Takip mesafesini korumak karayolunda sürüş halinde olan tüm araçlar için önem teşkil ediyor. Çünkü araçlar ve yayalar aynı karayolu üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla her iki taraftan kaynaklı kazaları önlemek için takip mesafesini korumak gerekiyor. Peki araç takip mesafesi nedir ve nasıl hesaplanır? İşte araç takip mesafesi hakkında bilgiler:
İçindekiler
- 1 Takip Mesafesi Nedir?
- 2 Takip Mesafesi Kaç Metredir?
- 3 Araç Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?
- 4 Diğer Şartlarda Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?
- 5 Hareketsiz Duran Aracın Takip Mesafesini Hesaplamak
- 6 Yağışlı/Karlı Havada Takip Mesafesini Hesaplamak
- 7 Sıkışık Trafikte Aracın Takip Mesafesini Hesaplamak
- 8 Kötü Yol Koşullarında Aracın Takip Mesafesini Hesaplamak
- 9 Öndeki Aracın Şartlarına Bağlı Olarak Mesafe Hesaplamak
- 10 Takip Mesafesi Sensörü
- 11 Takip Mesafesi Sensörü Ne İşe Yarar?
Takip Mesafesi Nedir?
Araç takip mesafesi aynı şeritte arka arkaya giden iki aracın arasındaki mesafeye deniyor. Seyir halinde iki aracın karayolu üzerinde belli bir mesafede ilerlemesi gerekiyor. Çünkü eğer iki araç arasındaki mesafe azalırsa araçların birbirini kontrol etme durumu da azalır. Yani eğer öndeki araç aniden fren yaparsa arkadaki araç takip mesafesini azalttığı için çarpıp kaza yapabilir. Bu yüzden seyir halindeyken bu mesafeyi korumak güvenliğimiz için çok önemli bir meseledir. Çünkü kullandığımız araç ne kadar hızlı ilerliyorsa durması da o kadar zor olur.
Takip Mesafesi Kaç Metredir?
İli araç arasındaki takip mesafesinin ne kadar olduğunu bilmek mesafe kaynaklı kaza yaşanmaması için önemlidir. Çünkü mesafe kaynaklı trafik kazaları araç takip mesafesini bilememekten kaynaklanıyor. Öndeki aracın takip mesafesi, hava ve yol şartlarına göre değişiyor. Normal hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olması gerekiyor. Mesela yol üzerinde 100 km/saat hızla ilerliyoruz diyelim. Bu durumda korumamız gereken mesafenin en az 50 metre olması gerekiyor.
Araç Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?
Araç takip mesafesi hesaplamasında kullanılan bazı kurallar vardır. Fakat bunlar kuru ve düz yollar için geçerli sayılıyor. Bu mesafenin hesaplanabilmesi için iki yol mevcuttur. Bunlardan ilki şu şekilde:
Aracınızla kara yolu üzerinde ilerlerken takip mesafesini basit olarak mevcut hızınızı ikiye bölünerek hesaplayabiliyorsunuz. Mesela; Düz otoyolda 90 km hız ile ilerliyorsunuz diyelim. Bu durumda bir öndeki araç ile korumanız gereken mesafe yani mesafenin 45 metre olması gerekiyor.
Bir diğer yöntem daha ise 2 saniye kuralıdır. Öndeki araç bir noktadan çıktıktan sonra 88-89 diye duraksamadan sayıyorsunuz. Eğer 2 saniye geçtiğinde o noktaya varabiliyorsanız aradaki mesafeyi doğru kurduğunuz anlamına geliyor. Eğer bu noktaya 2 saniyeden daha önce ulaştıysanız hız limitini düşürülmeli ve mesafeyi artırmanız gerekiyor.
Diğer Şartlarda Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?
Normal şartlarda olmayan durumlarda araç takip mesafesini korumak, şartları belirleyen etkene göre değişiklik gösteriyor. Çünkü bu şartların oluşmasında trafik yoğunluğu, yol ve hava durumu, zemin, aracın taşıdığı yük gibi etkenler mevcut. Dolayısıyla bütün bunlar korumanız gereken mesafeyi etkileyen diğer faktörlerdir. Bu nedenle aradaki mesafeyi yalnızca aracın hızına göre hesaplamak doğru değildir.
Hareketsiz Duran Aracın Takip Mesafesini Hesaplamak
Trafikte hareketsiz duran bir aracın arkasındaysanız burada takip mesafesinden pek söz edemeyiz. Fakat yine de eğimli yollara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü eğimli yollarda öndeki araç kalkış sırasında yapacağı manevrayla geri kaçabilir.
Yağışlı/Karlı Havada Takip Mesafesini Hesaplamak
Yağış veya kar gibi kötü hava koşullarında takip mesafesi normale göre daha fazla tutulması gerekiyor. Çünkü hem kaygan zemin, aracın durmasını zorlaştırabiliyor hem de görüş mesafesi düşüyor. Bu yüzden öndeki aracın hareketlerini anında fark edemeyebilirsiniz. Normal şartlarda öndeki araçla aradaki mesafe 2 saniye olmalıyken bu şartlarda en az 3 saniye olmalıdır. Bununla beraber karlı, kötü hava şartlarından kış lastiklerinizi olmazsa olmaz araç ekipmanları arasına almalısınız. Trafikte ciddi bir kazalara sebep olmaması için kış lastiklerinizi düzenli olarak mevsiminde taktırmanızda fayda var.
Sıkışık Trafikte Aracın Takip Mesafesini Hesaplamak
Eğer sıkışık trafikte iseniz araç takip mesafenizin yine hızınızın en az yarısı kadar olması gerekiyor. Bazı durumlarda başka şeritlerden araçlar yoğunluktan dolayı sizin takip mesafenizi işgal edebilirler. O zaman yapmanız gereken Emniyet Genel Müdürlüğünü arayarak plakasını aldığınız aracı şikayet etmek olmalıdır.
Kötü Yol Koşullarında Aracın Takip Mesafesini Hesaplamak
Kötü ve özellikle bozuk, taşlı yollarda fren mesafesi genelde artıyor. Bu yüzden bu yerlerde araç takip mesafesini normalden daha fazla ayarlanması gerekiyor.
Öndeki Aracın Şartlarına Bağlı Olarak Mesafe Hesaplamak
Eğer sizin kullandığınız araç ya da önünüzdeki araç tehlikeli madde taşıyorsa mesafeyi arttırmak da fayda var. Çünkü güvenlik açısından düşününce bu araç normal araçlara göre daha tehlikelidir. Arka kapağı açılabilir, içindeki madde dökülebilir ya da kör noktasına denk gelinebilir. Bu yüzden aradaki araç takip mesafesi daha fazla olmalıdır. Ayrıca ağır yük taşıyan araçları takip ederken de mesafe daha uzun tutulabilir.
Takip Mesafesi Sensörü
Önünüzdeki araçla aranızdaki mesafeyi manuel olarak hesaplayamıyorsanız bu noktada strese girmenize gerek yok. Çünkü bu konuda size yardımcı olacak araçlar var. Takip mesafesi sensörü tam da ihtiyacınız olan şey. Bu sensör araç sahiplerinin çokça yaralandığı bir cihaz haline geldi.
Takip Mesafesi Sensörü Ne İşe Yarar?
Takip mesafesi sensörü hız sabitleme sisteminin geliştirilmiş bir uygulamasıdır. Sensörünün görevi, önde giden bir araç ile sürücünün istediği oranda mesafeyi garanti altına almaktır. Bu cihazın özelliği, sistemi devreye aldıktan sonra önümüzdeki araçla aramızdaki mesafeyi otomatik algılıyor olmasıdır. Sensör gerektiğinde hızı ve mesafeyi kendisi ayarlayabiliyor. Bu sayede aklınızdan sayı tutmaya ya da mevcut hızı ikiye bölmeye gerek kalmıyor.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.
Add comment