Alacahöyük ve çevresi hakkında hiç bilginiz var mı? Tarihi mekanları gezmeyi sevenleri şimdi, Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden birine ev sahipliği yapan Alacahöyük’e götüreceğiz. Burası adeta tarih kokan bir açık hava müzesidir. Bölgede özellikle kral mezarlarının da buluntuları ilgi çekiyor. Kral mezarlarında yer alan “güneş kursu” bir dönem başkent Ankara’nın simgesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Çorum’un simgesi olarak kullanılıyor. ‘Alacahöyük nerede?’ diye merak edenler, Alacahöyük’e nasıl gidilir?’ sorusunun cevabını araştırıyor. Şimdi gelin Alacahöyük hakkında her şeyi detayları ile inceleyelim…
Alacahöyük Nerede? Alacahöyük’e Nasıl Gidilir?
Alacahöyük, Çorum’da yer alıyor. Tarihi ise M.Ö. 3000-4000 yıllarına kadar dayanıyor. Alacahöyük, Çorum merkeze çok yakındır. Alacahöyük-Çorum arasındaki mesafe 56 kilometredir ve araba ile 45 dakika sürüyor. Şehir merkezinden Alacahöyük’e hem taksi hem de toplu taşıma ile gidebilirsiniz.
Çorum’da buluna diğer tarihi yerleşim yer Hattuşaş ise, Çorum şehir merkezine 88 km uzaklıktadır. Merkezden yaklaşık 1 saat 20 dakikalık mesafede bulunan Hattuşaş’a gitmeden önce, Alacahöyük’e uğrayabilirsiniz.
Tanrı ve tanrıçaların kabartma ile işlendiği Yazılı Kaya’yı da Hattuşaş ve Alacahöyük gezisi sırasında gezebilirsiniz. Alacahöyük ile Hattuşaş gezisi sırasında; Çorum Kalesi, Çorum Müzesi, İskilip Kalesi, Saat Kulesi ve Kargı Yaylası gibi yerleri de görebilirsiniz.
Alacahöyük Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı
Yazılıkaya, kayalıkların oyularak tanrı ve tanrıçaların kabartma ile tasvir edildiği açık hava tapınağıdır. Tapınak A ve B odaları şeklinde ayrılıyor. A odasında Hititlerin yeni yılı kutlama törenleri yaptıkları, B odasında ise kralların ölüm ve anma törenleri yaptıkları düşünülüyor. Burada 92 tane Hitit Tapınağı var. Tapınakların mimarisi genel olarak birbirlerine benziyor. Hitit tapınaklarının tek tip olmadığını da hatırlatalım. Kayalardaki kabartmalar, barış tanrıçaları olan Hava Tanrısı ve Güneş Tanrıça’sının özünü oluşturuyor. Bu kabartmalara göre, Yazılıkaya ‘Yeni yıl şenlikler evi ‘olarak tanımlanıyor. İnanışa göre ise yeni yıl ve ilkbahar kutlamalarında tüm tanrılar Hava Tanrısı’na ait bu evde toplanıyormuş. Kaya Tapınağı da dışarıdan büyükçe bir yapı kompleksi ile ayrılıyor. Yapıdan günümüze ulaşan parçalar ise temel duvarlardır.
Alacahöyük ile Hattuşaş Gezisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Hitit İmparatorluğunun başkenti olan Hattuşaş, tarihin öneli merkezleri arasındadır. 2634 hektarlık alana yayılan Hattuşaş, “Bin Tanrılı Şehir” olarak da biliniyor. Burası Türkiye’nin “Dünya Belleği” listesine giren tek tarihi merkezidir.
Hattuşaş’ta; Yukarı Kent, Aşağı Kent, Büyük Kale ve Yazılı Kaya’nın kalıntıları var. Gezi sırasında görülmesi gereken diğer önemli tarihi mekan Alacahöyük’tür. Alacahöyük’teki ilk kazılar Atatürk’ün bizzat kendi parasıyla başlatılmış, daha sonra da devam etmiştir. Alacahöyük, çevreye yakın olan Alaca ilçesinden ismini alan bir ören yeridir. Hititler dönemine damga vuran bu şehir; mabetlere, saraya, su kanallarına, kabartmalı kapılara sahiptir. Burada Tanrıların kraliçesi olarak bilinen Tanrıça Hepat’a ait bir baraj yer alır. Barajın 1200’lerde kurulduğu tahmin edilmektedir.
Alacahöyük ve Hattuşaş’a Ne Zaman Gidilir?
Alacahöyük ve Hattuşaş gezisi planı yapmadan önce mutlaka hava durumuna da göz atın. Çorum Karadeniz bölgesi içinde yer alsa da, İç Anadolu ikliminin etkisini de gösterir. Kışları sıcakların 0’ın altına kadar indiğini bilerek plan yapmakta fayda vardır. Çorum’da yaz aylarında ise sıcaklık ortalamasının 20 derece olduğunu biliniyor. Bu nedenle bu tarihi mekanı yaz ya da ilk bahar aylarında ziyaret etmekte fayda var.
Alacahöyük’teki Yerleşim Evreleri
Alacahöyük’te bulunan höyük, 1835 yılında W. G. Hamilton tarafından keşfedilmiştir. Bu yıllardan itibaren pekçok kişi tarafından ilgi ile ziyaret ediliyor.
1948 yılından 1962 yılına kadar 14 yıl süren durgunluktan sonra, 1963 yılında, Alacahöyük’te yeniden kazılara başlandı. 1983’den 1997 yılına kadar ise Alacahöyük’te bilimsel nitelikli çalışma yapılmadı. Alacahöyük’te kazılar sonucunda dört kültür katı ortaya çıkarılmıştır. Bunlar şu şekildedir:
- Demir Devri
- Hitit dönemi
- Eski Tunç çağı
- Geç Kalkolitik Çağı
Alacahöyük Birinci Kat
En üst bölümde ve en yeni bu yapı evresinde geç Frig dönemi iskanı görülüyor. Bu katta döneme ait yollar, kaldırım döşemeleri ve yol boyunca sıralanmış taş evlerin temel kalıntıları var.
Alacahöyük İkinci Kat
Bu katta; Hitit imparatorluk dönemine ait büyük bir kentin kalıntıları var. Kalıntılar arasında, bir mabet, büyük yapılar, özel blok evleri, sokaklar, su kanalları, şehir suru, iki anıtsal kapı vardır. Kapılardan; bir tanesi kabartmalarla süslü, sfenksli kapı ve diğeri ise poternlidir.
Alacahöyük Üçüncü Kat
En muhteşem kalıntılar, bu katta. Eski Tunç çağında yerleşim mevcut. Bu döneme ait 13 kral mezarı, özel olarak ayrılmış bir alanda keşfedildi. Biçimleri bakımından, Anadolu’nun ve hatta Ön Asya’nın eşsiz mezar örnekleri olarak gösteriliyor.
Hattuşaş ve Alacahöyük Gezisi Tavsiyeleri
Hem Hattuşaş hem de Alacahöyük gezisi planına mutlaka müzeleri de dahil etmeyi ihmal etmeyin.
Çorum’da Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali, Hattuşaş Kültür ve Gastronomi Festivali ve Kargı Panayırı gibi festivallere katılabilirsiniz. Festivalleri takip ederek bu eğlenceye de dahil olabilirsiniz.
Alacahöyük’e bahar ya da yaz gibi gitmeniz daha avantajlı olur. Çünkü tarihi mekanları gezmeniz biraz uzun sürebiliyor.
Alacahöyük’e kendi aracınızla gitmeniz de daha avantajlı olacaktır. Merzifon Havalimanı’na inip oradan araç kiralayabilirsiniz. Diğer bir seçenekte kendi aracınızla Çorum’a hareket edebilirsiniz.
Hattuşaş ve Alacahöyük’e gezisinde konaklama sorunu yaşanmıyor. Bu tarihi mekanlara yakın farklı seçenekler mevcut. İnternetten araştırıp önceden rezervasyon yapabilirsiniz.
Alacahöyük Gezinde Ne Yenir?
Hititler’e başkentlik yapmış Çorum’un, tarihi ve kültürü kadar mutfağı da zengindir. Bu yörenin en ünlü yemekleri sırasıyla şu şekilde: İskilip dolması, kuru mantı, madımak, söbelik dolması, tirit, keşkek, haşhaşlı çörek, borhani, kömbe, oğmaç, hedik, teltel, has baklavadır.
Çorum’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle