir tel fırça ile kazıyın. Tavan kaplaması levhasında çok sayıda küçük köpük ve yapışkan var. Levhaya yapışmış tüm eski sünger parçalarını çıkarmak için kazıma yapın. Çok sert kazımamaya dikkat edin. Küçük sünger parçalarını çıkarmak için zımpara kağıdı da kullanabilirsiniz.

Ya da isterseniz elektrik süpürgesi veya vakum da kullanabilirsiniz. Küçük sünger parçalarını süpürmek için ideal bir yöntem olacaktır.

Doğru kumaşı seçin!

Ardından araç tavan döşemeleri için yapılmış kumaşınızı alın. En iyi uyum ve bağ için doğru malzemeyi kullandığınızdan emin olun. Çünkü doğru kumaş sayesinde aracınızdaki döşeme zamanla sarkmaz.

Yeni kumaşı alın ve panelin üzerine koyun. Kumaşı düz duracak şekilde düzeltin. Kumaşın bir kenarını alın ve panelin yarısı açığa çıkacak şekilde malzemeyi kendi üzerine katlayın. Malzemenin düz durması için kumaşı elinizle sürekli düzleştirmeye çalışın. Tek seferde yapıştırmak yerine parçalar halinde çalışmak yeni kumaşı kaplamayı kolaylaştırır.

Yapıştırmadan önce levhaya ve kumaşa bir miktar yapıştırıcı püskürtün. Bunun için sprey yapıştırıcı, tutkal benzeri maddeleri kullanabilirsiniz. Ardından, alt tarafı kaplar şekilde yapıştırıcıyı katlanmış kumaşa püskürtün.

Kumaşı tavan levhasına yapıştırdıktan sonra aksesuarların deliklerini kapatan kumaşta delikler açın. Işık veya ayna gibi aksesuarların yerleştirildiği delikler için bir maket bıçağı veya tıraş bıçağı kullanın.

Kumaşı kenarla aynı hizada olacak şekilde kesin. Kenarda fazla kalar kısımşarı da maket bıçağı sayesinde kesebilirsiniz. Artık aracınızın tavan döşemesi hazır.

Araç Tavan Döşemesi Neden Sarkar?

tavan-doseme-kumasi

Araç tavan döşemelerinin sarkma problemindeki temel sebebi çevresel etkenlerde arayabiliriz. Çünkü çevresel etkenler araçta yer alan sünger yapısının çürümesine sebep olur. Sünger tabakası çürüdüğünde izolasyon malzemesinin üzerine artık tutunamaz hale gelir. Ve tavan kumaşı sarkmaya başlar.

Isı ve nem bu noktada çok etkili iki faktördür. Tavan döşemesi ısındıkça ve nemlendikçe genişler ve levhayla kumaşı bağlayan spreyin etkisi azalır.

Genellikle tavan döşemesi 7 – 10 yıl içinde sarkmaya başlıyor. Bu yüzden aracınızı ne kadar iyi kullanırsanız kullanın yine de sarkma mevcut olacaktır.

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle