Yolcu360 Blog
hava-filtresi-degisimi-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Hava Filtresi Bakımı Nasıl Yapılıyor?

Hava Filtresi Bakımı Nasıl Yapılıyor?

Hava filtresi, araçların en önemli parçaları arasında yer alıyor. Motorun doğru şekilde çalışmasını sağlayan hava filtresi motora giden havanın temizlenmesi sağlıyor. Ancak belirli kullanım sürelerinden sonra hava filtresi bakımı ya da değişimi yapılması gerekiyor. Hava filtresi bakımı ve hava filtresi ile ilgili yanıtı merak edilen sorular var. Hava filtresi yıkanır mı ve nasıl temizlenir gibi sorular merak ediliyor. Bu sorulardan önce hava filtresi kirli ise motor nasıl bir karışımla çalışır gibi sorular da öğrenilmek istiyor. Çünkü hava filtresi ve motor ilişki içerisinde oluyor. Sizler de hava filtresi bakımı ve hava filtresi nasıl temizlenir gibi soruların yanıtı merak ediyorsanız yazımızda detaylı bir şekilde anlattık.

hava-filtresi-degisimi-5

Hava Filtresi Nedir?

Hava filtresi bakımından önce hava filtresi nedir sorusunun yanıtını verelim. Araç motorları, doğru bir şekilde çalışabilmek için oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu temiz havayı motora sağlama görevi de hava filtresi tarafından gerçekleştiriliyor. Motor içerisinde yer alan yakıtın tepkimeye girmesi gerekiyor. Tepkimeye girebilmesi için de hava filtresi dışarıdan hava soğuruyor. Bu işlevinin yanı sıra hava filtresi yine dışardan gelen havanın temizlenmesini sağlıyor. Bu nedenle belirli bir kullanımdan sonra kirlenebiliyor. Bu durum ile karşılaşıldığı zaman hava filtresi temizliği ya da bakımı yapılması gerekiyor. 

Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

hava-filtresi-degisimi

Filtrenin varlığı motorların etkin çalışmasında görev alıyor. Hava filtresi ne işe yarar sorusunun yanıtı da bu sebeple önemli görülüyor. Motora giden havanın kir ve pisliklerden uzak tutulması gerekiyor. Hava giriş bölümünden bulunan bu filtrenin ana görevi de bu oluyor. Ayrı bir alanda bulunan hava filtresinin değişim ve kolay temizlenmesi için bu şekilde konumlandırılıyor. Geçirgen özelliği ile hava geçişinde havanın süzülmesini sağlıyor. Bu şekilde zararlı maddeler motora asla ulaşamıyor. 

Hava Filtresi Temizlenir Mi?

Hava filtresi belirli kullanım sürelerinden sonra değiştirilmesi gereken parçalardan biri. Ancak bu parça değişmeyecekse temizlemeniz gerekiyor. Bu şekilde de hava filtresi temizlenir mi sorusuna yanıt verilmiş oluyor. Hava filtreleri araçlardan kolaylıkla çıkarılabilir ve temizlenebilen parçalardan biri. Temizliğinde gerekli temizlik ürünleri ve su yeterli oluyor. Yani herkes tarafından temizliği rahatlıkla yapılabiliyor.

Hava Filtresi Temizlenmezse Ne Oluyor?

hava-filtresi-degisimi-1

Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor. Bunun yanı sıra hava filtresi bakımları ya da temizleme işlemleri yapılmadığında araçlar maksimum beygir gücüne asla ulaşamıyor. Bunun nedeni ise hava filtresi kirli olduğu zaman güç kaybetmesi. Peki, motor nasıl güç kaybediyor? Öncelikle kirli hava filtresi nedeni ile motora kirli hava giriyor. Bu durum ile motorun oksijen miktarı azalıyor. Daha sonra ise bu nedenlerler motorun tepkime, yanma işlevi azalıyor. 

Hava Filtresinin Temizlenmesinde Ne Kullanılır?

Hava filtresinin temizliğinin ve bakımının gerekliliğinden bahsettik. Peki, hava filtresinin temizlenmesinde ne kullanılır? Hava filtresi temizliği için temel ürünler yeterli oluyor. Yani temizleyici sprey ve su kullanımı ile tertemiz, etkin çalışan filtrelere kavuşmak mümkün. Ancak temizliğinde dikkat edilmesi gereken konular var. 

Hava Filtresi Nasıl Temizlenir?

degisimi

Hava filtresini temizlemek aslında oldukça basit bir işlem. Ancak belirli işlem sıralarının takip edilmesi ve bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Hava filtresi temizleme işlemleri şu şekilde sıralanıyor;

  • Öncelikle hava filtresinin temizlenmesi için filtreye ulaşmak gerekiyor. Hava filtresini de araçlardan çıkarmak aslında oldukça basit. Ön kaputu açtıktan sonra filtre kısmını bulmanız ve filtreyi oradan çıkarmanız gerekiyor. 
  • Filtreye ulaşıldıktan sonra üzerinde temizleyici spreylerin bol miktarda sıkılması gerekiyor. Sprey sıkıldıktan sonra ise belirli bir süre bekleyin. Bunun nedeni ise kirlerin tamamen arınmasını sağlamak.
  • Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra filtrenin durulama işlemine geçiliyor. Soğuk ve bol su ile hava filtresi yıkanıyor. Hava filtresi yıkanır mı sorusunun yanıtı da bu şekilde ortaya çıkıyor. Filtrenin su ile temizlenmesi gerekiyor. Ancak bu işlemde filtrenin ön ve arka yüzüne dikkat edilerek temizlenmesi gerekli. Bunun nedeni ise kirli tarafından temiz tarafına kirlerin gitmesinin engellenmesi. 
  • Temizleme ya da yıkama işlemi tamamlandıktan sonra hava filtresinin normal şekilde kurutulması gerekiyor. Yani asla kurutma makinesi gibi aletler ile kurutulması önerilmiyor. Bunun nedeni ise bu aletlerin filtrelere zarar verebilmesi. Hava filtresinin kuruması için açık havada bırakılması yeterli oluyor. 
  • Filtre kuruduktan ve tam anlamıyla temizlendikten sonra filtre yağlama işlemine de başvuruluyor. Yağlama işlemi için filtrelerde kullanabileceğiniz yağlar var. Hava filtresi yağ spreyi ile tüm filtreyi yağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra ise hava filtresi bakımı sona eriyor. 

Hava Filtresi Ne Zaman Değişir?

hava-filtresi-degisimi-2

Hava filtresi ne zaman değişir sorusu da sıklıkla sorulan ve yanıtının da önemli olduğu sorulardan biri. Yenileme işlemleri de kısa süreleri ya da uzun kullanımları kapsamıyor. Ancak araçların kullanım kilometrelerine göre değişimleri öneriliyor. Peki, hava filtresi kaç km değişir? Hava filtrelerinin 10.000 kilometrede değiştirilmesi öneriliyor. Bu kilometre bazı benzinli araçlar için geçerli oluyor. Dizel araçlar için bu ölçü 15.000 olarak gösteriliyor. Ancak araçlarının kullanım şekillerine göre de bu sürecin kısalması durumu ile karşılaşılabiliyor.

Hava filtresinin bakımları da araçların kullanıldığı alanlara göre etkileniyor. Örneğin çok toz ve kir bulunan alanlarda kullanılıyorsa az kullanılan araçlara göre daha sık temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekebiliyor. Hava filtresi değişimi araçların kullanım sıklığı ve kullanıldığı bölge gibi pek çok unsura bağlı olarak değişiyor. Yani farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. 

Hava Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?

Hava filtresi değişimi nasıl yapılır veya yenisi ile nasıl değiştirilir konuları da araştırılıyor. Bu değişim aslında pek çok araç modeli için oldukça basit. Hava filtresini yenilemek isteyen kişilerin öncelikle yeni bir filtre satın alması gerekiyor. Filtre satın alındıkça sonra ise değişim işlemlerine başlanıyor. Hava filtresi değiştirme işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Yeni hava filtresini takmanız için öncelikle eski filtre çıkarılıyor.
  • Eski hava filtresini çıkarmanız ve yeni filtreyi takmanız için araçların ön kaputunu açtıktan sonra filtre kutusunun bulmalısınız.
  • Bu filtre kutuları araç modellerine göre farklı açılma şekillerine sahip. Ancak hepsi birbirine benzer. Bazı hava filtresi kutuları vida ile kapatılıyor. Bazıları ise mandalla kapatılıyor. Bu nedenle araçtaki kutunun özelliklerine göre kutu açılıyor. 
  • Eski filtre kutu açıldıktan sonra rahatlıkla çıkıyor. Bu filtre çıkarıldıktan sonra yenisi doğru bir şekilde yerine yerleştiriliyor. 
  • Yeni hava filtresi takıldıktan sonra filtre kutusunun yeniden açıldığı gibi kapatılması gerekiyor. Bu işlem ile de hava filtresi yenileme işlemleri tamamlanmış oluyor. 

Motorlu araçlarda hava filtresi, önemli bir parça. Gerekli bakımları sağlamak da bu nedenle önemli. 

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle