Yolcu360 Blog
taskuyu-magarasi--2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Mersin Taşkuyu Mağarası: Mağara İncilerinin Kalbi

Mersin Taşkuyu Mağarası: Mağara İncilerinin Kalbi

Taşkuyu Mağarası ‘nın sınırlarında bulunduğu Mersin ili eski adı ile İçel, Türkiye’nin güneyinde, Antalya ve Adana arasında Akdeniz kıyısında. Limanı bakımından ekonomik değere sahip olan Mersin, turizm açısından da Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Mersin ili kumsalları, koyları, körfezleri ile göz alıcı bir turizm cenneti. Bunun yanında çeşitli dinlerin özel saydığı bir yer olmasından dolayı sıkça ziyaret edilen bir kültür şehri.

Mersin ili, limanı ve bulunduğu coğrafi konum sebebiyle ilçeye önemli bir ekonomik kaynak sağlıyor. Mersin ilinin toplamda 13 ilçesi var. Şehrin nüfusu yaklaşık olarak 1.840.425 kişiden oluşuyor. 

Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Mersin tarih, kültür ve doğal güzellikleri bakımından önemli şehirlerimiz arasında yer alıyor. Aynı zamanda Mersin’in bir tarım şehri olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Çok yönlü bir şehir burası.

Mersin’e ulaşım ülkenin dört bir yanından mümkün. Uçak ile Mersin’e ulaşım, Adana Şakirpaşa Havalimanı üzerinden sağlanıyor. Üstelik havalimanı kente sadece 90 kilometre mesafede yer alıyor.

Mersin Tarihi

Mersin’in tarihi MÖ 7000’li yıllara dayanıyor. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Yörede Hititlerin, Asurluların, Makedonyalıların, Romalıların, Perslerin ve Bizanslıların hüküm sürdüğü biliniyor. İçel olarak bilinen şehrin ismi 2002 yılında, resmi gazetede yayımlanan kanun ile Mersin olarak değiştiriliyor.

Mersin’e gelirseniz tadına doyum olmaz lezzetlerini de deneyebilirsiniz. Şehrin birçok popüler lezzeti mevcut. Mersin’in ağzınıza layık kerebiç, tantuni, Mersin sıkması, Tarsus kebabı, Silifke yoğurdu gibi meşhur ürünleri var.

Mersin ilinde keşfedilmeyi bekleyen yerler arasında Kız Kalesi, Kleopatra Kapısı, Adam Kayalar, Tarsus Taşkuyu Damlataş mağarası, Yerköprü şelalesi, Mersin Marina, Kırk Kaşık bedesteni, Mersin Müzesi, Mersin Atatürk Evi Müzesi, eşsiz güzellikte plajlar, koylar var. Gerek doğal güzellikleri gerekse kültürel mirası bakımında mühim bir şehir burası.

Mersin ili ayrıcalıklı olarak bir yarımadaya sahip. Mersin’in Silifke ilçesinin 31 kilometre güneybatısındaki dağların ardında, Tisan yarımadası yer alıyor. Akdeniz’in gizli cenneti olarak anılan Tisan yarımadası, Bodrum’u andıran beyaz evleriyle görenleri meşhur. Bu evlerin büyüleyici bir güzelliği var.

Biz de bu yazımızda, Mersin ilinin en nadide yerlerinden olan Taşkuyu mağarasından söz etmek istiyoruz. Burası Mersin’in Tarsus ilçesinde yer alan bir damlataş mağarası. Oldukça merak edilen bir turistik cazibe merkezi. Gelin hep birlikte, Taşkuyu mağarası nerede, Taşkuyu mağarasına nasıl gidilir, Taşkuyu Mağarası’nda neler yapılır, bir bakalım.

taskuyu-magarasi-1

Mersin Taşkuyu Mağarası

Taşkuyu Mağarası, damlataş mağaraları arasında yer alıyor. Bu mağaraların en eşsiz örneklerinden biri. Mağara içerisindeki damla taşlarından dolayı halk arasında mağara incisi olarak adlandırılıyor. Taşkuyu Mağarası, kireç taşlarının erimesi sonucunda meydana gelmiş bir oluşum. Mağara içerisinde bulunan sarkıt, dikit, sütun ve damla taşları, kireçli suların erimesi sonucunda meydana geliyor. 

Taşkuyu Mağarası denizden 214 metre yükseklikte. Mağara yaklaşık olarak 470 metre uzunluğunda. Yüzeye çok yakın olduğundan sıcaklık 19.5 ile – 24 derece, nispi nem oranı %77 – %89 arasında değişiklik gösteriyor. 

Taşkuyu Mağarası’na kapıdan içeri girip 15 metre ilerlediğinizde 8 metre derinliğinde 6 metre çapında dairesel bir çukur sizleri karşılıyor. Mağarada çukurdan aşağıya indiğinizde ise 300 metrekarelik sarkıt, dikit ve travertenlerle süslü bir galeri karşınıza çıkıyor.

Taşkuyu Mağarası, birbirine bağlı galerilerden oluşuyor. Galerinin yüksekliği bazı yerlerde 10 metreye kadar çıkıyor. Mağarada galerilerin içinde sarkıt, dikit, duvar, perde, sütun, damla taşları ve havuzlar yer alıyor. 

Taşkuyu mağarasının duvarlarında perde ve duvar damlataşları, tabanda ise örtü damlataşları ile havuzlar var. Mağara havuzlarında, havuza damlayan suyun karbondioksit kaybederek kalsiti çökeltmesi sonucu mağara incileri oluşuyor. Mağara incileri Türkiye’de çok nadir rastlanan oluşumlar. 

Mersin Taşkuyu Mağarası’nın Aydınlığı

taskuyu-magarasi

Taşkuyu Mağarası’nın geneli yoğun damlataşı oluşumları ile kaplı. Ayrıca mağara doğal bir oluşum olduğu için herhangi bir canlıya rastlanmamış. Mağaranın jeopolitik yapısından dolayı mağaraya ışık tutulduğunda her yer fosfor gibi parlıyor.

Tarih Öncesi Dönemden 10 Mağara Sanatı | Etkileyici Mağara Resimleri yazımız için tıklayın.

 

Mersin Taşkuyu Mağarası ve Eshab-ı Kehf

Taşkuyu mağarası tesadüfen 2006 yılında keşfediliyor. Tarsus belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında restorasyon yapılıyor. 2014 yılında halka açılıyor. 

Taşkuyu Mağarası’nın içindeki galerilere Eshab-ı Kehf Mağarasında uyuyan 7 gencin ismi veriliyor. Bu yönüyle oldukça özel bir yer olduğunu söylemek mümkün.

Galerilere Eshab – ı Kehf ‘in hikayesindeki Yemliha, Mekselina, Mesina, Mernuş, Debernuş, Sezanuş, Kafetatayyuş isimleri veriliyor. Taşkuyu mağarası doğal varlık statüsünde. Tarsus belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yürüyüş yolu, korkuluklar, ışıklandırma, kamera sistemi yapılarak turizme kazandırılıyor. 

Mağaraya giriş için ücret talep edilmiyor. Taşkuyu Mağarası haftanın her günü ziyaretçilerine açık. Mağara, sabah 8.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Taşkuyu Mağarası Nerede?

Taşkuyu Mağarası, Akdeniz bölgesinde bulunan Mersin ilinin sınırları içinde. Tarsus ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometre. Mersin’e uzaklığı ise 30 kilometre kadar. Taşkuyu Mağarası’na ulaşmak için öncelikle Tarsus ilçe merkezine gitmek gerekiyor. Mağara Mersin’in Tarsus ilçesinin bir köyü olan Taşkuyu isimli köyünde. 

Taşkuyu mağarasına, İzmir – Bursa – İstanbul – Ankara güzergahından gelecekseniz öncelikle Mersin’e gelmeniz gerekli. Mersin – Tarsus üzerinden Eshab – ı Kehf Mağarası tabelasını takip ederek Taşkuyu mağarasına ulaşabiliyorsunuz. 

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden geliyorsanız Adana güzergahını kullanabilirsiniz. Adana – Tarsus otoyolundan Eshab – ı Kehf tabelasını takip ederek Taşkuyu mağarasına ulaşılıyor. 

Taşkuyu Mağarası’na yakın çevrelerde gezilip keşfedilmeyi bekleyen sayısız yer var. Bu güzide yerler neresi kısaca isimlerini sizlerle paylaşalım.

Taşkuyu çevresinde gezilecek yerler:

  • Eshab – ı Kehf 500 metre 
  • Tarsus Şelalesi 13 kilometre
  • Antik Roma yolu 13.5 kilometre
  • Tarihi Tarsus evleri 13.5 kilometre
  • Kleopatro Kapısı 13 kilometre
  • Saint Paul Kilisesi 15 kilometre
  • Kırkkaşık Bedesteni 13.2 kilometre
  • St Paul Kuyusu 13.5 kilometre
  • Tarsus Ulu Camii 12.8 kilometre
  • Nusret Mayın Gemisi 13.2 kilometre
  • Donuktaş 13.2 kilometre
  • Tarsus Hayvanat Bahçesi 14.2 kilometre

Mersin’de Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle