Yolcu360 Blog
araç kiralama şirketi kurmak, rent a car şirketi nasıl kurulur

Tam Otomatik Vites Ne Demek?

Tam otomatik vites mi yarı otomatik vites mi derken ne demek istiyoruz? Tam otomatik araç kiralamak daha mı pahalı ya da tam otomatik arabaların çalışma mantığı nedir, gibi sorulara yanıt aradık…

Tam Otomatik Vites Ne Demek?

Son yüzyılda hızla gelişen otomotiv sektöründeki yenilikler de aynı oranda ve hatta daha fazla ve hızlı bir şekilde gelişme gösterdi. Bu gelişmeler hem daha rahat bir sürüş sağlama, hem daha güvenli bir yolculuğu garantileme, hem de daha kişiselleştirilebilir bir otomobil ortaya çıkarma konusunda da oldukça ileri düzeye vardı. Teknolojideki gelişimin hızına yakın bir oranla yenilenen ve gelişen otomobiller de farklı pek çok özelliği içerisinde barındırır hale gelmiş durumda.

Tam Otomatik Vites Nedir?

Tam otomatik şanzıman yapısı, temelde insan kontrolü dışında, aracın yük ve yol durumuna uygun olarak kendi kendine vites değişimi yapan sistemin adıdır. Otomatik vitesli araçlarda, manuel kontrol ortadan kalktığı için araçta debriyaj pedalı ve kullanılabilir durumda, manuel bir vites kolu bulunmuyor.

Sistem, tork konvertörü, vites dişlileri ve hidrolik kumanda olmak üzere 3 parçadan oluşan bir vites kutusuna sahip. Bu üçlü üzerinden basit olarak açıklamak gerekirse, motor gücü mekanik debriyaja ihtiyaç duymadan, hidrolik aparatların yardımıyla şanzıman dişlilerine ve tekerleklere iletilir. Bunun en büyük faydası, aracınıza bütün hızlarda sağladığı maksimum verim ve sürekli değişen hız oranıdır ama otomobiller konusunda teknisyen olmak gibi bir arzunuz, hedefiniz yoksa pek de bilmenize gerek olmayan teknik ve karmaşık bir konudur.

Manuel vites ya da yarı otomatik vitese oranla daha pratik ve kullanışlı bir sistem olan tam otomatik vitesin avantajları çoktur. Klasik tip manuel viteslerde ve yarı otomatiklerde vites geçişleri hissedilirken, tam otomatiklerde bu geçiş hissedilmez. Aracınızda yokuş kalkış desteğiniz olmasa bile aracınız geriye doğru kaymaz.

Sürücü olarak dikkatinizi vermeniz gereken şeylerden biri ve belki de en önemlisi ortadan kalktığı için daha rahat ve kolay bir sürüş deneyimine sahip olacağınız da ortada.

Arabanızın modeline göre değişiklik gösterse de genel olarak, göstermelik vitesinizin üzerinde P, D, R, N harfleri ile 1, 2, 3 gibi rakamlar bulunur. P, aracınız park halindeykenki vites durumunu, D ileri gitmek için kullanılan vitesi, R geri gitmek için ve N ise boş vitesi ifade eder. Rakamlar ise aracınızın sabit viteslerini ifade eder.

Tam Otomatik Şanzımanlı Araç Kullanmak Daha Güvenli ve Daha Pratik

Zihninizin bir kısmını vites ile harcamayacağınız için araç kullanırken daha pratik bir sürüş sağlayan tam otomatik viteslerin, bu konuda, dikkatsizlik gibi önemli bir etkeni ortadan kaldırdığını da belirtmekte fayda var. Sonuç olarak tam otomatik şanzımanlı araçlar, manuel viteslere oranla hem daha pratik hem de daha güvenli bir sürüş sunuyor.

 

Otomatik araç kiralama yapmak için rent a car ofislerine bu bilgiyi vermeniz önemlidir. yolcu360.com üzerinden araç kiralama yaparken sistem bu konudaki tercihinizi filtrlemeniz için bir yapı sunar. yolcu360.com panelinde otomatik vitesli araba kiralama tercihini seçerek sadece otomatik şanzımanlı kiralık araçların size gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Yorum ekle